facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Νοθευμένο ένα στα τρία δείγματα πετρελαίου κίνησης

Ένα στα τρία δείγματα πετρελαίου κίνησης που εξέτασε το Γενικό Χημείο του Κράτους το 2010 ήταν νοθευμένο, ενώ συνολικά στην αγορά καυσίμων το ποσοστό νοθείας φθάνει στο 17%. Η ανάμιξη ντήζελ κίνησης με θέρμανσης (που είναι φθηνότερο κατά τη χειμερινή περίοδο) είναι η βασική πηγή νοθείας αλλά και λαθρεμπορίου στην αγορά καυσίμων.

Εκπρόσωποι των δύο ομίλων διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ και Μότορ Όιλ) από κοινού με τον Σύνδεσμο των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών δίνουν σήμερα συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την πάταξη της παράνομης διακίνησης, η οποία εκτός από επιβάρυνση των καταναλωτών, πιθανές ζημιές στους κινητήρες και στην υγεία των πολιτών, προκαλεί και απώλεια εσόδων για το Δημόσιο.

Αναλυτικά, οι έλεγχοι του Γενικού Χημείου το 2010, έγιναν σε 1838 δείγματα καυσίμων (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, ναυτιλίας και στους τρεις τύπους βενζίνης που κυκλοφορούν- αμόλυβδη, LRP και σούπερ αμόλυβδη) και νοθευμένα βρέθηκαν τα 308 (ποσοστό 16,7 %).

Το μεγαλύτερο ποσοστό νοθείας εντοπίζεται στο πετρέλαιο κίνησης (29,9 %, 287 μη κανονικά δείγματα σε σύνολο 960).

Στο πετρέλαιο θέρμανσης το ποσοστό νοθείας ήταν 6,49 % (5 στα 77 δείγματα), ενώ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά παραβατικότητας στις βενζίνες: 0,46 % στην αμόλυβδη (2 στα 436 δείγματα), 2,86 % στην LRP (2 στα 70 δείγματα) και 3,06 % στη σούπερ αμόλυβδη (3,06 %).

Νοθευμένα βρέθηκαν ακόμη και δείγματα ναυτιλιακού πετρελαίου, που είναι αφορολόγητο (4 στα 34 δείγματα, 11,76 %).

Το λαθρεμπόριο και η νοθεία στο πετρέλαιο κίνησης είναι η αιτία για την οποία η κυβέρνηση προχωρά σε εξίσωση του φόρου με το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως προβλέπει και το μνημόνιο, από την επόμενη χειμερινή περίοδο, με ταυτόχρονη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.

Στο μεταξύ οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις από την αρχή του χρόνου, εξαιτίας της ανόδου των διεθνών τιμών. Η τιμή διυλιστηρίου για την αμόλυβδη έχει ακριβήνει από την αρχή του χρόνου κατά 15 λεπτά το λίτρο και διαμορφώνεται πάνω από 1,7 ευρώ το λίτρο μαζί με τους φόρους, από 1,56 στις αρχές Ιανουαρίου.

Αντίστοιχες είναι οι ανατιμήσεις στη λιανική καθώς η μέση τιμή υπερβαίνει το 1,82 ευρώ, από 1,67 τον Ιανουάριο.

Το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Περιβάλλοντος καταγράφει λιανικές τιμές για την αμόλυβδη μέχρι 2 ευρώ το λίτρο.

Ακριβότεροι νομοί είναι η Κεφαλονιά και οι τέσσερις νομοί της Κρήτης, όπου η μέση τιμή κλιμακώνεται μέχρι 1,937 ευρώ το
λίτρο.

tanea.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news