facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Σόιμπλε:«Ίσως και σήμερα η αποδέσμευση του πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα»

Πιθανώς σήμερα ενδέχεται να αποφασιστεί η αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

«Αν η Ελλάδα πληροί τους όρους που έχουν τεθεί, μπορούμε να αποφασίσουμε σήμερα να ανάψουμε το πράσινο φως σε όσα χρειάζονται για να προχωρήσει η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές», δήλωσε ο Σόιμπλε.

«Όσα έχω ακούσει μέχρι στιγμής φαίνεται να δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει προόδους. Γι' αυτό το λόγο πιστεύω ότι σήμερα θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα εμπρός», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ αλλά και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν χαιρέτισαν σήμερα τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και άνοιξαν την πόρτα για την αποδέσμευση του νέου πακέτου στήριξης της χώρας.

«Έχουμε καλές πληροφορίες για την πρόοδο των δεσμεύσεων της Ελλάδας. Βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Μπαρουέν.

Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε αισιόδοξη και ανέφερε ότι: «Θα εξετάσουμε τις προόδους που έχουν σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές. Προς το παρόν έχω μία αρκετά θετική εντύπωση από τις εργασίες που έχουν γίνει».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αν το Eurogroup κρίνει ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που της είχαν ζητηθεί και έχει προχωρήσει σε περικοπές δαπανών, η διαδικασία για την αποδέσμευση, τουλάχιστον, μέρους της βοήθειας θα ληφθεί μέσα στην ημέρα.

Αισιόδοξοι ότι η κρίση χρέους που ταλανίζει επί δύο χρόνια την Ευρώπη βρίσκεται σε τροχιά επίλυσης εμφανίστηκαν και οι κ.κ. Ρόμπάι και Μπαρόζο λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

«Δεν λέω πως έχουμε βγει τελείως από τη δίνη, όμως υπάρχει μία αποφασιστική καμπή στην κρίση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε πως «η κρίση βρίσκεται ακόμη εδώ», σημειώνοντας όμως ότι «τώρα έχουμε την δυνατότητα μίας αλλαγής των προοπτικών».

Βενιζέλος: «Πολύ καλά η προσφορά για το PSI. Περιμένουμε ανταπόκριση…»

Μήνυμα στις αγορές έστειλε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την άφιξη του στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Ύστερα από τις αποφάσεις του προηγούμενου Eurogroup σχετικά με την υιοθέτηση του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας και την επίσημη έναρξη του PSI, περιμένουμε την ανταπόκριση της αγοράς», είπε ο κύριος Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι έχει συμφωνηθεί η συγκεκριμένη μορφή της ανταλλαγής ομολόγων με τον ιδιωτικό τομέα.

«Όλοι αντιλαμβάνονται πολύ καλά πως έχουμε τέσσερα πολύ σημαντικά και ελκυστικά δεδομένα: Την συγχρηματοδότηση, το Αγγλικό δίκαιο, το sweetener (πληρωμή 30 δις. ευρώ σε ρευστό) και την ρήτρα ΑΕΠ».

«Αυτή είναι μια πολύ καλή, μια μοναδική προσφορά. Είμαι βέβαιος πως η αγορά αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά πόσο ξεκάθαρο είναι το μήνυμα μου», είπε ο κύριος Βενιζέλος.

Eurogroup: «Να επανεξετάσουν τα κράτη τη φορολογική τους πολιτική»...

Νωρίτερα, το protothema.gr μετέδιδε ότι τα βασικά σημεία της σημερινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι η παραπομπή της λήψης απόφασης για την έγκριση του νέου «ελληνικού» πακέτου στήριξης για την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 12 Μαρτίου, αλλά και η πιο ορατή παρά ποτέ διαμόρφωση «ισορροπιών» και τάσεων στις τάξεις των Ευρωπαίων.

Στην ατζέντα της κρίσιμης συνάντησης βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά και η προπαρασκευή της Συνόδου Κορυφής που ακολουθεί και στην οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν κατά πόσον θα οδηγηθούν σε μιαν απόφαση, σε μια κοινή γραμμή για την ενίσχυση των Ταμείων Στήριξης, των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για να στηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία και οι προβληματικές της χώρες. Δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ

Η κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται, έχει να κάνει με τις ενστάσεις που εξακολουθούν να εγείρουν η Γερμανία και οι χώρες - δορυφόροι της, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους ομολόγους του της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και του Λουξεμβούργου να τηρούν κοινή στάση και να πιέζουν ώστε να μην υπάρξει σαφής απόφαση σήμερα για την Ελλάδα, αλλά να παραπεμφθεί για τις 12 Μαρτίου, ώστε να έχει ήδη ολοκληρωθεί -και αποτιμηθεί- η διαδικασία της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Από την επιτυχία ή μη του PSI θα κριθεί εν ολίγοις εάν οι Γερμανοί και η αυλή τους θα δεχθούν να συμμετάσχουν σε μια νέα χρηματοδότηση της χώρας. Εάν υπάρχει δηλαδή λόγος να «μπουν» λεφτά στην Ελλάδα...

Το παράδοξο είναι πως ενώ ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Εurogroup Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ, εμφανίζεται σίγουρος για την τυπική έγκριση του ελληνικού προγράμματος και για εκταμίευση των πρώτων δόσεων πριν το τέλος Μαρτίου, την ίδια ώρα ο υπουργός του των Οικονομικών , Λικ Φρίντεν, κινείται αυτόνομα και προσχώρησε στην «σκληρή γραμμή» προς την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα στη Σύνοδο Κορυφής οι Γερμανοί καλούνται να αποδείξουν πως αναλαμβάνουν μέρος των ευθυνών που τους αναλογούν ως κυρίαρχη οικονομία της Ευρώπης. Ούτως ή άλλως η Γερμανία έχει βρεθεί ήδη, από τους συμμάχους της στα διεθνή φόρα, στον «τοίχο» για τα κεφάλαια των Μηχανισμών Στήριξης.

Έτσι, με βάση το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής που ήδη διέρρευσε προς τα διεθνή ΜΜΕ, περιλαμβάνονται παράμετροι για την προώθηση της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά παράλληλα και για την ανάληψη πολιτικών «για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο αναγράφεται πως οι βασικοί πυλώνες της οικονομικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έξοδο από την κρίση και την ενίσχυση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη είναι η προώθηση διαφοροποιημένων πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής, οι οποίες θα είναι “φιλικές” προς την ανάπτυξη, η αποκατάσταση της δανειοδότησης στην οικονομία, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και η αντιμετώπιση της ανεργίας και των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει πάντως να γίνει στο τμήμα εκείνο του κειμένου που περιγράφει πως «η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να επιτευχθεί με πολιτικές που θα είναι ευαίσθητες απέναντι στην κατάσταση του κάθε κράτους-μέλους»!

Επίσης τονίζεται πως τα κράτη-μέλη πρέπει να επανεξετάσουν τη φορολογική τους πολιτική, ενώ όσον αφορά στην αύξηση της απασχόλησης, τα κράτη-μέλη καλούνται να κάνουν πιο εύκολη και ελκυστική για τους εργοδότες την πρόσληψη νέων υπαλλήλων και να βελτιώσουν όπου είναι απαραίτητο τους μηχανισμούς καθορισμού των μισθών...

protothema.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news