facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Έφυγαν από τη ζωή ο Νίκος Δαδινόπουλοςη και η Δόμνα Σαμίου

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 68 ετών ο ηθοποιός Νίκος Δαδινόπουλος, που εδώ και αρκετό καιρό έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Ο ηθοποιός, που είχε παίξει σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, πέθανε στο νοσοκομείο Χανίων.

Τελευταίες του δουλειές στην τηλεόραση ήταν η σειρά «Για την 'Αννα» και η σειρά «Η ζωή της άλλης» στην οποία πρωταγωνιστούσε.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στο νεκροταφείο Βύρωνα.


Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή η ερμηνεύτρια της παραδοσιακής μας μουσικής Δόμνα Σαμίου.

Η Δόμνα Σαμίου νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ, καθώς έπασχε από λευχαιμία.

Η ιέρεια της παραδοσιακής μας μουσικής ίδρυσε το 1981 τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου που είχε σαν στόχο τη διάσωση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή από γονείς Μικρασιάτες που είχαν έρθει στην Αθήνα πρόσφυγες από το Μπαϊντίρι, ένα χωριό στην περιοχή της Σμύρνης.

Σε ηλικία 13 ετών άρχισε η επαφή της με τη βυζαντινή και την παραδοσιακή μουσική, μαθητεύοντας κοντά στον Σίμωνα Καρά, ενώ παράλληλα φοιτούσε και σε νυχτερινό Γυμνάσιο.

Το 1954 προσλαμβάνεται στο Τμήμα Εθνικής Μουσικής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και το 1963 ξεκινά τα ταξίδια στην επαρχία και τις επιτόπιες καταγραφές μουσικού υλικού για το προσωπικό της αρχείο.

Το 1971 παραιτείται από τη Ραδιοφωνία και αποδέχεται την πρόταση του Δ. Σαββόπουλου να εμφανιστεί στο Ροντέο. Το 1981 ιδρύεται ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής – Δόμνα Σαμίου και κάτω από την ομπρέλα του διοργανώνει εκδηλώσεις για τη διάσωση της παραδοσιακής μουσικής.

Το 2005 είχε τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο για το έργο της για τη διάσωση της πολιτιστικής μας παράδοσης.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news