facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Χωρίς επίδομα οι ανάπηροι εδώ και επτά μήνες

Χιλιάδες άτομα με πραγματικές ειδικές ανάγκες και σοβαρά προβλήματα υγείας δεν παίρνουν το επίδομα αναπηρίας από την 1η Σεπτεμβρίου, εξαιτίας του επανελέγχου, που έχει μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και πραγματοποιείται σε απελπιστικά αργούς ρυθμούς.

Αυτό κατήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής. Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε επίσης ότι η απογραφή που εξήγγειλαν οι υπουργοί δεν έδωσε τον πραγματικό αριθμό αναπήρων, ο οποίος θα προκύψει μόνον όταν γίνουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων τους από τους δήμους και αποκαλυφθούν και οι διπλοεγγραφές. «Ομως η διαδικασία αυτή έμπλεξε στη γραφειοκρατία» είπε.

Από τα 90.000 άτομα που έχουν δηλώσει αναπηρία έχουν ελεγχθεί από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπήρων (ΚΕΠΑ) περί τα 43.000 τους τελευταίους επτά μήνες, χωρίς ακόμα να έχουν γίνει οι διασταυρώσεις μέσω των υπηρεσιών των δήμων, για να ξεχωρίσει... η ήρα από το στάρι· δηλαδή να διαπιστωθεί, επιτέλους, ποιοι είναι οι άνθρωποι που έχουν πραγματικά ανάγκη το επίδομα και ποιοι είναι οι ανάπηροι-μαϊμού.

Οσο για τους υπόλοιπους 47.000, ουδείς γνωρίζει πότε θα περάσουν οι φάκελοί τους από το ΚΕΠΑ, καθώς το κέντρο δεν έχει υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα, όπως εξήγησε στη «δημοκρατία» ο κ. Βαρδακαστάνης. «Εμείς ως ομοσπονδία δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι πραγματικά ανάπηροι και ποιοι όχι. Γι' αυτό έχουμε ζητήσει από το 1994 την ίδρυση της ενιαίας αρχής πληρωμής επιδομάτων αναπηρίας ώστε να μην μπλέκονται οι δήμοι, οι νομαρχίες και οι πολιτικοί» σημείωσε ο κ. Βαρδακαστάνης και πρόσθεσε: «Γνωρίζω ότι στη Χίο 148 άτομα που έπαιρναν επίδομα αναπηρίας δεν πήγαν να απογραφούν διότι έπρεπε να πάνε στο ΚΕΠΑ της Μυτιλήνης ή της Αθήνας και δεν ήθελαν να ταλαιπωρηθούν». Οπως μάλιστα επισήμανε ο κ. Βαρδακαστάνης, η σύνταξη αναπηρίας κόπηκε στους πιο φτωχούς και αδύναμους, καθώς το σύστημα τους μεταχειρίστηκε με τον πιο απάνθρωπο τρόπο. «Ειδικά το ΙΚΑ έχει μεγάλη ευθύνη γιατί τους χρησιμοποίησε ως προκρούστεια κλίνη της τρόικας για να παρουσιάσουν μειώσεις στα κρατικά έξοδα» τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος.

dimokratianews.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news