facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Εξαιρείται η εκκλησία από τις κατασχέσεις εκτάσεων του προγράμματος ΗΛΙΟΣ

Οι εκτάσεις που διακατέχονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, εξαιρούνται ρητώς από τη νομοθετική διάταξη, που επιτρέπει στο κράτος να αποβάλει τους παρανόμως διακατέχοντες ακίνητα του δημοσίου για τις ανάγκες του προγράμματος ΗΛΙΟΣ, σύμφωνα με τροποποίηση που κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η διάταξη για τη δυνατότητα αποβολής, η οποία έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το Πάρκο του Ελληνικού και το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, αφορά μόνο τους παρανόμως διακατέχοντες, στους οποίους δεν ανήκει η Εκκλησία της Ελλάδος.

Παρ΄ όλα αυτά και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, ο υπουργός προχώρησε στη νομοτεχνική βελτίωση των σχετικών διατάξεων και ρητά πλέον αναφέρεται ότι εξαιρείται από αυτήν τη διαδικασία η Εκκλησία της Ελλάδος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε, επίσης, ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν σχετίζεται με τη Μονή της Πεντέλης, η οποία, αν καταθέσει αίτημα, τότε αυτό θα εξεταστεί.

Πάντως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας έσπευσε να προειδοποιήσει την κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, «να μη φέρει αιφνιδιαστικά καμία διάταξη, που να αφορά θέμα επένδυσης της Εκκλησίας της Ελλάδος σε φωτοβολταϊκά, αν δεν προηγηθεί διεξοδική συζήτηση στη Βουλή». Πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ωστόσο αναφέρουν ότι ήδη κάποιοι βουλευτές διερευνούν τις δυνατότητες για την προώθηση διακομματικής τροπολογίας, που θα ανοίγει το δρόμο στην Εκκλησία να επενδύσει σε φωτοβολταϊκά, μετά από σύναψη σχετικής σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο.

Με άλλη τροποποίηση του κ. Παπακωνσταντίνου, μειώνεται στο 10%, από 15% το ποσοστό της κάλυψης επί της συνολικής επιφάνειας του τμήματος του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά, στο οποίο θα αναπτυχθεί το Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής και τα πάσης φύσεως, μόνιμα κτίρια που θα ανεγερθούν για την εξυπηρέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής. Με άλλες τροποποιήσεις που επέφερε ο υπουργός, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι στις ζώνες ανάπτυξης του Ελληνικού επιτρέπονται και οι χρήσεις εκπαίδευσης και έρευνας, με ειδικότερες χρήσεις στον τομέα της εκπαίδευσης (πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα και σχολές), τα ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια, τις εγκαταστάσεις αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων, τη διοίκηση, τα ιατρεία, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια και αναψυκτήρια και τους χώρους στάθμευσης (κτίρια και γήπεδα). Ο ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης για τις ζώνες εκπαίδευσης- έρευνας ορίζεται σε 0.3.

Στις ρυθμίσεις για το παράκτιο μέτωπο, περιλαμβάνεται πλέον και διάταξη, σύμφωνα με την οποία στην έκταση αυτή επιτρέπονται εφεξής όχι μόνο χρήσεις τουρισμού και αναψυχής, αλλά και εκπαιδευτικές, ερευνητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, που συνδέονται ιδίως με τον θαλάσσιο και παράκτιο χώρο, όπως θαλάσσια έρευνα, καταδύσεις, ενυδρεία κλπ. Επιπλέον, οι απαιτούμενες αποφάσεις για τις ζώνες ανάπτυξης θα πρέπει να εκδοθούν εντός τεσσάρων και όχι έξι μηνών, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί από τη σχετική αίτηση που θα υποβάλλουν η «Ελληνικό ΑΕ» ή θυγατρικές της εταιρείες, ή, μετά από αίτηση τρίτων, στους οποίους έχει παραχωρηθεί η εκτέλεση και η εκμετάλλευση των έργων.

Με τις τροποποιήσεις του υπουργείου ορίζεται επίσης ότι οι εγκαταστάσεις του αμαξοστασίου του Τραμ και του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Αθηνών-Μακεδονίας της ΥΠΑ, παραμένουν εντός του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και στις θέσεις που ευρίσκονται. Επιπλέον, με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις παραμονής, το νομικό καθεστώς, το τυχόν αντάλλαγμα, τα ακριβή όρια και η ειδικότερη περιγραφή των εγκαταστάσεών τους, η διάρκεια παραμονής του Κέντρου Ελέγχου της ΥΠΑ και κάθε σχετική λεπτομέρεια. Για την ομαλή μετεγκατάσταση των φορέων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που βρίσκονται εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά συνιστάται Επιτροπή Μετεγκατάστασης Οργανισμών Ελληνικού (ΕΜΟΕ) διϋπουργικού χαρακτήρα. Έργο της επιτροπής είναι ο συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών, η επίλυση τυχόν προβλημάτων των υπηρεσιών, κατά τη μετεγκατάσταση σε νέους χώρους υποδοχής, καθώς και ο επιτελικός σχεδιασμός, προγραμματισμός ή επίσπευση και ο έλεγχος των διαδικασιών απομάκρυνσης των φορέων που είναι εγκατεστημένοι εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Επίσης, προβλέπεται αντισταθμιστικό όφελος σε χρήμα από τη διαφορά των συντελεστών και για τους δήμους Κρωπίας, Μαρκόπουλου, Μεσογαίας, Παιανίας- Γλυκών Νερών και Σπάτων- Αρτέμιδος για την επιβάρυνση, που έχουν υποστεί λόγω της λειτουργίας του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Στην αρχική του μορφή το νομοσχέδιο προέβλεπε αντισταθμιστικό όφελος μόνο για τους δήμους πέριξ του Ελληνικού. Ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι στο νομοσχέδιο θα κατατεθεί και τροπολογία για το σύστημα στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την επίλυση συναφών θεμάτων που επείγουν. Πρόσθεσε, όμως, ότι αν δεν διαπιστώσει συναίνεση είναι έτοιμος να την αποσύρει. Στην τροπολογία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι «αποσυνδέεται η αναπροσαρμογή των τιμών πώλησης ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, από τα τιμολόγια της ΔΕΗ ΑΕ και η αναπροσαρμογή συνδέεται με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους ώστε να αντικατοπτρίζεται η πραγματική απώλεια σε όρους αγοραστικής δύναμης».

Επίσης, το σύνολο των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου διατίθενται για τη στήριξη της ανάπτυξης του τομέα των ΑΠΕ, που συνεισφέρει στον μετριασμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Ακόμη, παρέχεται η δυνατότητα προσαύξησης έως 10% των τιμών πώλησης, που προβλέπονται κάθε φορά, ηλεκτρικής ενέργειας για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, υπό την προϋπόθεση ότι ποσοστό έως 80% του κόστους εξοπλισμού του εν λόγω σταθμού έχει παραχθεί σε χώρα της ΕΕ ή σε χώρα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης. Εισάγεται, εξ άλλου, πρόβλεψη που εξισώνει τη μεταχείριση από πλευράς ΦΠΑ του έργου κατασκευής του αγωγού πετρελαίου «Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη», με την κατασκευή επενδυτικών αγαθών από οργανισμούς, επιχειρήσεις και εταιρείες κοινής ωφέλειας.

Στο νομοσχέδιο για το Πάρκο του Ελληνικού κατατέθηκε και τροπολογία με την οποία θα διατεθούν Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι προκειμένου να συνδράμουν με την παροχή ειδικών γνώσεων τις αρχές της Κύπρου ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

protothema.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news