facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ανοικτή επιστολή του ΕΛΛΙΝΥ στον υφ. ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη

Ανοικτή επιστολή απέστειλε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ) προς τον υπουργό ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη αναφορικά με τις δηλώσεις του περί «διακεκαυμένων ζωνών στο Καστελόριζο». Η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση-απάντηση σας στην επιστολή μας, όπου σχολιάσαμε τα όσα είπατε - περί «Διακεκαυμένων ζωνών» και « Ασαφούς τοπίου»
- γύρω από την περιοχή της εν δυνάμει Ελληνικής ΑΟΖ του Καστελόριζου - που δεν είναι ούτε Διακεκαυμένη, ούτε Ασαφής αλλά καθαρά Ελληνική. Επειδή το Ινστιτούτο μας δεν δημιουργήθηκε για να αντιδικεί αλλά για να προσφέρει, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής και να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας :

. Δημοσιοποιήσατε χάρτες σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης -
στους οποίους η Ελληνική θαλάσσια ερευνητική περιοχή διακόπτεται αδικαιολόγητα απότομα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Διαφημίζετε ταυτόχρονα την περίφημη «μέση γραμμή» του Ν.4001/2011. Ομως και οι δύο ενέργειες σας, δεν απέτρεψαν την Τουρκία απο το να δημοσιοποιήσει χάρτες παραχωρήσεων στην Κρατική της Εταιρεία ΤΡΑΟ, στους οποίους περιλαμβάνεται με ευκρίνεια τμήμα της Ελληνικής ΑΟΖ Νότια του Καστελόριζου, Ανατολικά και Νοτιοανατολικά της Κρήτης γεγονός το οποίο παραβιάζει πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως την εθνική μας κυριαρχία στις ζώνες αυτές.

. Με δεδομένο ότι το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίων (BEICIP) προσελήφθη
ως Σύμβουλος του Υπουργείου σας μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, θα πρέπει να γνωστοποιήσετε στην κοινή γνώμη βάσει ποίων επίσημων εισηγήσεων στρατηγικού σχεδιασμού και σχετικής επικαιροποιημένης «Έρευνας της Διεθνούς Αγοράς Πετρελαίου» προσέλκυσης επενδύσεων, καταρτίστηκε και εκτελείται σήμερα το πρόγραμμα σας. Σας υπενθυμίζουμε ότι ο Γύρος Παραχωρήσεων της ΔΕΠ-ΕΚΥ το
1996 έγινε μετά από σχετική «Διεθνή Έρευνα Αγοράς» από παγκοσμίου φήμης Οίκο του εξωτερικού που διήρκεσε περίπου 8 μήνες.

. Γιατί δεν προχωρήσατε κατά προτεραιότητα - όπως προβλέπεται από τον
Νόμο και την οδηγία της Ε.Ε - σε παραχωρήσεις προς πετρελαϊκές εταιρίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ορισμένες περιοχές της χώρας, ώστε να έχουμε πιο σύντομα ουσιαστικά αποτελέσματα; Αντίθετα επιλέξατε την διαδικασία του "open door" και την εκτέλεση μη αποκλειστικών καταγραφών που ενώ και αυτά
προβλέπονται από τον Νόμο συνεπάγονται καθυστερήσεις τουλάχιστον δύο
χρόνων;

. Σας ζητάμε να δημοσιεύσετε τα ονόματα των ειδικών επιστημόνων
πετρελαίου, μελών των επιτροπών και εμπειρογνωμόνων που χρησιμοποιείτε στο Υπουργείο σας με συγκεκριμένη αναφορά στην εμπειρία τους στα συγκεκριμένα θέματα (γύρο παραχωρήσεων, διαπραγματεύσεις με εταιρίες, παρακολούθηση συμβάσεων, προσέλκυση επενδύσεων και εν γένει πετρελαϊκές εργασίες που αφορούν στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων).

. Παραπλανητικά αναφέρεστε σε εκβιαστικές οικονομικές απαιτήσεις του
ΕΛΛΙΝΥ προσπαθώντας να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Γνωρίζετε όμως ότι αυτού του είδους η προσφορά υπηρεσιών παγκοσμίως παρέχεται με εξαιρετικά υψηλές αμοιβές ακριβώς για να μην κινούνται υποψίες και συνειρμοί αμοιβών «κάτω από το τραπέζι». Επίσης η εθελοντική δωρεάν προσφορά εργασίας από ιδιωτική
εταιρία και ο τρόπος διαχείρισης του κρατικού ερευνητικού αρχείου, θα
μπορούσε να ακυρώσει κάθε προσπάθεια εμπέδωσης κλίματος διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού. Όπως φαίνεται από την δημοσιευμένη αλληλογραφία μας οι «εκβιαστικές οικονομικές απαιτήσεις μας» περιελάμβαναν αποκλειστικά τα έξοδα μας, συγχρόνως όμως θέλοντας να δείξουμε πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης ήδη 2 μέλη μας συμμετέχουν χωρίς αμοιβή σε επιτροπές σας.

. Το ΕΛΛΙΝΥ είναι σήμερα ο μοναδικός ανεξάρτητος φορέας της
πραγματικής και εφαρμοσμένης γνώσης στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων.
Δεν έχουμε καμιά απολύτως αντιδικία με τους εξαίρετους πανεπιστημιακούς οι οποίοι συγκροτούν τις επιτροπές του ΥΠΕΚΑ (εξάλλου Πανεπιστημιακός είστε και εσείς κ. Μανιάτη).
Εμείς προερχόμαστε από την πετρελαϊκή βιομηχανία, η οποία έχει τελείως διαφορετικούς κανόνες από τα Πανεπιστήμια. Η έρευνα πετρελαίου είναι επιχείρηση υψηλού ρίσκου και έντασης κεφαλαίου και η συγκρότηση των ξένων εταιριών αποτελείται κατά κανόνα από έμπειρους τεχνοκράτες και όχι καθηγητές. Όσον αφορά τους Πανεπιστημιακούς συναδέλφους, εμείς θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργαστούμε όλοι μαζί στα κοινά θέματα που μας απασχολούν, συμπληρώνοντας αλλήλους, ο καθένας στο δικό του αντικείμενο .

. Τέλος, στην προσπάθεια σας να απαντήσετε στην τεκμηριωμένη
ανακοίνωση του ΕΛΛΙΝΥ, με το να δημοσιοποιήσετε σχετική παλιότερη αλληλογραφία του με το ΥΠΕΚΑ, χαιρόμαστε ιδιαίτερα διότι προωθούνται οι ξεκάθαρες θέσεις μας. Από την άλλη θεωρούμε ότι σας εκθέτει προσωπικά, καθότι και απλή ανάγνωση των 3 επιστολών (τις οποίες έχουμε αναρτήσει και στην ιστοσελίδα του ΕΛΛΙΝΥ) αποδεικνύει από την μία την τεκμηρίωση των δικών μας επιστολών και από την άλλη, την αρνητική και μη τεκμηριωμένη ανταπόκριση σας.

. Είναι τουλάχιστον παράξενο και λυπηρό, να εγκαλείτε επιστήμονες με
πραγματική εμπειρία στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων ότι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και «...χαίρονται για ενδεχόμενη αποτυχία της προσπάθειας της χώρας». Αυτό δείχνει, αν μη τι άλλο, την έλλειψη ψυχραιμίας. Πιστεύουμε ότι το δικό σας έργο πρέπει να είναι συνθετικό και όχι διαιρετικό, βάζοντας στο περιθώριο μια γενιά καταξιωμένων Ελλήνων επιστημόνων με αποδεδειγμένο έργο.

. Κύριε υφυπουργέ, μετά τα παραπάνω πιστεύουμε ότι για σας το ΕΛΛΙΝΥ,
όπως και κάθε τι που δεν ελέγχετε και σας ενοχλεί, αποτελεί μια «διακεκαυμένη ζώνη».. την οποίαν θέλετε να απαξιώσετε η να εξαφανίσετε. Δεν θα σας κάνουμε το χατίρι.


Με εκτίμηση, για την Δ.Ε του ΕΛΛΙΝΥ

Ο Πρόεδρος
Δρ. Βασ. Καρκούλιας
Ο Γραμματέας
Λεόντιος Πορτοκαλάκης M.Sc

defencenet.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news