facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Μέτρα κατά της Αργεντινής για την υπόθεση της YPF-Repsol ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει ανταποδοτικά εμπορικές κυρώσεις εναντίον της Αργεντινής σε απάντηση στην εθνικοποίηση της πετρελαϊκής YPF, σύμφωνα με μη δεσμευτική απόφαση την οποία ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η αναγκαστική εθνικοποίηση του 51% της εταιρείας YPF, η οποία ελέγχεται από τον ισπανικό όμιλο Repsol, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες.

Η πρόεδρος κατηγόρησε τη Repsol ότι δεν επενδύει εκ νέου τα κέρδη της, αλλά τα αποσύρει από τη χώρα, ενώ δεν επενδύει στην παραγωγή πετρελαίου με αποτέλεσμα η Αργεντινή να αναγκαστεί να προχωρήσει σε εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Επιτροπή και οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη της παρούσας κατάστασης, περιλαμβανομένης της πιθανής μερικής αναστολής των μονομερών δασμολογικών προτιμήσεων» που παρέχονται στην Αργεντινή αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κοινοβούλιο.

Το Ευρωκοινοβούλιο προειδοποίησε επίσης ότι η κίνηση της Αργεντινής «ενδέχεται να βλάψει το κλίμα συνεννόησης και εγκαρδιότητας που είναι απαραίτητο για να υπάρξει» συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur.

Η YPF-Repsol είναι ο πρώτος όμιλος στην αγορά πετρελαϊκών ειδών στην Αργεντινή. Η θυγατρική στην Αργεντινή της YPF που ιδιωτικοποιήθηκε τη δεκαετία του 1990, ελέγχει το 52% των εργασιών διύλισης στη χώρα και διαθέτει δίκτυο 1.600 πρατηρίων βενζίνης.

tanea.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news