facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Τόμσεν: Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους φόρους στην Ελλάδα

Την άποψη πως δεν υπάρχουν περιθώρια για την αύξηση των φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα, εξέφρασε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Τρόικα, Πολ Τόμσεν, σημειώνοντας επίσης πως η ελληνική οικονομία θα «εξέλθει από την κρίση μέσα στο 2013».

Σε συνέντευξη που έδωσε μέσω τηλεδιάσκεψης, αμέσως μετά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που ενέκρινε την συμμετοχή στο δανειακό πρόγραμμα της χώρας μας, με 28 δισ. ευρώ για τέσσερα έτη, ο Πολ Τόμσεν σημείωσε, ότι δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για αποκλίσεις από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να καταστεί το χρέος μη βιώσιμο.

Παράλληλα αναφέρει πως βλέπει επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2015, ενώ τονίζει πως η νέα δανειακή σύμβαση δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην αναζωπύρωση της ανάπτυξης. Την ίδια ώρα το ΔΝΤ ανακοίνωσε επίσημα ότι η ελληνική οικονομία «πρόκειται μέσα στο 2013 να εξέλθει από την ύφεση», έστω και αν «για το σύνολο του 2013 ο ρυθμός ανάπτυξης της δεν θα αποκλίνει πολύ από τον μηδενικό».

«Η γενική αίσθηση είναι πως ο κίνδυνος για την Ελλάδα έχει μειωθεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως υπάρχει περιθώριο αποκλίσεων στην εφαρμογή του νέου προγράμματος της χώρας, καθώς το χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα», σημείωσε. «Τυχόν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ.Τόμσεν.

Αναφέρθηκε, δε, κυρίως στη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, στην περικοπή των δαπανών και στον περιορισμό του δημόσιου τομέα.

Ο κ. Τόμσεν ρωτήθηκε επίσης και για το αν συμφωνεί με όσους στους κόλπους του Ταμείου εκτιμούν ότι οι πρόωρες εκλογές αυτή τη στιγμή θα καθυστερούσαν την εφαρμογή του νέου προγράμματος. Στην απάντησή του είπε ότι «οι πρόωρες εκλογές δεν μου δημιουργούν προβληματισμό από τη στιγμή που έχουν δοθεί οι απαιτούμενες πολιτικές εγγυήσεις ότι η πολιτική της νέας κυβέρνησης θα είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα».

Για το 2012 το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί στο -4,8%.

iefimerida.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news