facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Εναλλακτικά σενάρια για το εφάπαξ

Στο «τραπέζι» η αύξηση των εισφορών αλλά και ο προαιρετικός συμψηφισμός του βοηθήματος με τις οφειλές στις τράπεζες. Εξετάζεται η καταβολή του να είναι ανάλογη με τις εισφορές του εργαζομένου

Εναλλακτικά σενάρια για το εφάπαξ εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, ενώ ολοκληρώνονται οι σχετικές μελέτες στα ασφαλιστικά ταμεία.
Στο «τραπέζι» αναμένεται να τεθούν η αύξηση των εισφορών αλλά και ο προαιρετικός συμψηφισμός του βοηθήματος με τις οφειλές στις τράπεζες, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η δραστική περικοπή του εφάπαξ.

Οπως έγραψε χθες το «Εθνος», η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας με έγγραφό της είχε ζητήσει από τα ταμεία πρόνοιας μέσα σε πέντε μέρες να στείλουν αναλυτικά στοιχεία. Στόχος είναι στη συνέχεια να... αναπροσαρμοστούν τα εφάπαξ (όπως αναφέρεται στο έγγραφο), ανάλογα με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί, κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις.

Ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για νέα μέτρα, όπως έχει ζητήσει και η τρόικα στην τελευταία?επίσκεψή της στη χώρα μας (με βάση τις εισηγήσεις των δανειστών θα έπρεπε να μειωθεί το βοήθημα έως 30%). Αναφερόμενος στο θέμα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης σημείωσε πως «τα ασφαλιστικά ταμεία είναι υποχρεωμένα να ολοκληρώσουν τις μελέτες και προσέθεσε πως υπάρχει δυνατότητα επιλογών έτσι ώστε να μην υπάρξει μείωση.

Στο τραπέζι θα τεθούν δύο εναλλακτικά σενάρια για να αποφευχθεί μία μεγάλη μείωση του βοηθήματος:
-Ο συμψηφισμός του εφάπαξ με τις οφειλές στις τράπεζες. Για το θέμα αυτό ο Γιώργος Κουτρουμάνης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Βασίλη Ράπανο.
Στόχος είναι το μέτρο να αφορά δικαιούχους εφάπαξ που έχουν πάρει δάνειο, ενώ θα έχει προαιρετικό χαρακτήρα. Σημειώνεται πως συμψηφισμός θα υπάρξει και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ρύθμιση που αγγίζει 8.000 με 10.000 δημοσίους υπαλλήλους.
-Η αύξηση της εισφοράς -όπου έχει ζητηθεί από φορείς των ασφαλισμένων- προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα. Το επόμενο διάστημα ο υπουργός θα έχει συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ, όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ο νέος γύρος παρεμβάσεων στο εφάπαξ έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς τον Νοέμβριο υπήρξαν μειώσεις 15% έως 30% στα Ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων, των εργαζομένων στη ΔΕΗ και στην Εμπορική.

Το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας Γιώργος Κωνσταντινόπουλος τονίζει: «Οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια πλήρωναν εισφορές στα ταμεία πρόνοιας για να πάρουν ικανοποιητικό εφάπαξ και να έχουν καλό επίπεδο διαβίωσης όταν βγουν στη σύνταξη.

Η κυβέρνηση όμως με το Μεσοπρόθεσμο έχει κάνει τεράστιες περικοπές και για παράδειγμα στο Ταμείο της Εμπορικής η μείωση στο εφάπαξ φτάνει το 30%. Περαιτέρω μειώσεις δεν μπορεί να αντέξει ο υποψήφιος συνταξιούχος και πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αντίδρασή μας.
Εδώ πρέπει να τονιστεί πως στα Ταμεία έχει καταργηθεί από το 1992 η εργοδοτική εισφορά και πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι για το εφάπαξ.

Επομένως, αντί να κόβει το βοήθημα η κυβέρνηση, πρέπει να επαναφέρει την εργοδοτική εισφορά σε όσα Ταμεία έχουν οικονομικά προβλήματα».

ethnos.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news