facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Καταγγελίες για το "κίνημα της πατάτας"

Την παρέμβαση των φορολογικών και υγειονομικών αρχών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα, που -όπως υποστηρίζει- καταστρατηγείται με πρωτοβουλίες αντίστοιχες του κινήματος της πατάτας, ζητά η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Στη διάρκεια ημερίδας για τα κινήματα προϊόντων πρώτης ανάγκης, ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, ξεκαθάρισε ότι το επιμελητήριο δεν διαφωνεί με τη διάθεση ειδών σε χαμηλές τιμές, αλλά με την καταστρατήγηση των κανόνων της αγοράς, που πλήττουν και τα δημόσια ταμεία.

Όπως είπε, τα προϊόντα αυτά πωλούνται συνήθως παράνομα, χωρίς να ελέγχονται και «η ζημία που προκύπτει από τη στρεβλή αυτή λειτουργία της αγοράς επιβαρύνει [...] και τους καταναλωτές, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν το συνολικό κόστος που θα προκύψει, για άλλη μια φορά, από τη φοροδιαφυγή».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι κάποιοι δήμαρχοι έχουν γίνει «ρυζάδες, χασάπηδες και λαδέμποροι» και υποστήριξε ότι την περασμένη Κυριακή υπήρχαν στην Πλατεία Αριστοτέλους πάνω από 20 οχήματα με πατάτες παραγωγών, οι οποίοι δεν έκοβαν αποδείξεις.

«Το παραεμπόριο που κυνηγάμε έχει γίνει νόμιμο», είπε και πρόσθεσε ότι οι δήμοι θα έπρεπε να επεκτείνουν τις λαϊκές αγορές, ώστε να φιλοξενούν όσους παραγωγούς θέλουν να πουλάνε τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές. Το ΕΕΘ πρόκειται να εκδώσει άμεσα υπόμνημα για το θέμα των "κινημάτων", που θα επιδοθεί στους αρμόδιους.

Ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΠΕΔΚ) Κ. Μακεδονίας, επισήμανε ότι οι δήμοι προσπαθούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές για να ξεπεραστεί η δύσκολη αυτή περίοδος με όποια πενιχρά μέσα διαθέτουν («με τον ‘’Καλλικράτη’’ τα τακτικά έσοδα μας έχουν μειωθεί κατά 55% σε σχέση με ό,τι έπαιρναν τρεις καποδιστριακοί δήμοι», είπε).

«Έχουμε χρέος απέναντι στο σύνολο των πολιτών, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες και ακολουθώντας τους κανόνες. Αλίμονο αν κάποιος δήμαρχος εμποδίζει τους παραγωγούς όταν τηρούν όλους τους κανόνες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας ότι στη Θέρμη το «κίνημα» συντονίζουν πολίτες κι όχι ο δήμος.

Στον δήμο Συκεών, πρόσθεσε, η διανομή έγινε σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, ενώ έγιναν δειγματοληψίες και κόπηκαν αποδείξεις.

«Δεν θέλουμε να βάλουμε την υπογραφή μας στη διάλυση της αγοράς»: με αυτή τη φράση, ο τελών εν αργία περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, δήλωσε τη αντίθεσή του στο «κίνημα».

Κατά τον ίδιο, η εικόνα που δίδεται με την πώληση προϊόντων στους δρόμους είναι «εικόνα αποικίας ή εικόνα (της Ελλάδας) του 1940-1950. Αυτή η άσχημη εικόνα πρέπει να σταματήσει από την ίδια την πολιτεία».

Τη δέσμευση ότι θα αλλάξει ...επάγγελμα, αν βρεθεί έστω μία απόδειξη που κόπηκε και για την οποία αποδόθηκε ΦΠΑ στο πλαίσιο του κινήματος της πατάτας, ανέλαβε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης (ΣΕΚΛΘ), Ιωάννης Χαραλαμπίδης.

Πρόσθεσε ότι αυτό που έχουν κάνει οι δήμαρχοι με το κίνημα της πατάτας είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού έχουν «χτυπήσει» τις φρουτεμπορικές επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τα δημόσια ταμεία -μέσω της φοροδιαφυγής.

Να γίνονται αυστηροί έλεγχοι σε όλους όσοι πουλάνε προϊόντα στους δρόμους και τις πλατείες ζήτησε από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους του ΣΔΟΕ Κ. Μακεδονίας, ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.

Οι εκπρόσωποι του ΣΔΟΕ επισήμαναν ότι, ως Σώμα, θα κάνουν τα πάντα για τον εντοπισμό παραβάσεων και πρόσθεσαν ότι όσοι παραγωγοί ήλεγξαν στη διάρκεια του κινήματος είχαν τα απαιτούμενα βάσει νόμου παραστατικά.

Υπενθύμισαν δε, ότι υπάρχει η κατηγορία των παραγωγών ειδικού καθεστώτος, που υποχρεούνται να παρουσιάζουν μόνο δελτίο αποστολής -και φορτωτική αν το όχημα δεν είναι δικό τους. Όπως είπαν, σε κάθε περίπτωση το ΣΔΟΕ εργάζεται όλο το 24ωρο και θα δέχεται πληροφορίες από όσους φορείς διαπιστώσουν τυχόν παρανομίες.

nooz.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news