facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

«Δικαιοσύνη, αγαθό πολυτελείας….»

Ένας μισθός …Τρόικας για να βρεις δίκιο στα δικαστήρια


Σχεδόν ένα …μνημονιακό μηνιάτικο χρειάζεται πλέον όποιος αποφασίσει να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να ζητήσει έφεση, αναίρεση και αναψηλάφηση, μετά την εφαρμογή του νέου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης (4055/2012) για την «δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής».

Με βάση το νέο νόμο που έκανε «πρεμιέρα» την περασμένη Δευτέρα, όποιος ασκεί το ένδικο μέσο της έφεσης, της αναίρεσης και της αναψηλάφησης, υποχρεούται να καταθέσει παράβολο ύψους 200, 300 και 400 ευρώ αντίστοιχα. Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν την εφαρμογή του νόμου δεν χρειάζονταν παράβολο για την άσκηση των παραπάνω ένδικων μέσων!

Για τον λόγο αυτό την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή μια ημέρα πριν αρχίσει η εφαρμογή του νέου νόμου, υπήρχαν «ουρές» στα τμήματα εφέσεων των δικαστηρίων από όσους ήθελαν να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις χωρίς παράβολο όπως όριζε το παλαιό νομοθετικό καθεστώς.

Με την αύξηση των παραβόλων το υπουργείο Δικαιοσύνης φιλοδοξεί να «αναχαιτίσει» τη δικομανία των Ελλήνων που συνηθίζουν για …ψύλλου πήδημα να προσφεύγουν στα δικαστήρια, όπως αποδεικνύεται καθημερινά από την δικαστηριακή πρακτική. Για το λόγο αυτό άλλωστε, το σχετικό άρθρο του νέου νόμου προβλέπει πως «σε περίπτωση ολικής ή μερικής νίκης του καταθέσαντος, το δικαστήριο με την απόφασή του διατάσσει να επιστραφεί το παράβολο σε αυτόν, αλλιώς διατάσσει να εισαχθεί στο δημόσιο ταμείο».

Δηλαδή, τα χρήματα θα επιστρέφονται στο πρόσωπο που ασκεί το ένδικο μέσο σε περίπτωση που η δικαιοσύνη κάνει δεκτή την αίτησή του.

Αντιρρήσεις

Νομικοί και δικηγόροι επισημαίνουν πάντως ότι το νέο καθεστώς μπορεί πράγματι να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στην αλόγιστη άσκηση των παραπάνω ένδικων μέσων, σίγουρα όμως θα «κόψει» και το δρόμο σε κάποιους άλλους που έχουν αδήριτη ανάγκη να ασκήσουν έφεση (για παράδειγμα σε αποφάσεις για εργατικές διαφορές) αλλά λόγω έλλειψης …ρευστότητας δεν θα είναι σε θέση να το κάνουν.

Το ζήτημα αυτό, εξάλλου, είχε αναδείξει με πρόσφατη απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, το οποίο είχε κρίνει παράνομη και αντισυνταγματική την αύξηση του παραβόλου που απαιτείται για κατάθεση αίτησης ανακοπής στη διοικητική δικαιοσύνη. Το συγκεκριμένο παράβολο το 2008 στοίχιζε 4,40 ευρώ, στη συνέχεια αναπροσαρμόστηκε με τον Ν. 3659/2008 στα 25 ευρώ για να φτάσει τελικά στα 100 ευρώ από 1.1.2011 με το άρθρο 45 του Ν. 3900/2010 για τη διοικητική δίκη.

Στην απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο ανέφερε ότι τα 100 ευρώ που στοιχίζει το παράβολο ισοδυναμούν, με βάση τις εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με τρία ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, που προσδιορίζουν το ημερομίσθιο στα 33,57 ευρώ.

Μιλώντας στο «protothema.gr» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Ιωάννης Αδαμόπουλος κάνει λόγο για «αποκλειστικά εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρο» που καθιστά πλέον την Δικαιοσύνη «αγαθό πολυτελείας». Και αυτό γιατί – όπως ο ίδιος επισημαίνει «με «μεταρρυθμίσεις» εισπρακτικού χαρακτήρα αποτρέπεται στην πραγματικότητα ο πολίτης από την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, ενός δικαιώματος που αποτελεί τον πυρήνα της δίκαιης δίκης».

Ο κ. Αδαμόπουλος τονίζει ακόμη ότι η επιβολή των παραβόλων δεν θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης. «Όποιος υποστηρίζει κάτι τέτοιο, προφανώς αγνοεί την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα και η οποία γιγαντώνει το σύνθετο πρόβλημα της συσσώρευσης της δικαστηριακής ύλης» αναφέρει σε πρόσφατη απόφαση «του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Μιχελιουδάκης κατά Ελλάδας, Απρίλιος 2012), που χαρακτηρίζει όλως ατελέσφορες τις προσπάθειες που καταβάλλει μέχρι σήμερα η χώρα μας για την αντιμετώπιση της βραδύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης και σημειώνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα δεν οδηγούν εντέλει στην επίλυση αυτού του «συστημικού», όπως επί λέξει το χαρακτηρίζει, προβλήματος».

protothema.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news