facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Η Λούκα Κατσέλη αποχαιρετά το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ μέσω Liberation

Η Liberation δημοσιεύει άρθρο της ανεξάρτητης βουλευτή και πρώην Υπουργού Λούκας Κατσέλη με τον τίτλο “Ελλάδα, ένας οικονομικός και πολιτικός παραλογισμός”. Όπως σημειώνει η κα Κατσέλη, η απομείωση του
ελληνικού χρέους που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών αποτελεί ένα καλό νέο, το οποίο δυστυχώς αμαυρώνεται από τους όρους που επέβαλε το Eurogroup για την εκχώρηση του νέου δανείου των 130 δις ευρώ. Οι όροι αυτοί
στερούνται κάθε οικονομικής και πολιτικής λογικής, αποσταθεροποιούν την οικονομία, την κοινωνία, την πολιτική και υπονομεύουν τη δημοκρατία. Είναι επώδυνοι για το λαό, επιδεινώνουν επικίνδυνα την ύφεση και αυξάνουν την ανεργία. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η οικονομική δραστηριότητα θα μειωθεί κατά 7 – 8% φέτος και το ΑΕΠ κατά 8 δις ευρώ, εξαιτίας της απότομης γενικευμένης μείωσης των μισθών.

Στο άρθρο τονίζεται ότι αυτή η κατάσταση κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη δημοσιονομική εξυγίανση. Το έλλειμμα θα αυξηθεί εξαιτίας της μείωσης εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών και της αύξησης δαπανών που σχετίζονται με την ανεργία και με άλλες κοινωνικές παροχές. Η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, ακόμα και όταν ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση, καθιστώντας ανέφικτο το στόχο για
χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020. Έτσι όπως παρουσιάζεται, το μνημόνιο που υπογράφηκε από την Ελλάδα και την τρόικα δεν πετυχαίνει τον πρωταρχικό του στόχο, τη βιωσιμότητα δηλαδή του χρέους.

Αντίθετα με το πρώτο μνημόνιο, το νέο πρόγραμμα «διάσωσης» ουσιαστικά τείνει να καταστρέψει το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. Επιτρέπει στην κυβέρνηση επιβάλλει το δικό της πλαίσιο για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και να αλλάξει τις συλλογικές συμβάσεις. Πρόκειται για υποβάθμιση του διαλόγου μεταξύ κοινωνικών εταίρων, αφού καταργείται το δικαίωμα διαιτησίας των εργαζομένων. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή απάτη της οικονομικής εξουσίας εις βάρος των μεσαίων και λαϊκών τάξεων.

Η βουλευτής προσθέτει ότι το νέο μνημόνιο αυξάνει τις ανισότητες, θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την πολιτική σταθερότητα. Η δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των μεσαίων και λαϊκών τάξεων αποδυναμώνει τα κόμματα που τις αντιπροσωπεύουν στη Βουλή και περιορίζει την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Ο κατακερματισμός της πολιτικής σκακιέρας και η άνοδος των ακραίων κομμάτων είναι παράγοντες αστάθειας. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για τη χειραγώγηση της πολιτικής ζωής από μη θεσμικές ομάδες συμφερόντων. Αντί να ενθαρρύνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίσουν τη δημόσια διοίκηση, θα βελτιώσουν την επιχειρηματικότητα και τη λειτουργία της αγοράς, το νέο μνημόνιο υπάρχει κίνδυνος να τις επιβραδύνει.

Η βουλευτής επισημαίνει ακόμα ότι το νέο δάνειο συνοδεύεται από έναν άνευ προηγουμένου περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, αφού επιτρέπει την κατάσχεση κρατικής περιουσίας και περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας και καθιστά την εξουσία των ελληνικών δικαστηρίων εξαιρετικά περιορισμένη. Είτε ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσιάζει πλεόνασμα ή έλλειμμα, το νέο δάνειο και τα έσοδα θα πηγαίνουν σε ένα
«κλειστό λογαριασμό», στον οποίο η Ελλάδα δεν θα έχει ούτε πρόσβαση ούτε δικαίωμα ελέγχου. Το συμφέρον των πιστωτών έρχεται πριν από το δημόσιο συμφέρον.

Στην ερώτηση αν «αυτό το νέο μνημόνιο είναι η μόνη δυνατή πολιτική», η απάντηση είναι «όχι». Αντιθέτως, είναι απαραίτητο να το αλλάξουμε αν θέλουμε να επιτύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας, μέσα σε ένα αυστηρό, αλλά ρεαλιστικό δημοσιονομικό πλαίσιο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να εξασφαλιστεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Πρέπει να διασφαλιστεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και να ενισχυθούν οι συλλογικές συμβάσεις και το κοινωνικό κράτος. Αυτή είναι η μόνη δυνατή οδός για να αποφύγει η Ελλάδα την άτακτη χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη, καταλήγει η κα Κατσέλη.

zoomnews.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news