facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Βουλή: «Πόλεμος» γύρω από το έλλειμμα του 2009

Δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινό πόρισμα τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το έλλειμμα του 2009 και, έτσι, δόθηκαν στη δημοσιότητα διαφορετικά πορίσματα από το ΠΑΣΟΚ, τον ΛΑΟΣ αλλά και από τους ανεξάρτητους βουλευτές Η. Θεοδωρίδη, Οδ. Βουδούρη και Έ. Παπαδημητρίου. Από την αρχή αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Π. Κουρουμπλής.

ΠΑΣΟΚ: Πολιτικά υπεύθυνος ο Γ. Παπαθανασίου

Πολιτικές ευθύνες στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, στην τελευταία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Παπαθανασίου αποδίδει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009, το οποίο υπογράφεται από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Βουλή- Εξεταστική Επιτροπή για το έλλειμμα του 2009. Σύμφωνα με το πόρισμα της Εξεταστικής, ο κ. Παπαθανασίου «δεν προέβη, ως όφειλε, στη λήψη, από την αρχή του έτους, διαρθρωτικών και άλλων μέτρων ικανών να μετριάσουν ή και να ανατρέψουν τη δυναμική διόγκωσης του ελλείμματος» και «αποσιώπησε την πραγματική εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας», προκειμένου να παραπλανήσει την ελληνική κοινή γνώμη ενόψει των εκλογών. Αντίθετα, ο διάδοχός του, υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου «εντατικοποίησε την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής για το τελευταίο δίμηνο του 2009, στα πλαίσια όμως των τότε δεδομένων, λαμβάνοντας μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ και προέβη στη λήψη δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων για το επόμενο έτος, κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2010, σε συνεννόηση και με τους εταίρους μας». Η Εξεταστική Επιτροπή, δεν διαπιστώνει παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων κατά κανέναν τρόπο και εκτιμά πως οι διαμάχες στο εσωτερικό του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ήσαν προσωπικής φύσεως και ουδόλως επηρέασαν την ποιότητα της εργασίας της, η οποία άλλωστε επικυρώθηκε και από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). «Μέτρα, στο τέλος του 2009, ακόμα και στο θεωρητικό επίπεδο της πιο σκληρής εκδοχής τους, δεν θα απέτρεπαν την επερχόμενη κρίση δανεισμού και την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμών, προγραμμάτων στήριξης και μιας ευρύτατης και μακρόχρονης προσαρμογής εκ μέρους της χώρας» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.

ΛΑΟΣ: Ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την κατάσταση της οικονομίας

Πολιτικές ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως για την οικοδόμηση μιας οικονομίας ανίκανης να αντέξει στην οικονομική κρίση του 2009, αλλά και ανεπαρκή διαχείριση της ίδιας της κρίσης, καταλογίζει ο ΛΑΟΣ στις πορισματικές του θέσεις με την ολοκλήρωση της θητείας της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη συγκρότησης μιας νέας Εξεταστικής, που θα διερευνήσει την υπόθεση σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος.

Σε ό,τι αφορά ακριβώς το έτος 2009, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ χρεώνει στη Νέα Δημοκρατία ότι «ενώ έβλεπε τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, επέλεγε με μη αξιόπιστες υπεραισιόδοξες προβλέψεις να αναφέρεται σε χαμηλό έλλειμμα και να κωλυσιεργεί. Επέλεγε, λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων στις ευρωεκλογές, αλλά και μετά, στις εθνικές εκλογές, να αναβάλει τη λήψη μέτρων ή να λαμβάνει επιδερμικά μέτρα, που δεν μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα ή να βελτίωναν την κατάσταση. Μόλις λίγο πριν απ' τις εκλογές, άρχισε να αναφέρεται σε μη δημοφιλή μέτρα, ωστόσο παραμένει ακέραια η ευθύνη της για το γεγονός ότι υπήρξε διστακτική και αναποτελεσματική, όλο το πρώτο εννεάμηνο». Απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, «παρόλο που γνώριζε απόλυτα την κατάσταση, επέλεξε την πολιτική του λαϊκισμού και του "λεφτά υπάρχουν", με αποτέλεσμα να δημιουργήσει φρούδες ελπίδες σε έναν δοκιμαζόμενο λαό και να αποφεύγει να αντιληφθεί την κατάσταση». Αλλά και μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έλαβε μέτρα διαρθρωτικά και άμεσης δημοσιονομικής προσαρμογής, τα οποία «θα μπορούσαν να ανακόψουν την δυναμική του ελλείμματος και ενδεχομένως να το κρατούσαν σε ένα πλαίσιο ανεκτό απ΄ τις αγορές». Ελέγχεται επίσης, «για την μη προσπάθεια επαρκούς δανειοδότησης της χώρας, το πρώτο τετράμηνο του 2010, όσο παρέμεναν τα spreads χαμηλά, γεγονός που μπορεί να μην απέτρεπε την είσοδο της χώρας στον μηχανισμό στήριξης, αλλά θα έδινε επαρκές χρονικό διάστημα, προκειμένου η διαπραγμάτευση να μην γίνει με την αίσθηση ότι είμαστε μερικές μέρες πριν απ΄ τη χρεωκοπία».

Σε ό,τι αφορά την τυχόν αλλοίωση των στατιστικών δεδομένων, προκειμένου να διογκωθεί τεχνητά το έλλειμμα στην καταγραφή του, με την υπαγωγή και 17 ΔΕΚΟ στη γενική κυβέρνηση, ο ΛΑΟΣ εκτιμά πως «πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα», για το οποίο σαφή απάντηση μπορεί να δοθεί, μονάχα εάν γίνει έλεγχος των φακέλων των υπαχθέντων ΔΕΚΟ, καθώς επίσης και του swap που λάβαμε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. «Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν φαίνεται να προκύπτει για αυτό το σκέλος κάποια ευθύνη- πόσο δε μάλλον, σε επίπεδο πολιτικών προσώπων» επισημαίνει ο Θ. Πλεύρης.

Δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες, εκτιμούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Η. Θεοδωρίδης, Οδ. Βουδούρης και Έ. Παπαδημητρίου

Ευθύνες, συνολικά στο «αδηφάγο πολιτικοκρατικό σύστημα» της χώρας, για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2009, επιρρίπτουν στις πορισματικές τους θέσεις οι προερχόμενοι απ’ το ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητοι βουλευτές, Ηλίας Θεοδωρίδης και Οδυσσέας Βουδούρης. Επιμερίζοντας τις ευθύνες, οι κ.κ. Θεοδωρίδης και Βουδούρης, καταλογίζουν «βαριά αμέλεια και κακοδιαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας» στην κυβέρνηση Καραμανλή, με υπουργό Οικονομικών τον κ. Παπαθανασίου, επισημαίνοντας πως «το δίδυμο των κυρίων Καραμανλή- Παπαθανασίου, παρακολουθούσε τη ραγδαία επιδείνωση των δημοσιονομικών της χώρας και αντί να πάρει μέτρα έκτακτης ανάγκης που επιβάλλουν οι συνθήκες, μιλούσαν για μέτρα μετά τις εκλογές». Οι ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου- Παπακωνσταντίνου «αφορούν στο γεγονός ότι καθυστέρησε να αντιληφθεί τις δραματικές συνέπειες, στις οποίες είχε περιέλθει η χώρα εξαιτίας ενός μη βιώσιμου οικονομικού μοντέλου και επίσης, στο χειρισμό της κρίσης δανεισμού και στη διαχείριση του υπέρογκου χρέους που είχε συσσωρευτεί». «Οι ευθύνες που βαρύνουν την κυβέρνηση Παπανδρέου, δεν αφορούν στο ζήτημα της καταγραφής των ελλειμμάτων- άλλωστε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, μπορεί να αφορούν σ' αυτούς που τα δημιούργησαν και όχι σ' αυτούς που τα κατέγραψαν», επισημαίνουν οι δύο βουλευτές.

Από πλευράς της, η προερχόμενη από την Νέα Δημοκρατία, ανεξάρτητη βουλευτής, Έλσα Παπαδημητρίου, εκτιμά πως «από καμία μαρτυρική κατάθεση δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες, ούτε για πολιτικά, ούτε για μη πολιτικά πρόσωπα. Επίσης, καμία νύξη ή αναφορά δεν δικαιολογείται για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου, πέρα απ' το γεγονός, ότι και οι δύο προσπάθησαν να διαφυλάξουν τα συμφέροντα της χώρας και εργάσθηκαν με καλές προθέσεις προς την κατεύθυνση αυτή, κατά την διάρκεια της θητείας τους, που συνέπεσε με τις δυσκολότερες μέρες της μεταπολίτευσης και την δραματικότερη διεθνή μεταπολεμική οικονομική κρίση». Σύμφωνα με την κ. Παπαδημητρίου, πολιτικές ευθύνες πρέπει να αποδοθούν και στις δύο κυβερνήσεις του 2009 για «αστοχίες»- δηλαδή για υπεραισιόδοξη εκτίμηση του ελλείμματος του 2009, εικόνα αναξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων κλπ. για τη Νέα Δημοκρατία, καταγγελία ως αντιλαϊκών, των μέτρων συγκράτησης του ελλείμματος για το ΠΑΣΟΚ- χωρίς ωστόσο να είναι δίκαιη η προσωποποίησή τους στα πρόσωπα των υπουργών Οικονομικών, καθώς οι ευθύνες υπήρξαν συλλογικές.

Γ. Παπαθανασίου: Προκλητικό το περιεχόμενο του πορίσματος για το έλλειμμα του 2009

«Αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας, στη φτώχεια και στην ανεργία, προκαλούν για μια ακόμα φορά. Υποτιμούν τη μνήμη και τη νοημοσύνη της ελληνικής κοινωνίας», τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεως ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου, σε δήλωσή του για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που του χρεώνει πολιτικές ευθύνες για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2009. «Το 2009, η ΝΔ, παρά τα λάθη και τις καθυστερήσεις, είπε την αλήθεια. Ζήτησε την ψήφο των πολιτών για να λάβει άμεσα μέτρα μείωσης του ελλείμματος. Ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την ψήφο των πολιτών με το σύνθημα "λεφτά υπάρχουν" και με ψεύτικες υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Παπαθανασίου και καταλήγει: «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Κάποιοι πήραν το κόστος να πουν την αλήθεια και κάποιοι, ενώ την ήξεραν, είπαν ψέματα. Οι πολίτες ξέρουν, κρίνουν και σε αυτές τις εκλογές θα αποδώσουν τις πολιτικές ευθύνες που αναλογούν στον καθένα».

Κείμενο- οπερέτα χαρακτηρίζει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το έλλειμμα του 2009, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης

«Επιτροπή Προστασίας των κυρίων Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου», χαρακτηρίζει την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009 και καλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο «να απολογηθεί». «Οι βουλευτές του στη, δήθεν, "Εξεταστική", δικαίωσαν τις ενστάσεις που είχε αναπτύξει από την αρχή η ΝΔ και απέδειξαν ότι εκτελούσαν διατεταγμένη κομματική εντολή, κουκουλώματος και διαστρέβλωσης, στην οποία ταιριάζει μια και μόνο λέξη: Ντροπή» αναφέρει, στη δήλωσή του, ο κ. Μιχελάκης. Επί της ουσίας, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας εκτιμά πως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «αγνόησαν το πόρισμα του οικονομικού εισαγγελέα, που ζητούσε να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου για το φούσκωμα του ελλείμματος του 2009, με την αυθαίρετη ένταξη των ΔΕΚΟ» και ότι αγνόησαν τις καταγγελίες των μελών του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τα στοιχεία που τεκμηριώνουν «μυστική αλληλογραφία» του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με το ΔΝΤ, ευρωπαϊκά κείμενα «που επισημαίνουν ότι η ένταξη των ΔΕΚΟ δεν αποτελεί ευρωπαϊκή πρακτική» και το πόρισμα της Επιτροπής που συγκρότησε η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να αξιολογήσει το έλλειμμα του 2009. «Αρνήθηκαν να καλέσουν μάρτυρες που γνωρίζουν την αλήθεια. Κατέληξαν σε ένα κείμενο- οπερέτα, που συνιστά πρόκληση για τους Έλληνες, οι οποίοι απαιτούν -και δικαιούνται- να μάθουν όλη την αλήθεια. Υπέγραψαν ένα προκατασκευασμένο κείμενο, προεκλογικής σκοπιμότητας, άσχετο με την υπόθεση που, δήθεν, θα διερευνούσαν» αναφέρει, στη δήλωσή του, ο κ. Μιχελάκης. «Μπροστά σ' όλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει τις ανεκδιήγητες πρακτικές του ΠΑΣΟΚ και επαναλαμβάνει τη δέσμευση του προέδρου της, Αντώνη Σαμαρά ότι -αμέσως μετά τις εκλογές- θα προχωρήσει στη σύσταση μιας και μόνον Εξεταστικής, που θα διερευνήσει το πώς έσυραν τη χώρα στο μνημόνιο» καταλήγει ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

agelioforos.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news