facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Οι πέντε πλατείες στην Αθήνα που μετατρέπονται σε γκέτο

Ποιες είναι οι πλατείες που υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν σε γκέτο αν δεν υπάρξει οργανωμένη παρέμβαση της πολιτεία και της κοινωνίας

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της έρευνας επιστημονικής ομάδας του Παντείου που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μετατροπή σε γκέτο πέντε πλατειών στο κέντρο της Αθήνας.

Μετά από έρευνα το προηγούμενο καλοκαίρι στις πλατείες Θεάτρου, Κοτζιά, Βάθη, Αγίου Κωνσταντίνου και Βικτωρίας, επισημαίνουν ότι είναι πολλά τα στοιχεία εκείνα που δείχνουν ότι οι συγκεκριμένες πλατείες θα μετατραπούν σε γκέτο εάν δεν υπάρξει οργανωμένη παρέμβαση της πολιτείας και της κοινωνίας.

Το 90% με 95% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με την έρευνα, αναφέρουν κλοπές στον δρόμο και χρήση ναρκωτικών ως τα συχνότερα συμβάντα.

Σε υψηλά επίπεδα (65% με 75%), όπως αναφέρει δημοσίευμα της "Καθημερινής", αναφέρονται οι διαρρήξεις σπιτιών, καταστημάτων και αυτοκινήτων.

Όλοι οι Έλληνες ερωτηθέντες (100%) εκτιμούν ότι υπάρχει υψηλή συγκέντρωση αλλοδαπών, ενώ το 70% με 85% αυτών θεωρούν ότι οι ίδιοι αποτελούν τη μειονότητα στις περιοχές τους.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι αλλοδαποί δεν επιδεικνύουν ανοχή μεταξύ τους, αλλά ούτε και με τους Έλληνες. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες αισθάνονται ανασφαλείς και χαρακτηρίζουν αναποτελεσματικά τα μέτρα της αστυνομίας.

Είναι επόμενο λοιπόν οι περισσότεροι από αυτούς να έχουν λάβει, όπως δηλώνουν, μέτρα ασφάλειας και αυτοπροστασίας, όπως συναγερμούς, κλειδαριές και πόρτες ασφαλείας, κάμερες ασφαλείας, ρολά, αποφυγή κυκλοφορίας στον δρόμο με τιμαλφή, αλλά και κατοχή όπλων όπως πιστόλια, σπρέι πιπεριού, μαχαίρια, λοστοί κ.ά.

Ακόμα και αν δεν επιβεβαιώνεται η ύπαρξη γκέτο με την επιστημονική ερμηνεία του όρου, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας έχουν διαπιστωθεί οι συνθήκες που θα χαρακτήριζαν τις εν λόγω περιοχές ως "μεταβατικές" προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κρίνεται, συνεπώς, απαραίτητη η άμεση κρατική παρέμβαση, καθώς και η δραστηριοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την ανάληψη κατάλληλων πρωτοβουλιών, ώστε το κέντρο της Αθήνας να μη μετατραπεί τελικά σε γκέτο.

Στην ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστήμιου Χριστίνας Ζαραφωνίτου συμμετείχαν οι: Γεωργαλλής Ανδρέας, Γεωργόπουλος Χριστόφορος, Μουσχή Δανάη, Τάτση Χριστίνα, Χρυσοχόου Ελένη, μεταπτυχιακοί φοιτητές ΠΜΣ Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου.

Η ερευνητική ομάδα εργάστηκε σε δύο στάδια. Με επιτόπια παρατήρηση χαρακτηριστικών και δραστηριοτήτων στις πλατείες του κέντρου και με 100 προσωπικές συνεντεύξεις Ελλήνων κατοίκων και καταστηματαρχών των περιοχών αυτών.

news247.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news