facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Η ΔΕΗ εξακολουθεί να το εισπράττει παράνομα το τέλος για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας

Το τέλος για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που εισπράττει η ΔΕΗ με τους λογαριασμούς - διαμορφώνεται ανάλογα με την κατανάλωση του ρεύματος - καταργήθηκε με το άρθρο 195 του νόμου 4001 της 22 Αυγούστου 2011. Ωστόσο, η ΔΕΗ εξακολουθεί να το εισπράττει παράνομα.

Εξώδικο στη ΔΕΗ

Εξώδικο στη ΔΕΗ αναμένεται να στείλει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων, ζητώντας από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να επιστρέψει τα χρήματα που εισέπραξε παρανόμως από το καταργημένο τέλος περί “Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας”.
Ακολουθεί μέρος της ανακοίνωσης της Ένωσης:
“Η ενημέρωση αυτή γίνεται προς τους καταναλωτές για να γνωρίζουν τα διακαιώματα τους, διότι κάποιοι μας πιέζουν, κάποιοι χρησιμοποιούν σιωπηλές και ετσιθελικές μεθόδους πλήττοντας το συρρικνωμένο εισόδημά μας…
Η επίκληση του άρθρου 29 του Ν.2773/1999 εκ μέρους της ΔΕΗ, δεν την νομιμοποιεί να συνεχίζει να εισπράττει και να παρανομεί εισπράττοντας το τέλος “Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας” . Την καλούμε αφενός να σταματήσει να το εισπράττει, αφετέρου να επιστρέψει τα ήδη εισπραχθέντα”.

Ερώτηση Ροντούλη

Με βάση το άρθρο 29, παρ.2, του Ν. 2773/1999 ορίζεται ότι: «Κατά την έγκριση των τιμολογίων της ΔΕΗ πέραν ενός εύλογου κέρδους, λαμβάνονται υπόψη ιδίως: στ) Οι δαπάνες για την συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται για την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και οι οποίες θα κατανέμονται στο σύνολο της κατανάλωσης συμπεριλαμβανομένων και των αυτοπαραγωγών».
Όμως , με βάση το άρθρο 195 του Ν. 4001 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α΄179/22-8-2011, καταργείται το προαναφερθέν άρθρο, βάσει του οποίου η ΔΕΗ εισέπραττε μέσω των λογαριασμών ένα ποσό για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.
Παρά ταύτα, η ΔΕΗ συνεχίζει να εισπράττει τέλος Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας επικαλούμενη το άρθρο 29 του Ν. 2773/1999.
Τούτων δοθέντων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιος έχει την ευθύνη επιβολής του συγκεκριμένου τέλους, τη στιγμή που εμφανίζεται καταργηθέν; Θα σταματήσει και πότε η επιβολή του;
2. Σε τι ύψος ανέρχεται το ποσό που έχει συλλεγεί από 22/8/2011, ημερομηνία κατάργησης του συγκεκριμένου τέλους; Εξετάζεται η περίπτωση επιστροφής του στους καταναλωτές;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αστέριος Γ. Ροντούλης

Απόφαση ''οδηγός'' για το τέλος κοινής ωφέλειας της ΔΕΗ

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας με προσωρινή διαταγή του απαγόρευσε στη ΔΕΗ να διακόψει την ηλεκτροδότηση σε κατοικία, μέχρι να συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Η καταναλωτής που προσέφυγε στο δικαστήριο αρνούνταν να πληρώσει το τέλος για υπηρεσίες κοινής ωφελείας, που χρεώνει τους καταναλωτές η ΔΕΗ με τους λογαριασμούς του ρεύματος, με τον ισχυρισμό ότι το τέλος έχει καταργηθεί.

Ειδικότερα, στο συνολικό εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ, για τον οποίο εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή, η συνολική οφειλή ανέρχεται στις 621,42 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 149,97 αντιστοιχεί στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας ανέφερε, ότι η προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου αποτελεί απόφαση - οδηγό για την περαιτέρω εφαρμογή του Νόμου και εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι θα υποχρεώσει την ΔΕΗ στην επιστροφή των μέχρι σήμερα αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από τους καταναλωτές.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news