facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Τις επόμενες μέρες το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα

Το πρώτο Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας μεταναστών θα λειτουργήσει σε λίγες ημέρες στην Αμυγδαλέζα Αττικής, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως ανέφερε, οι άνθρωποι που θα είναι στα κέντρα αυτά, θα παραμένουν μέσα χωρίς δυνατότητα εξόδου, μέχρι και την αναχώρησή τους, μέσα σε λίγες εβδομάδες για την πατρίδα τους, με πληρωμένο το εισιτήριο όπως επίσης και με ένα μικρό χρηματικό ποσό για την πρώτη τους αποκατάσταση στην πατρίδα τους. Διαβεβαίωσε ακόμη πως θα πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την προστασία των δικαιωμάτων τους, της αξιοπρέπειάς τους, της υγείας τους. Παράλληλα, προσπάθησε να καθησυχάσει την τοπική κοινωνία, όπου έχουν υπάρξει εντονότατες αντιδράσεις, επισήμανοντας πως «δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για καμία τοπική κοινωνία».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως το πρώτο Κέντρο θα φιλοξενήσει περίπου 1.000 άτομα, που σε πρώτη φάση θα αρχίσουν, από την επόμενη εβδομάδα, σιγά-σιγά να εγκαθίστανται στην Αμυγδαλέζα.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την πολυεθνική δύναμη της Κοινότητας Frontex, με στόχο την καλύτερη καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφερόμενος στην υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την επιτήρηση των ελληνικών συνόρων που ταυτίζονται με τα ευρωπαϊκά και πρόσθεσε: «Στόχος του υπουργείου είναι η παράλληλη επέκταση σύγχρονων συστημάτων επιτήρησης σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων».

Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει συμμετοχή της Ελλάδας στην πιλοτική πλατφόρμα ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών του υπό εξέλιξη Ευρωπαϊκού Συστήματος Συνόρων, το λεγόμενο EUROSUR. Όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με την εγκατάσταση αυτού του κόμβου στο Συντονιστικό Κέντρο της χώρα μας, θα ανταλλάσσονται σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες μαζί με την Frontex και τα αντίστοιχα Συντονιστικά Κέντρα όλων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Όπως Φινλανδία, Πολωνία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία και Κύπρος. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Frontex είναι η συγκεκριμένη εφαρμογή, περίπου το 2013 να εφαρμόζεται από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αφού παρουσίασε το ελληνικό σχέδιο δράσης, δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε πλήρη εφαρμογή των εξαγγελιών του για το μεταναστευτικό, θέτοντας ως πρώτο στόχο την ενίσχυση της διαδικασίας του επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών.

Την ίδια ώρα, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλστρομ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση των μεταναστών στη χώρα μας, αποκάλυψε ότι κονδύλια ύψους περίπου 310 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εγκριθεί για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα, όμως οι ελληνικές αρχές εμφανίζουν δυσκολία στην απορρόφησή τους.

Επιπλέον, η Επίτροπος αποκάλυψε ότι, από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα κοινοτικοί εμπειρογνώμονες, με σκοπό να βοηθήσουν τη χώρα στην απορρόφηση αυτών των κονδυλίων.

Η ίδια χαρακτήρισε απαράδεκτες τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στον Έβρο.

protothema.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news