facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Αλλάζουν οι δομές κράτους - κυβέρνησης

Σαρωτικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της κυβέρνησης και των υπουργείων περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που συζήτησε και ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, συνεδριάζοντας, υπό την προεδρία του Λουκά Παπαδήμου, το βράδυ της Πέμπτης και ενώ κρινόταν η επιτυχία του PSI.

Η κυβέρνηση έκανε αποδεκτή την πρόταση των Γάλλων εμπειρογνωμόνων και υιοθέτησε ένα μοντέλο διακυβέρνησης, που όχι μόνο θα αλλάξει εκ βάθρων τις κρατικές δομές, αλλά και τη λειτουργία της καρδιάς της κυβέρνησης στο Μαξίμου. Εκεί δημιουργείται επιτελικό στρατηγείο, την ανάσα του οποίου θα νιώσουν πολύ έντονα το αμέσως προσεχές διάστημα οι υπουργοί.
«Πρόσωπο-κλειδί» για το νέο σχήμα, θα είναι ο γενικός γραμματέας των υπουργείων, που θα έχει υπό την εποπτεία του τις τρεις καίριες Γενικές Διευθύνσεις.
Το μείζον είναι ότι για την εφαρμογή του, που θα αλλάξει την ανθρωπογεωγραφία του ελληνικού Δημοσίου, θα απαιτηθεί να απολυθούν είτε ως πλεονάζον προσωπικό είτε ως ακατάλληλο προσωπικό (έπειτα από αξιολόγηση) χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλου κατώτερων βαθμίδων!
Αλλάζουν οι δομές κράτους - κυβέρνησης
Κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος, που αποτελεί βαθιά τομή και συνιστά κατ' ουσίαν επανίδρυση του κράτους, είναι η ενίσχυση του ρόλου του πρωθυπουργού στη χάραξη του επιτελικού κυβερνητικού σχεδιασμού, καθώς τίθεται επικεφαλής ενός υπερσυντονιστικού οργάνου που θα καταστήσει άχρηστη τη λειτουργία της κυβερνητικής επιτροπής.
Στη θέση της θα ιδρυθούν τρεις μικρές θεματικές διυπουργικές επιτροπές, για να τρέξει με γρηγορότερους ρυθμούς το κυβερνητικό έργο. Πιο συγκεκριμένα:
Αλλάζουν οι δομές κράτους - κυβέρνησης
1. Καταργούνται δεκάδες γενικές γραμματείες και εκατοντάδες γενικές Διευθύνσεις. Θα αντικατασταθούν από τρεις το μάξιμουμ, σε κάθε υπουργείο και θα αντιστοιχούν στη δομή του νέου Μαξίμου (επιτελικών λειτουργιών, εκτελεστικών λειτουργιών, υποστηρικτικών λειτουργιών).
2. Αφαιρούνται αρμοδιότητες από υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως λ.χ. η κατάργηση της επικύρωσης αντιγράφων δημοσίων εγγράφων και η αυτόματη έκδοση αδειών με την κατάθεση δικαιολογητικών, χωρίς την παρεμβολή τρίτων, γεγονός που θα καταστήσει μη χρήσιμη την παρουσία χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων στην υπηρεσία. Με τη διαδικασία σύνταξης των νέων οργανισμών, την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τον αριθμό των υπαλλήλων, καθώς και την αφαίρεση ύλης από το Δημόσιο, ουσιαστικά θα «φωτογραφηθούν» οι χιλιάδες υπάλληλοι που θα λάβουν την άγουσα για την ανεργία.
Αλλάζουν οι δομές κράτους - κυβέρνησης
3. Απαγορεύεται η παραμονή των υπαλλήλων σε ευαίσθητες θέσεις με οικονομικό αντικείμενο πέραν της πενταετίας, προκειμένου να μη διαφθείρονται.
Την επανασύσταση και την αναδιοργάνωση του κράτους, που τόσο πολύ επιθυμούσε η ΝΔ, τελικά, ως φαίνεται, καταφέρνει να τις υλοποιήσει το δίδυμο Παπαδήμου-Ρέππα, σε συνεργασία με τα «γαλλικά μυαλά» που υπέγραψαν το Μνημόνιο και ορίζουν τη Γαλλία ως υπεύθυνη χώρα για την παροχή τεχνικής βοήθειας για τη μεταρρύθμιση της κεντρικής διοίκησης στην Ελλάδα.
Ο συντονισμός
Συνίσταται παρά τω πρωθυπουργώ Συντονιστικό Κέντρο Διακυβέρνησης (ΣΚΔ) με αποστολή τον συντονισμό, την εποπτεία και την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Επικεφαλής του ΣΚΔ είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος επικουρείται από υπουργό Επικρατείας με αρμοδιότητα την υποστήριξη του πρωθυπουργού, στον συντονισμό της επιτελικής λειτουργίας του κυβερνητικού έργου και της υλοποίησής του από τη διοίκηση. Στο ΣΚΔ συνιστώνται τα εξής διυπουργικά όργανα συντονισμού:
1. Διυπουργικές επιτροπές αποτελούμενες από τους υπουργούς, με εισηγητές τους γενικούς γραμματείς των αντίστοιχων υπουργείων.
2. Διυπουργικές επιτροπές αποτελούμενες από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, με εισηγητές τους γενικούς διευθυντές επιτελικών λειτουργιών των αντίστοιχων υπουργείων.
3. Διυπουργικές επιτροπές αποτελούμενες από τους γενικούς διευθυντές επιτελικών λειτουργιών με εισηγητές τους διευθυντές στρατηγικού σχεδιασμού. Σε αντίστοιχες διυπουργικές θα συμμετέχουν και οι διευθυντές παρακολούθησης και αξιολόγησης των υπουργείων.
Τρεις Γενικές Διευθύνσεις

1. Γενική Διεύθυνση Επιτελικών Λειτουργιών
Τα νομοσχέδια, ο σχεδιασμός της τρέχουσας πολιτικής, η παρακολούθηση των υπουργείων για το εάν προχωρούν τα έργα, αλλά και η αξιολόγηση ολόκληρου του προσωπικού, είναι αρμοδιότητες τις οποίες «θα τρέχει» η Επιτελικών Λειτουργιών. Σε αυτή θα συσταθούν η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, η Καλής Νομοθέτησης, η Παρακολούθησης και Εποπτείας, η Αξιολόγησης, καθώς και μία ακόμη Ανάλυσης και Τεκμηρίωσης.
2. Γενική Διεύθυνση Υποστηρικτικών Λειτουργιών
H διοικητική υποστήριξη των οργανωτικών μονάδων ως προς τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, η μισθοδοσία του προσωπικού, και η εκτέλεση των δαπανών του προϋπολογισμού είναι στις αρμοδιότητές της. Εδώ συνιστώνται και τρεις οικονομικές υπηρεσίες.
3. Γενική Διεύθυνση Εκτελεστικών Λειτουργιών
Οι αρμοδιότητές της σχετίζονται με την υλοποίηση της πολιτικής του υπουργείου, σε σχέση με την εξειδίκευση των όρων και προϋποθέσεων των νομοθετικών ή κανονιστικών πράξεων, καθώς και την εκτέλεση των αναγκαίων ενεργειών για την επίτευξη των στόχων.
Για να μειωθεί η γραφειοκρατία
«Σβήνουν» Διευθύνσεις, Τμήματα και Οργανισμοί
Καταργούνται, συγχωνεύονται και σβήνουν από τον χάρτη δεκάδες Υπηρεσίες, Διευθύνσεις, Τμήματα και Οργανισμοί, ενώ την ίδια στιγμή αίρονται οι επικαλύψεις και ομογενοποιούνται όλες οι επιτελικές λειτουργίες.
Στόχος είναι η μείωση του πολυδαίδαλου κράτους, κατά 25% εντός του 2012. Το κόστος της ελληνικής γραφειοκρατίας αποτιμάται στο 6,7% του ΑΕΠ, την ώρα που στις άλλες χώρες της Ε.Ε. ο ίδιος δείκτης είναι στο 3%. Μία σειρά ενεργειών, για την πάταξη της γραφειοκρατίας, φέρνει ο νέος νόμος για τη διακυβέρνηση του κράτους. Μάλιστα οι νέες διαδικασίες θα ενταχθούν στα ΚΕΠ:
1. Καταργείται η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων. Αντί αυτών θα υποβάλλονται στις υπηρεσίες που ζητούνται ευκρινή φωτοαντίγραφα αυτών.
2. Καταργείται η υποβολή δικαιολογητικών για τη διεκπεραίωση υποθέσεων.
3. Το Δημόσιο υποχρεούται να απαντά μέσα σε 30 ημέρες και μόνο, στους πολίτες για οποιαδήποτε υπόθεση τους ενδιαφέρει.
4. Καταργούνται οι προσυπογραφές.
5. Απλοποιούνται οι διαδικασίες χορήγησης αδειών.
Προσωπικό μόνο μέσω ΑΣΕΠ
Χωρίς πτυχίο δεν θα μπαίνει κανένας στο Δημόσιο
Με προσωπικό υψηλότατων προσόντων αναμένεται να στελεχωθούν οι Γενικές Διευθύνσεις Επιτελικών Λειτουργιών, που αναζητούν την «αφρόκρεμα» των επιστημόνων για να δώσουν βήμα... ταχύ στο κράτος. Απαραίτητα προσόντα, το πτυχίο, η επιστημονική εξειδίκευση, οι ξένες γλώσσες και τα μεταπτυχιακά-διδακτορικά. Χωρίς αυτά δεν θα μπορεί κανείς στο μέλλον να γίνεται δημόσιος υπάλληλος.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αλλάξει τον δραματικό συσχετισμό των υπαλλήλων με τα προσόντα τους που αυτήν τη στιγμή στο ελληνικό Δημόσιο σχεδόν δεν υπάρχουν. Το 60% των υπαλλήλων είναι δευτεροβάθμιας ή υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Οι «ελίτ» της δημοσιοϋπαλληλίας θα αναζητούνται μέσω γραπτού διαγωνισμού, που φυσικά θα διενεργεί το ΑΣΕΠ.
Χτύπημα στη διαφθορά
Μεταθέσεις ανά πενταετία
Η διαφθορά και το «λάδωμα», όπως συνηθίζει να λέει ο λαός, κάποιων επίορκων δημοσίων υπαλλήλων μπαίνει στο στόχαστρο του νέου νόμου, και πλέον δεν θα δίνεται χρόνος για την πλοκή του ιστού... της παρανομίας.
Με ειδικά Προεδρικά Διατάγματα προσδιορίζονται οι ευαίσθητες θέσεις που αφορούν άμεσα ή έμμεσα οικονομικές συναλλαγές. Με απόφαση των οργάνων διοίκησης και με γνώμονα το συμφέρον της υπηρεσίας, θα γίνεται μετακίνηση των υπαλλήλων που στελεχώνουν τις ευαίσθητες θέσεις, ανά πενταετία, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενής θέσης.
Τετραετή προγράμματα για τα υπουργεία
Η διαμόρφωση της δημόσιας πολιτικής κάθε υπουργείου εξειδικεύεται σε 4ετή προγράμματα δράσης, τα οποία κατατίθενται στον επικεφαλής του αντίστοιχου διυπουργικού οργάνου, καθώς και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σε αποκλειστική προθεσμία 2 μηνών, από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Η κάθε δημόσια υπηρεσία θα πρέπει να δίνει ακριβή λογαριασμό για το πού κατανέμει τις δαπάνες της. Κανένας δεν θα μπορεί να παίρνει «κρατικό χρήμα», εάν δεν αποδεικνύει πού ακριβώς θα διοχετεύσει τον προϋπολογισμό του και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δαπάνης του. Καθίσταται υποχρεωτική η δημιουργία των «Προϋπολογισμών Προγράμματος» για κάθε υπουργείο και φορέα. Ο απολογισμός της δημόσιας πολιτικής θα αποτυπώνεται σε ετήσιες εκθέσεις που θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news