facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

«ΕΟΠΥΥ; Τι είναι αυτό;»

Σύγχυση χαρακτηρίζει τους 9,2 εκατ. ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ως προς το νέο τους ασφαλιστικό φορέα, τις υπηρεσίες και τις παροχές του.

Μόνο ένας στους τρεις ασφαλισμένους του ενιαίου φορέα ΕΟΠΥΥ γνωρίζει... που είναι σήμερα ασφαλισμένος. Το 69% είτε αγνοούν τον φορέα είτε έχουν λανθασμένη εικόνα γι' αυτόν.

Αυτό έδειξε, μεταξύ άλλων, Έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), σε συνεργασία με την εταιρεία PROGNOSIS, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ασφαλιστικής περίθαλψης, η οποία παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης από το ΔΣ του ΙΣΑ.

Το δείγμα ήταν 850 άτομα ηλικίας άνω των 25 χρόνων στην περιοχή της Αττικής, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα δήλωσαν ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Η άγνοια περί του ΕΟΠΥΥ χτυπά «κόκκινο» στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Παρότι είναι το βασικό ταμείο -ως προς τον όγκο των ασφαλισμένων τουλάχιστον- του ΕΟΠΥΥ, ένας στους δύο δεν γνωρίζει περί τίνος πρόκειται ούτε ότι από την 1η Ιανουαρίου υπάγονται στις υπηρεσίες του νέου ενιαίου οργανισμού.

Ακόμη και το 184, το τριψήφιο τηλεφωνικό νούμερο για ραντεβού του ΙΚΑ, παραμένει άγνωστο, καθώς μόνο το 28% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα απευθύνονταν σε αυτό για τον προγραμματισμό ενός ραντεβού. Το 23% δηλώνει πως έκλεισε δυσκολότερα ραντεβού, το 47% ότι δεν άλλαξε κάτι στη διαδικασία, ενώ το 24% δηλώνει πως εξυπηρετήθηκε χειρότερα και από τις πρώην υπηρεσίες του ΙΚΑ.

Αξιολογώντας μια σειρά από υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ οι ερωτηθέντες ψηφίζουν ως θετικά τον τρόπο συνταγογράφησης των φαρμάκων και την δυνατότητα επιλογής του γιατρού στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου φορέα, αλλά «μαυρίζουν» την αναμονή για προγραμματισμό εξετάσεων στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ, αλλά και με τους συμβεβλημένους γιατρούς.

Προσκόμματα συναντούν όμως και οι γιατροί στην συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ, όπως διεφάνη από την ίδια έρευνα. Οι γιατροί είναι μεν ενημερωμένοι για το νέο υπερ-ταμείο, με την πλειονότητά τους να έχουν μάθει τα δέοντα μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, αλλά και από τα μέσα ενημέρωσης.

Έξι στους δέκα γιατρούς δηλώνουν ότι δεν σύναπταν σύμβαση εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ με τους όρους που θέτει ως προς την αμοιβή τους (10 ευρώ ανά επίσκεψη ασθενή).

Επίσης, το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έχει χειροτερέψει η οικονομική του κατάσταση με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και γιατί οι αμοιβές είναι πολύ χαμηλές αλλά και επειδή δεν καταβάλλονται σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Υπάρχει πάντως ποσοστό 22% του ερωτηθέντος ιατρικού σώματος που θεωρεί ότι λειτουργεί ικανοποιητικά στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ.

protothema.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news