facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Έρχονται νέες επιβαρύνσεις στα ακίνητα

Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης εξετάζει η τρόικα

Νέους φόρους εξετάζει να επιβάλει η τρόικα στην Ελλάδα, τη στιγμή που τα νοικοκυριά έχουν δεχθεί το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλα φοροχτυπήματα.

Στην τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες της ζώνης του ευρώ γίνεται σαφέστατη αναφορά στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, με «εντολή» για κατάργηση φοροαπαλλαγών, ενώ για πρώτη φορά προχωρούν ένα βήμα παραπέρα αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προκύψουν μελλοντικά και νέες επιβαρύνσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω του τεκμαρτού εισοδήματος ιδιοκατοίκησης, ενώ λένε ότι υπάρχουν περιθώρια ακόμη και για νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ.

Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι τα έσοδα που εισπράττει η Ελλάδα από τη φορολογία των ακινήτων είναι χαμηλά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και κάνουν σαφή αναφορά ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει φόρος στο «τεκμαρτό ενοίκιο», δηλαδή στην ιδιοκατοίκηση.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από αρκετά χρόνια ίσχυε στην Ελλάδα το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης για κατοικίες άνω των 200 τετραγωνικών. Ωστόσο αυτό το μέτρο καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ).

Στην ίδια έκθεση γίνεται αναφορά και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, στα ποτά και στα τσιγάρα, αλλά αφήνουν να εννοηθεί ότι επειδή δεν υπάρχει περιθώριο για νέες γενναίες αυξήσεις στο ΕΦΚ θεωρείται μονόδρομος η κατάργηση των δεκάδων φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν σήμερα εκατομμύρια πολίτες μειώνοντας ανάλογα τον φόρο εισοδήματος.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news