facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος στις εσωκομματικές εκλογές της 18ης Μαρτίου, όπως αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι ο μοναδικός που συγκέντρωσε τις απαραίτητες υπογραφές, σύμφωνα με το καταστατικό. Για αυτό το λόγο, οι υποψηφιότητες των Χρήστου Παπουτσή και Στέφανου Τζουμάκα δεν έγιναν δεκτές από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Βενιζέλος ήταν ο μόνος που κατέθεσε κείμενο υποψηφιότητας με 189 υπογραφές -πολύ περισσότερες τον απαιτούμενο αριθμό του ενός τετάρτου των 375 μελών του Εθνικού Συμβουλίου.
Το θέμα των δύο άλλων στελεχών που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι, αλλά δεν είχαν καταθέσει κείμενο με τις απαιτούμενες υπογραφές, οι κ.κ. Χρήστος Παπουτσής και Στέφανος Τζουμάκας, κρίθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος δι' ανατάσεως της χειρός, αλλά δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 94 μελών του οργάνου.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, που διήρκεσε δύο περίπου ώρες, οι κ. Παπουτσής και Τζουμάκας ζήτησαν τον λόγο και είπαν ότι ζητούν πολιτική νομιμοποίηση από το Εθνικό Συμβούλιο για να είναι υποψήφιοι. Ακολούθησαν τοποθετήσεις στελεχών και στο τέλος τέθηκε στην κρίση των μελών, με ψηφοφορία, το εάν πρέπει οι κ.κ. Παπουτσής και Τζουμάκας να είναι υποψήφιοι.

Συγκεκριμένα, υπέρ του κ. Παπουτσή στη διαδικασία ψήφισαν με ανάταση της χειρός 10 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ υπέρ του κ. Τζουμάκα τρία μέλη του οργάνου. Συνεπώς, την επόμενη Κυριακή 18 Μαρτίου, οπότε θα στηθούν οι κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, οι ψηφοφόροι θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του λευκού.

Αμέσως μετά την ανακήρυξη του ως υποψηφίου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ευχαριστώ θερμά το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που μου έκανε την πολύ μεγάλη τιμή να με ανακηρύξει σήμερα υποψήφιο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Γύρω από την υποψηφιότητά μου συσπειρώνεται όλη η δημοκρατική προοδευτική παράταξη που την
εξέφραζε, την εκφράζει και θα την εκφράζει το ΠΑΣΟΚ.

Η κρισιμότητα των περιστάσεων που ζει η πατρίδα μας και η παράταξή μας, οδήγησε ένα πολύ μεγάλο αριθμό στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην υποστήριξη της υποψηφιότητάς μου. Έχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης που επωμίζομαι, αλλά αυτή η ευθύνη είναι
μια ευθύνη συλλογική και η δράση μας θα είναι ομαδική.

Όλοι θα είναι δίπλα μου και εγώ θα είμαι δίπλα σε όλους. Ειδικά αναφέρομαι στο Χρήστο Παπουτσή που είχε την πολιτική παρρησία να παρουσιάσει την προγραμματική του πρόταση και να την αναδείξει στην Εθνική Συνδιάσκεψη.
Θέλω να αναφέρω ονομαστικά όλους τους φίλους και συναγωνιστές, αλλά δεν μπορώ να το κάνω μέσα στα όρια αυτής της σύντομης δήλωσης. Απευθύνομαι προσωπικά στην κάθε Ελληνίδα και στον κάθε Έλληνα, απευθύνομαι προσωπικά σε όλα τα στελέχη, τα
μέλη, τους φίλους, τους ψηφοφόρους κάποια στιγμή του ΠΑΣΟΚ και τους καλώ να γυρίσουν εδώ στο σπίτι τους, στη μεγάλη κοίτη της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης. Έχω αποδείξει, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, την πίστη μου στις εσωκομματικές,
πολυφωνικές διαδικασίες. Τώρα, την άλλη Κυριακή, πρέπει να μετατρέψουμε την διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε μια μεγάλη γιορτή δημοκρατίας και συμμετοχής.

Πρέπει να σπάσουμε τα φράγματα που θέλουν να μας στήσουν ώστε να κρατηθεί το ΠΑΣΟΚ σιωπηλό και ακίνητο, όπως θέλουν να κρατήσουν σιωπηλή και ακίνητη κάθε γνήσια πολιτική έκφραση. Τώρα πρέπει να πάρουμε ξανά την υπόθεση στα χέρια μας, γιατί ο στόχος μας είναι καθαρός, είναι ρεαλιστικός, είναι η νίκη στις βουλευτικές εκλογές, είναι η πρωτιά, το ΠΑΣΟΚ για το καλό του έθνους πρέπει να έχει τον κεντρικό, τον πρώτο λόγο στις πολιτικές εξελίξεις.

Έχω πλήρη επίγνωση των ερευνών της κοινής γνώμης. Γνωρίζω σε βάθος τι τραβάει το κάθε νοικοκυριό, ο κάθε Έλληνας πολίτης, τις δυσκολίες, τις θυσίες, τη δυσφορία, αλλά όλοι μαζί κάνουμε μια προσπάθεια, μια εθνική προσπάθεια να κρατήσουμε τη χώρα όρθια.

Και τώρα μετά την ολοκλήρωση του περιβόητου PSI έχει ανοίξει ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας. Ένα παράθυρο ευκαιρίας για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, για να αναπληρώσουμε απώλειες, για να αποκτήσουμε ξανά την αξιοπρέπεια
και την υπερηφάνεια μας ως έθνος, ως πολίτες της Ευρώπης, ισότιμοι και όχι ως παρίες της ευρωζώνης.

Φίλες και φίλοι, σας περιμένω εγώ και όλοι οι φίλοι μου, οι συναγωνιστές μου του ΠΑΣΟΚ με ανοιχτή αγκαλιά την επόμενη Κυριακή στις οργανώσεις μας, στις κάλπες για να δείξουμε ότι υπάρχουμε, ότι η παράταξη είναι ζωντανή, ότι εμείς μπορούμε να σηκώσουμε και θα σηκώσουμε ξανά το βάρος της ανανέωσης, της αναγέννησης και της προοπτικής του τόπου.

Αρχίζουμε».

Νωρίτερα, ο Χρήστος Παπουτσής, που κατέθεσε κείμενο υποψηφιότητας χωρίς υπογραφές πέραν της δικής του, είπε ότι «τα πολιτικά ζητήματα δεν απαντώνται με τεχνικά οφ σάιντ ή διαδικαστικά τερτίπια» και πρότεινε να αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο για τον τρόπο υλοποίησης και εφαρμογής του καταστατικού.

«Η λέξη υπογραφή δεν υπάρχει στο καταστατικό. Η λέξη προτίμηση υπάρχει και ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται, είναι ζήτημα ερμηνείας», είπε ο κ. Παπουτσής, ο οποίος άφησε επίσης αιχμές και προδιέγραψε πολιτικές εξελίξεις λέγοντας:

«Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με βουλευτές διαπίστωσα ότι ένας εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός δήλωνε ότι δεν θέλει να υπογράψει σε κανέναν. Είτε γιατί αρνούνται τη λογική των υπογραφών, είτε γιατί άλλοι δεν ήθελαν να βάλουν υπογραφή, λόγω προσωπικών ευαισθησιών και σχέσεων, είτε γιατί έχουν αποφασίσει να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ, είτε γιατί ήδη αισθάνονται ότι έχουν φύγει και ετοιμάζονται να συμμετέχουν σε άλλο σχηματισμό που ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες».

Μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας του ο κ. Παπουτσής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πολύ μακριά από τις αναζητήσεις των χιλιάδων στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε ολόκληρη τη χώρα και στο εξωτερικό, πολύ μακριά από τις αναζητήσεις της ελληνικής κοινωνίας, σήμερα, δυστυχώς, οι διαδικασίες επικράτησαν της πολιτικής. Τα
διαδικαστικά τεχνάσματα επικράτησαν της πολιτικής ουσίας. Στην πιο κρίσιμη στιγμή γι' αυτή τη χώρα. Στην πιο κρίσιμη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ. Αντί για τη μεγάλη επιλογή που είχαμε όλοι μας υποχρέωση να κάνουμε της πολυσυλλεκτικότητας, της ενότητας και μιας νέας προοδευτικής πολιτικής, επιλέξαμε το μικρό, το φοβικό ΠΑΣΟΚ. Λυπάμαι».

Με δήλωσή του εξάλλου, ο κ. Τζουμάκας χαρακτήρισε τη διαδικασία δημοκρατικά διάτρητη και αμφισβητήσιμη και προσέθεσε ότι χιλιάδες μέλη του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να την ακολουθήσουν.

Νωρρίτερα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος εξέφρασε την υποστήριξή του στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ τάχθηκε υπέρ της τήρησης του Καταστατικού του κόμματος στο θέμα των υπογραφών των υποψηφίων.

Υπέρ της εφαρμογής του Καταστατικού σε ό,τι αφορά τη συλλογή υπογραφών τάχθηκε το μεσημέρι και ο Κώστας Σκανδαλίδης. «Αυτοί που σήμερα λένε να μην το τηρήσουμε και να παρθεί πολιτική απόφαση είναι εκείνοι που στο παρελθόν ψήφισαν το συγκεκριμένο καταστατικό» είπε ο κ. Σκανδαλίδης στον Βήμα 99,5.

Η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ έληξε με την έγκριση της εισήγησης του προέδρου του Κινήματος και των εισηγήσεων του απολογισμού, του Παντελή Οικονόμου, και του προγράμματος, του Πάρη Κουκουλόπουλου, ενώ η πρόταση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου να γίνει παράλληλα με την εκλογή του προέδρου και κομματικό δημοψήφισμα, παραπέμφθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Η διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, παρότι αμφισβητήθηκε, είναι ευκαιρία για μία προθέρμανση του Κινήματος ενόψει των εκλογών, για να υπάρξει εξωστρέφεια, τόνισε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μιχάλης Καρχιμάκης, κλείνοντας τη συνεδρίαση του οργάνου. Ο ίδιος ανέφερε ότι εν όψει και των εκλογών, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναδιατάξει και να κινητοποιήσει τις δυνάμεις του, να δείξει ότι έχει πάρει τα μηνύματα και έχει μάθει από τα λάθη του.

Ο Πέτρος Ευθυμίου σημείωσε ότι η νέα ηγεσία πρέπει να καθοδηγηθεί σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου «γιατί η νέα δανειακή σύμβαση δεν σώζει την Ελλάδα αυτομάτως». Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε η πολιτική τάξη της χώρας να δώσει το παράδειγμα της αυτοθυσίας, σταματώντας τις οριζόντιες περικοπές. Ειδικότερα, πρότεινε να μη λαμβάνει κανείς, που μισθοδοτείται από το δημόσιο -ξεκινώντας από τους βουλευτές- πάνω από 2.500 ευρώ.

«Συμπληρωματικές και όχι συγκρουόμενες» χαρακτήρισε τις χθεσινές ομιλίες των κ.κ. Βενιζέλου και Παπουτσή, η Κατερίνα Μπατζελή, η οποία υποστήριξε ότι χρειάζονται δύο τουλάχιστον υποψηφιότητες σε αυτή την αναμέτρηση για να μπορέσει να εκφραστεί όλη η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ και για να υπάρχει εγγύηση του αποτελέσματος της εκλογής.

Με «όλες της τις δυνάμεις» θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, είπε η βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου, και πρόσθεσε ότι στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, η παράταξη αποκτά ηγέτη με κύρος, ικανότητες και πολιτικό βάρος να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη.

«Η 'συγγνώμη' και το 'ευχαριστώ' προς τον λαό, που ακούστηκε χθες από τον Ευ. Βενιζέλο, αποτελεί αφετηρία για μια νέα πορεία ανάκτησης της εμπιστοσύνης του» ανέφερε ο Δημήτρης Λιντζέρης. Η εκλογή νέας ηγεσίας είναι βασική, αν και όχι μοναδική, προϋπόθεση για την ανάταξη του κόμματος, πρόσθεσε.

«Οφείλουμε μία συγγνώμη στο λαό»

«Οφείλουμε να πούμε στον ελληνικό λαό ένα μεγάλο "ευχαριστώ" για τις θυσίες, τη μεγάλη προσπάθεια, την αντοχή, έστω και την ανοχή» είπε και συνέχισε: «οφείλουμε να πούμε και μία μεγάλη "συγγνώμη" για διαχρονικά πολιτικά και ιστορικά λάθη και παραλείψεις, που βεβαίως βαραίνουν και την παράταξή μας».

Την Παρασκευή η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία, από χθες άρχισε η αλλαγή της εικόνας της χώρας, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Εκανε λόγο για ασύμμετρους πολέμους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ασκώντας σφοδρή κριτική τόσο στην ελληνική αντιπολίτευση όσο και στις αγορές και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν μπόρεσαν «να διαχειριστούν με πολιτικούς όρους» μια πολιτική κρίση.

«Την ώρα που εμείς σηκώναμε το βάρος της ευθύνης, άλλοι δημαγωγούσαν και υπεραπλούστευαν», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Επίσης, απηύθυνε πρόσκληση σε όσους απομακρύνθηκαν από το ΠΑΣΟΚ λόγω αρνητικής ψήφου στο Μνημόνιο 2.

Μιλώντας για αυτή την «νέα κοινωνική συμμαχία» με μισθωτούς, αγρότες, ανέργους, νέους επιστήμονες και βιοτέχνες, «δηλαδή με αυτούς που πικράναμε και κουβαλούν στην πλάτη τους την κρίση», ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η αποστολή μας είναι πολύ δύσκολη, γιατί στόχος είναι να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα».

«Μετά τις εκλογές ο τόπος θα κυβερνηθεί όπως αποφασίσει και πει ο ελληνικός λαός. Οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες, γιατί κρίνουν το μέλλον της δεκαετίας και την ταυτότητα του έθνους» είπε, τονίζοντας ότι «οι συναινέσεις δεν είναι λευκές επιταγές, ούτε "αδειανά πουκάμισα"».

«Πρέπει να διαχωρίσουμε την θέση μας από τον καταστροφικό και επικίνδυνο δεξιό λαϊκισμό, από τον εξίσου επικίνδυνο αριστερότροφο τυχοδιωκτισμό και από τους εκφραστές της "συμπαθητικής υπεκφυγής" που λέει "ναι στο ευρώ, αλλά όχι στο πρόγραμμα"» είπε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος μας είναι η νίκη, το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις».
Στη διάρκεια της ομιλίας του έκανε δύο αναφορές στον Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι τον κάλεσε να αναλάβει τη βαρειά ευθύνη για την ελληνική οικονομία, καθώς και μία αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου, για τον οποίο είπε ότι έδωσε τη δεκαετία του '80 το στίγμα του Κινήματος της Αλλαγής.

«Δυστυχώς, το κίνημα της αλλαγής μετατράπηκε κάποια στιγμή σε φοβικό συντηρητισμό. Οι μη προνομιούχοι της δεκαετίας του '80 δεν υπάρχουν πια. Πρέπει να δούμε τους μη προνομιούχους του σήμερα, το 2012, με το βλέμμα στο 2020» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι «το γενετικό υλικό του ΠΑΣΟΚ συγκεφαλαιώνεται στις λέξεις "αλλαγή" και "μη προνομιούχοι"».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την Παρασκευή μέρα ιστορική, όχι μόνο γιατί το χρέος ελάφρυνε κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της «μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους στα χρονικά της παγκόσμιας οικονομίας», αλλά γιατί κυρίως «χθες άλλαξε η εικόνα της χώρας και όλος ο πλανήτης ξαναμιλά θετικά για την Ελλάδα».

«Τα πλήγματα στην εθνική υπερηφάνεια και την συλλογική αξιοπρέπεια, και η βλάβη της εθνικής επωνυμίας αρχίζει σιγά-σιγά να αντιστρέφεται και ο κόσμος αντιμετωπίζει τους Έλληνες ως Ευρωπαίους πολίτες ισότιμους και αξιοπρεπείς, που ματώνουν, αλλά που στέκονται όρθιοι» είπε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «μάς δίνεται μια τεράστια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κυρίως με δουλειά, δουλειά, δουλειά».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η αποφυγή της χρεοκοπίας δεν σηματοδοτεί και το τέλος της κρίσης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «τώρα, όμως, το κλειδί για την επάνοδο σε τροχιά ανάπτυξης είναι στα χέρια των Ελλήνων».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε όσα έγιναν τους τελευταίους εννέα μήνες καθώς «η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου 2011, η απόφαση της 21ης Φεβρουαρίου 2012 και το χθεσινό αποτέλεσμα πέρασε από 400 κύματα».

«Αγωνιστήκαμε με τον Γιώργο Παπανδρέου δίπλα-δίπλα και διαπραγματευθήκαμε, ενώ στη συνέχεια το ίδιο έγινε με τον Λουκά Παπαδήμο» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «τώρα που η ελπίδα και η προοπτική αρχίζει να φαίνεται κάπως πιο καθαρά, πρέπει να πούμε στον πολίτη ότι εκτός από ύφεση, περικοπές μισθών και συντάξεων και συνεχή κριτική από τους εταίρους μας, υπάρχει προσδοκία να γυρίσει ξανά ο τροχός της ανάπτυξης και να αποκαταστήσουμε αδικίες εις βάρος των λιγότερο ισχυρών».

Αναφερόμενος στην κρίση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ελλάδα μπήκε στην διεθνή κρίση με «νοθευμένη την συλλογική μας συνείδηση» και ξαφνικά ήλθε το τέλος της μεταπολιτευτικής ευφορίας.

«Η χώρα ταπεινώθηκε, γιατί αναγκάστηκε να καταφύγει στη διεθνή βοήθεια και κάθε βοήθεια είναι και εξάρτηση» πρόσθεσε.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έτυχε στο ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί την μεγαλύτερη κρίση της χώρας μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και πρόσθεσε ότι «αναγκαστήκαμε να σηκώσουμε το πολιτικό κόστος και από δικές μας εσφαλμένες εκτιμήσεις, αλλά και γιατί άλλες δυνάμεις κρύφτηκαν».

«Φταίμε γιατί καλλιεργήσαμε ψευδαισθήσεις, αργήσαμε τις ρήξεις με συντεχνίες, αλλά κάποιοι άλλοι λειτουργούν ως μεταπράτες συντεχνιών, ενώ εκτοξεύονται και μεγάλες ποσότητες ανεύθυνου πολιτικού λόγου» πρόσθεσε.

Έκανε λόγο για ασύμμετρους πολέμους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ασκώντας σφοδρή κριτική τόσο στην ελληνική αντιπολίτευση όσο και στις αγορές και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν μπόρεσαν με πολιτικούς όρους μια πολιτική κρίση.
«Η αποστολή μας είναι να κερδίσουμε δύο ασύμμετρους πολέμους και γι' αυτό δέχθηκα την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου και να επωμιστώ μια ευθύνη στο όνομα της παράταξης και της χώρας» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Συμπλήρωσε ότι «η διάσωση είναι το πρώτο στάδιο, ακολουθεί η ανάκτηση του χαμένου εδάφους και στη συνέχεια η εκτίναξη από στέρεη βάση, ώστε η Ελλάδα να καταλάβει την θέση που της αναλογεί στον ευρωπαϊκό και διεθνή καταμερισμό».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ευρώπη είναι το πλαίσιο αναφοράς της χώρας, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη δεν είναι εκείνη παλαιότερων ετών, ούτε κάν «η Ευρώπη των εμπνευστών της», καθώς είναι «μονοδιάστατη, συντηρητική, μονόχρωμη και γκρίζα και δεν αναφέρομαι σε κυβερνήσεις η συμφέροντα που πιέζουν, αλλά σε κοινωνίες, λαούς και εκλογικά σώματα που αναδεικνύουν συγκεκριμένες κυβερνήσεις στα κοινοβούλιά τους».

Έκανε λόγο για «μετέωρο βήμα της ΕΕ, της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η Ευρώπη κατ' ανάγκη έχει αποδεχθεί και την παρουσία του ΔΝΤ, καθώς και τη διαμόρφωση ενός πολύ εμφανούς οικονομικού συσχετισμού δυνάμεων».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι «πρωτίστως πολιτικό» και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέψει επανάληψη της περιπέτειας που ζούμε».

«Χρειάζονται συντακτικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες και ένα νέο εθνικό συμβόλαιο με μια διαφορετική αντίληψη για τη δημοκρατία και την πολιτική» είπε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος έχει μιλήσει για την «μετα-δημοκρατία» που είναι «κάτι περισσότερο από την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και έγκειται, μεταξύ άλλων στην ριζοσπαστική αναδιανομή της πολιτικής επιρροής».

«Χρειαζόμαστε μηχανισμούς διαρκούς ελέγχου και αυτοκάθαρσης για κάθε χώρο και μορφή εξουσίας» είπε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας «λέμε 'όχι'» στο λαθρεμπόριο επιρροής, λέμε «'ναι'» στην δημοκρατία της ευθύνης».

Ταυτόχρονα ο κ. Βενιζέλος είπε ότι απαιτείται άλλο μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στην εθνική ανταγωνιστικότητα και τόνισε ότι το νέο πρόγραμμα στήριξης πρέπει να μετατραπεί σε ένα εθνικό, ενδογενές σχέδιο ανασυγκρότησης.

Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε κατά «ενός ΠΑΣΟΚ που μένει καθηλωμένο προδίδοντας τον εαυτό του και τον ιδρυτή του» και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει από «κόμμα του δημοσίου τομέα να γίνει κίνημα της κοινωνίας των πολιτών, γνήσια λαϊκό και πατριωτικό, και λαϊκό είναι αυτό που λέει την αλήθεια και αγωνίζεται για τα πραγματικά συμφέροντα του λαού, ενώ πατριωτικό είναι αυτό που 'βάζει πλάτη' για να σωθεί η πατρίδα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε, τέλος, σε ενότητα, συσπείρωση, συστράτευση και ανανέωση, απευθύνοντας πρόσκληση «σε όσους θα έπρεπε να είναι μαζί μας σήμερα, δεν είναι, αλλά αύριο θα είναι».
Επεισόδιο μεταξύ συνταξιούχου και Βενιζέλου

Επίθεση με γιαούρτι από συνταξιούχο, μέλος τοπικής οργάνωσης που διαμαρτυρήθηκε για τη μείωση της σύνταξής του, δέχθηκε ο κ. Βενιζέλος λίγο πριν ανέβει στο βήμα για να μιλήσει στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Οικονομικών, απόλυτα ψύχραιμος, αποχώρησε για λίγο από τη συνεδρίαση προκειμένου να αλλάξει σακάκι. Συνεργάτες του χαρακτήριζαν λίγο αργότερα το επεισόδιο «αμελητέο, προερχόμενο από άτομο με προβλήματα».

Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μικρή διαφοροποίηση του προγράμματος της Εθνικής Συνδιάσκεψης, καθώς άλλαξε η σειρά των ομιλητών που είχε καθοριστεί από το Προεδρείο και προέβλεπε μετά την ομιλία των δύο εισηγητών του Πολιτικού Συμβουλίου να μιλήσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι του Κινήματος.

tanea.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news