facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Νέο δάνειο 28 δισ. ευρώ μας δίνει το ΔΝΤ

Είναι κατά 5 δισ. υψηλότερο από το ποσό που συζητείτο

Συγκεκριμένη πρόταση συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη νέα δανειακή σύμβαση με το ποσό των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ θα υποβάλει η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ έχει την πρόθεση, όπως επισημαίνει, σε δήλωσή της, να προτείνει τη χορήγηση στην Ελλάδα 28 δισ. ευρώ (περίπου 36,7 δισεκατομμύρια δολάρια), στο πλαίσιο της διευρυμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για την υποστήριξη του ελληνικού φιλόδοξου οικονομικού προγράμματος, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η ίδια χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού PSI, που θα μειώσει δραστικά τις μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας.

Όπως τονίζει η κ. Λαγκάρντ, η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και η διατήρηση της δημοσιονομικής θέσης, θα οδηγήσει στην απαίτηση από την Ελλάδα να καταβάλει «διαρκείς και βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» για παρατεταμένο
χρονικό διάστημα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η απόφασή της να εισηγηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ότι το Ταμείο πρέπει να συνεχίσει να συνδράμει σ' αυτή την προσπάθεια για την Ελλάδα, παρέχοντας «ουσιαστική χρηματοδοτική στήριξη», είναι ανάλογη με τη μακροπρόθεσμη φύση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και με τις σημαντικές οικονομικές εισφορές που προβλέπονται από τον ιδιωτικό τομέα και από κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Η κλίμακα και η διάρκεια της στήριξης του Ταμείου «αντανακλά στην αποφασιστικότητα του ΔΝΤ», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.

Τέλος, χαιρετίζει τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα για να συμμετάσχει στην προσφορά ανταλλαγής του ελληνικού χρέους.

Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, όπως επισημαίνει, που θα μειώσει δραματικά μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της
Ελλάδας και θα συμβάλει στη βιωσιμότητα του χρέους, προσθέτοντας ότι η συνεχής υποστήριξη του ΔΝΤ θα είναι μέρος ενός «ολοκληρωμένου πακέτου», όπου όλα τα μέρη - η ελληνική κυβέρνηση, οι ευρωπαίοι εταίροι της, ο ιδιωτικός τομέας, και
το Ταμείο- θα παίξουν το ρόλο τους για να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό να ξεπεράσει αυτή την κρίση και με την πάροδο του χρόνου να αποκατασταθεί η ανάπτυξη, συμβάλλοντας έτσι στην ευρύτερη παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Η κ. Λαγκάρντ σημειώνει ότι θα καταθέσει την πρότασή της την επόμενη εβδομάδα στις 15 Μαρτίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

«Συμβουλεύτηκα το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και, καθώς έχει γίνει συζήτηση και με την ελληνική κυβέρνηση, σκοπεύω να προτείνω μια συμφωνία ύψους 28 δισ. ευρώ», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Λαγκάρντ, με την οποία χαιρετίζει και τη θετική κατάληξη του PSI.

Το νέο δάνειο θα αντικαταστήσει αυτό που χορηγήθηκε τον Μάιο του 2010, ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα δέκα δεν έχουν εκταμιευτεί ακόμη.

Το ποσό αυτό θα συμπεριληφθεί στο νέο δάνειο. Θα είναι ένας τύπος δανείου το οποίο χορηγείται σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αναμένεται ότι η Λαγκάρντ θα προτείνει να χορηγηθεί σε διάστημα τεσσάρων ετών, μέσω του μηχανισμού Extended Fund Facility (EFF), και να είναι το ανώτερο δεκαετούς διάρκειας.

Το δάνειο που είχε εγκριθεί το 2010 επρόκειτο να χορηγηθεί σε δόσεις μέχρι το 2013 και η αποπληρωμή του να γίνει μέχρι το 2015.

«Το εύρος και η διάρκεια της στήριξης του Ταμείου καταδεικνύουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δέσμευσή μας», προσθέτει η Λαγκάρντ.

tanea.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news