facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Οικονομική Aστυνομία με «πιστοποίηση» IRS

Στη ριζική ανασυγκρότηση και μετεξέλιξη της Οικονομικής Αστυνομίας σε ένα σύγχρονο Σώμα ταχείας και αποτελεσματικής δράσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος, στα πρότυπα του αμερικανικού IRS, προχωρεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης του νέου Σώματος εμπλουτίζεται το οπλοστάσιο και διευρύνεται το πεδίο δράσης, καθώς πέρα από τις συλλήψεις και τα αυτόφωρα για φορολογικούς παραβάτες και οφειλέτες, μπαίνουν στο στόχαστρο εστίες διαφθοράς και υπόγειων συναλλαγών που το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτονται με μορφή χιονοστιβάδας. Επίσης πρόταση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου είναι να αναστέλλεται για τους παραβάτες προσωρινά ή και μόνιμα οποιαδήποτε επαγγελματική ή επιχειρησιακή δραστηριότητα, για την άσκηση της οποίας απαιτείται η έκδοση ή η χορήγηση ειδικής άδειας ή έγκρισης, και όσοι συλλαμβάνονται για κακουργηματικές πράξεις να κρατούνται προσωρινά ή να τους επιβάλλεται ως εγγύηση τουλάχιστον η μισή οφειλή.

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο, που φιλοδοξεί να φέρει στα ταμεία του κράτους έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ, θα εστιάσει στις φορολογικές αρχές, την κοινωνική ασφάλιση και τη χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, η Οικονομική Αστυνομία θα εστιάσει σε τρεις προτεραιότητες, όπου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις διαφθοράς και παραοικονομίας, οι οποίες είναι οι εξής:

-Στην αποτροπή εστιών απάτης, υπεξαίρεσης και διαφθοράς στον δημόσιο τομέα και ειδικότερα στις εφορίες, στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στη χρηματοδότηση επενδύσεων. Εκεί δηλαδή όπου υπάρχει συναλλαγή του πολίτη με το κράτος ή διακινούνται τεράστια ποσά.

-Σε τομείς και δραστηριότητες όπου ουδέποτε «πάτησε το κράτος στο παρελθόν» και άρα πρόκειται για νέες πηγές φορολογικών εσόδων. Εκεί δηλαδή όπου έχει διαπιστωθεί μια αναντιστοιχία φορολογικής εικόνας και διαβίωσης επιχειρήσεων και επιχειρηματιών, αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών.

-Στη νέα μορφή φοροδιαφυγής και διαφθοράς που γιγαντώνεται από την οικονομική κρίση και υποκαθιστά επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα δρούσαν στα όρια της παρανομίας. Σε τομείς δηλαδή όπου αναμένεται να κινηθεί «μαύρο χρήμα».Η νέα δύναμη θα αριθμεί περίπου 1.000 στελέχη
από 100 που είναι σήμερα, με στόχο καθημερινά να συλλαμβάνουν και να οδηγούν στη Δικαιοσύνη επίορκους δημοσίους υπαλλήλους ή πολίτες που κλέβουν το κράτος.

Ενδεικτικό της διάρθρωσης του νέου Σώματος είναι το γεγονός ότι οι 100 που υπηρετούν σήμερα διαθέτουν 2 διδακτορικά ο καθένας, έχουν νοοτροπία και εκπαίδευση ενστόλου, ενώ διαθέτουν τον πλέον σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Οι 55 από αυτούς είναι οικονομολόγοι, 35 ειδικοί στα ηλεκτρονικά και στους υπολογιστές και οι υπόλοιποι 10 είναι οικονομολόγοι στον χώρο της Υγείας.

Πέρα από την ειδική εκπαίδευση και τις δεξιότητες καθώς και τα μέσα που διαθέτουν, οι άνδρες του Σώματος οικονομικού εγκλήματος θα συνεργάζονται με τις άλλες φορολογικές και ελεγκτικές αρχές του κράτους, ενώ θα έχουν απευθείας πρόσβαση στα φορολογικά αρχεία των υπόπτων και στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσόν των χρεών που βεβαιώθηκαν κατά τους 4 μήνες δράσης της αρμόδιας υπηρεσίας ξεπερνά τα 483 εκ. ευρώ, ενώ μόνο πέντε από τους συλληφθέντες έχουν οφειλές κάτω των 100.000 ευρώ.

Στις προτάσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σε ό,τι αφορά την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης επί οικονομικών εγκλημάτων, να δεσμεύονται άμεσα, ακόμη και πριν από την σύλληψη, τα περιουσιακά στοιχεία των παραβατών, να αποκλείονται από δημόσια έργα, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα

Το νέο Σώμα της Οικονομικής Αστυνομίας θα λειτουργεί στα πρότυπα της αμερικανικής φορολογικής αρχής IRS. Η ενίσχυση θα αφορά τόσο τον αριθμό των ατόμων που θα υπηρετήσουν στο νέο Σώμα, όσο και τα μέσα που θα έχουν στη διάθεσή τους για να καταπολεμήσουν το οικονομικό έγκλημα.

zougla.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news