facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Μία εναλλακτική Τρόικα επισκέπτεται την Αθήνα για να ζητήσει μέτρα ανάπτυξης

Μία πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Μία άλλη «Τρόικα» αυτή της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκεται στην Ελλάδα, με στόχο να προωθήσει προτάσεις που θα βγάλουν την Ευρώπη γενικά και την Ελλάδα ειδικότερα από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στην ομάδα αυτή μετέχει ως επικεφαλής ο Ρόμπερτ Γκέμπελς πρώην υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, η Ελίζα Φερέιρα, καθηγήτρια Οικονομικών και πρώην υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Πορτογαλίας, και ο Ιβαΐλο Κάλφιν, πρώην ναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Στη σύντομη παρουσίαση της ιδιότυπης αυτής «αντι-Τρόικας» η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά επισήμανε ότι η απλή εφαρμογή των μέτρων του δεύτερου Μνημονίου δεν επαρκεί: «Τα μέτρα αυτά επιτείνουν ένα υφεσιακό κύκλο, η χώρα μας είναι τέταρτη χρονιά που βρίσκεται σε ύφεση, με μια ύφεση που στο τέλος του 2011 έφτασε το 7%».

Όπως είπε, «στόχος δεν είναι να υπάρξει μια αντι-Τρόικα με αναλυτική λύση μέτρων, αλλά να μπορέσει μέσα από επαφές στην Ελλάδα να καταλάβει το πρόβλημα και την ιδιαιτερότητα της ελληνικής οικονομίας και να μπορέσει να δώσει κάποιες σκέψεις, κάποιες διεξόδους για τα δύο θέματα που είναι κυρίαρχα για τους Σοσιαλιστές, που είναι η ανάπτυξη και η απασχόληση».
Στόχος είναι τον προσεχή Μάιο να συνταχθεί μία έκθεση με στοιχεία που θα συλλέξει από τις επαφές της η «Τρόικα» του Ευρωκοινοβουλίου και η οποία θα παρουσιαστεί σε ειδική συνεδρίαση του Σώματος.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Ομάδας θα πραγματοποιηθεί ακρόαση στο τέλος Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα κληθεί η πραγματική Τρόικα και κυρίως ο κ. Μορς που εκπροσωπεί την Κομισιόν. Στόχος, όπως είπε η κ. Κοππά, είναι να δώσει ο κ. Μορς εξηγήσεις «πώς είναι δυνατό να επιβάλλονται με αυτό τον τρόπο και με αυτή τη συμπεριφορά μέτρα σε ένα λαό και πώς είναι δυνατό άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία ουσιαστική νομιμοποίηση να φέρονται με ένα τέτοιο περιφρονητικό και απαξιωτικό τρόπο απέναντι σε μια ολόκληρη χώρα».

Από την πλευρά του, ο Ρόμπερτ Γκέμπελς έθεσε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης ο Συμφώνου Σταθερότητας. Ευχήθηκε μάλιστα να μην επικυρωθεί από 12 χώρες (από τις 17 της Ευρωζώνης), όπως προβλέπεται, ώστε να δοθεί η ευκαιρία επαναδιαπραγμάτευσης.

Προέβλεψε μάλιστα την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλία, ο οποίος σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη μη επικύρωση του Συμφώνου, θα έχει περιθώρια ελιγμών ώστε να εξισορροπηθεί η σημερινής εμμονή στη δημοσιονομική σταθερότητα με πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης. «Η οικονομία δεν ρυθμίζεται απλώς πατώντας κουμπιά» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γκέμπελς, εκφράστηκε ιδιαίτερα θετικά στο γεγονός ότι η Ιρλανδία θα θέσει σε δημοψήφισμα το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου χαρακτήρισε το Σύμφωνο Σταθερότητας «γερμανικής έμπνευσης» σχολιάζοντας μάλιστα ότι ούτε η Γερμανία μπορεί να το εφαρμόσει. Η Γερμανία έχει υιοθετήσει το «χρυσό κανόνα» για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς από το 2016 σε ομοσπονδιακό επίπεδο και από το 2019 σε επίπεδο κρατιδίων και δήμων.

Τέλος, ζήτησε να παρέχεται αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη κεντρικά από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην ίδια τη Γερμανία. Όπως παρατήρησε, το 30% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ διοχετεύεται στις πολιτείες, καθώς οι 48 από τις συνολικά 50 πολιτείες παρουσιάζουν ελλειμματικό προϋπολογισμό.

Η Ελίζα Φερέιρα αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η ΕΕ να μην μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα που αντιπροσωπεύει το 2% του ΑΕΠ της Ένωσης, σχολιάζοντας μάλιστα ότι αδυνατεί να απαντήσει όταν τις θέτουν το ερώτημα αυτό συνομιλητές της από τις ΗΠΑ ή την Κίνα.

Χαρακτήρισε τις συνθήκες που κυριαρχούν στην Ευρώπη «τουλάχιστον ειδικές» και απέδωσε τα αίτια της κρίσης στις νεοφιλελεύθερες απόψεις που κυριαρχούν.

«Οτιδήποτε θα επαναπροσδιόριζε τις (πολιτικές) ισορροπίες θα ήταν θετικό και στο πλαίσιο αυτό η εκλογή του Ολάντ θα είναι θετική» σχολίασε και κατέληξε ότι «η νεοφιλελεύθερη πολιτική απέτυχε».

Η κ. Φερέιρα ερωτήθη για τη στάση που τηρεί ένας θεωρούμενος ως φιλεύθερος πολιτικός, ο Μάριο Μόντι, πρωθυπουργός σήμερα της Ιταλίας. Η ευρωβουλευτής από την Πορτογαλία επεσήμανε ότι σήμερα υπάρχει πλήρης κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων απόψεων στην Ευρώπη, αλλά «ο,τιδήποτε λέγεται, ακόμη και αν προέρχεται από φιλελεύθερους όπως ο Μόντι, είναι χρήσιμο εναντίον του δογματισμού των Μερκοζί».

Τέλος, ο Ιβαΐλο Κάλφιν εκτίμησε ότι «το Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν θα επιτύχει».

Οι τρεις ευρωβουλευτές είχαν σειρά επαφών, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου, τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο, τον πρόεδρο του ΙΟΒΕ Γ.Στουρνάρα, την πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και παλαιότερα επίτροπο Βάσω Παπανδρέου, τον επικεφαλής της ΓΣΕΒΕΕ Δ.Ασημακόπουλο, τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Β.Κορκίδη κ.ά.

in.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news