facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ποιος θα αναλάβει τη φύλαξη των μεταναστών;

Απορρίφθηκε από το Πεντάγωνο πρόταση της ΕΛΑΣ να ενεργοποιηθεί ο Στρατός

Προτού καταλήξει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τους χώρους δημιουργίας των στρατοπέδων προσωρινής φύλαξης των μεταναστών και πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα... κολλήματα στην εφαρμογή του μέτρου.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την εύρυθμη λειτουργία των στρατοπέδων είναι η επάνδρωση των υπηρεσιών που θα αναλάβουν την φύλαξη των χώρων αλλά και των 30.000 μεταναστών που σχεδιάζεται να φιλοξενηθούν σε αυτά.

Στον αρχικό σχεδιασμό, όπως αυτός διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, γινόταν λόγος για την ανάληψης της ευθύνης φύλαξης των στρατοπέδων από ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι. Κάτι όμως που θα ήταν αδύνατον να εφαρμοσθεί άμεσα, μιάς και στην συγκεκριμένη αγορά υπηρεσιών δεν υπάρχουν εταιρείες με ανάλογο προσωπικό και τεχνογνωσία που θα μπορούσαν να αναλάβουν ένα έργο τέτοιων διαστάσεων και απαιτήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν γίνει κάποιες πρώτες διερευνητικές κρούσεις προς τις Ένοπλες Δυνάμεις για την προσωρινή, όπως αναφέρουν, ανάληψη της ευθύνης φύλαξης των στρατοπέδων φιλοξενίας μεταναστών. Η απάντηση που πήραν, όμως, οι υφιστάμενοι του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ήταν αρνητική καθώς στους κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επικρατεί η άποψη πως η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μόνο η παραχώρηση των χώρων που θα φιλοξενηθούν οι εγκαταστάσεις.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η θέση του κ. Αβραμόπουλου ο οποίος πρόσφατα μιλώντας στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής‏, αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για την επιλογή των στρατοπέδων που θα χρησιμοποιηθούν για φιλοξενία των λαθρομεταναστών, διευκρινίζοντας πως το ΥΕΘΑ, απλώς ανταποκρίνεται σε αιτήματα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και των Περιφερειαρχών.

Κύκλοι του Πενταγώνου μάλιστα θεωρούν ανέφικτη την ανάληψη της ευθύνης φύλαξης των στρατοπέδων κράτησης μεταναστών, όπου σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς θα απαιτούνταν τουλάχιστον 3.000 οπλίτες και αξιωματικοί, ενώ επισημαίνουν πως κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στις αρχές των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς οι μετανάστες που σχεδιάζεται να εγκλειστούν στα συγκεκριμένα στρατόπεδα δεν είναι «αιχμάλωτοι».

Ένας ακόμη παράγοντας που καθιστά απαγορευτική την συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην έστω και «προσωρινή» φύλαξη των στρατοπέδων, είναι το τεράστιο οικονομικό κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος καθώς κάτι τέτοιο υπολογίζεται ότι θα κόστιζε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που δεν μπορεί να εκταμιευθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που εφαρμόζει πρόγραμμα περιορισμού των δαπανών .

protothema.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news