facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Βουλή: Πρεμιέρα της εξεταστικής για το έλλειμμα του 2009

Σοβαρές ευθύνες επιρρίπτει στην κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 2007-2009, ο νυν πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου- σύμφωνα με τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση παραποίησης των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009. 

Παράλληλα καταθέτοντας χθες στην Εξεταστική, ο τέως γενικος γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών το 2009 Γιάννης Σιδηρόπουλος παραδέχθηκε ότι- πάντα σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής- εκείνη την περίοδο «μας είχε φύγει το έλλειμμα, αλλά περιμέναμε ότι θα το μαζέψουμε μετά τις εκλογές». 

Και αναγνώρισε ότι εκείνη τη χρονιά στο έλλειμμα έπρεπε να γραφτούν τα χρέη των νοσοκομείων -αλλά ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος δεν γνώριζε πόσο ήταν- ενώ σε ο, τι αφορά τις ΔΕΚΟ υποστήριξε πως δεν γνώριζε αν έπρεπε να συμπεριλάβει τα χρέη. 

Από την πλέυρά του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γεωργίου ανέφερε χθες στην πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής ότι τα ελληνικά στοιχεία γίνονταν δεκτά από τη Eurostat «με επιφυλάξεις, αστερίσκους και σημειώματα μέχρι τον Αυγουστο του 2010». 

«Είχε επισημανθεί κατ’ επανάληψη από την Ευρωπαική Στατιστική Αρχή ότι υπήρχε έλλειμμα αξιοπιστίας στα ελληνικα στοιχεία» είπε στην επιτροπή ο κ. Γεωργίου και πρόσθεσε πως το μεγάλο πρόβλημα αξιοπιστίας των στοιχείων διαπιστώνεται και από τις 10 μεθοδολογικές επισκέψεις που είχαν γίνει από κλιμάκιο της Eurostat κατά την περίοδο 2009-2010. «Και σε άλλες χώρες έγιναν επισκέψεις αλλά συνέβη μόνο μία φορά στην κάθεμία» συμπλήρωσε. 

Κατά την πρώτη του τοποθέτηση στην επιτροπή ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 3 Αυγούστου του 2010, επεσήμανε ότι η πρώτη φορά που η Ευρωπαική Στατιστική Αρχή έκανε δεκτά τα ελληνικά στοιχεία- χωρίς επιφυλάξεις- ήταν επί των ημερών του και αρνήθηκε κάθε κατηγορία για συμμετοχή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. στη διαμόρφωση του ελλείματος. 

«Το έλλειμμα στην Ελλάδα αυξάνετα ή μειώνεται από τις πολιτικές που εφαρμόζονται και όχι από την στατιστική υπηρεσία» είπε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Χρήστο Πρωτόπαπα, ο κ. Γεωργίου απάντησε αρνητικά σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν σχετικά με το αν δέχθηκε πιέσεις από πολιτικούς να παρέμβει στα στοιχεία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με τον πρώην πρωθυπουργό Γώργο Παπανδρέου δεν έχει γνωριστεί ποτέ στη ζωή του και με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου μόνο μία φορά σε μία εθιμοτυπική επίσκεψη στην Αμερική.

Την ίδια στιγμή -και πάντα σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην εξεταστική- ο ίδιος επανέλαβε ότι από την πρώτη στιγμή υπήρχαν προβλήματα στη σχέση του με τα άλλα μέλη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και μάλιστα εκείνη την περιοδο για το συγκεκριμένο θέμα είχε ενημερώσει τόσο τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου όσο και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, με την επισήμανση ότι η επιλογή του στη συγκεκριμένη θέση που έγινε μέσω του συστήματος «ανοιχτής διακυβέρνησης» («open government») «ευθύς εξαρχής υπονομεύτηκε πριν καν έρθει από τα άλλα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ.».

«Υπόθεση-Κοντοπυράκης»

Πάντως την έντονη αντίδραση των μελών της Εξεταστικής προκάλεσε η άρνηση του τέως προέδρου της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Μανώλη Κοντοπυράκη να παρευρεθεί στη χθεσινή κλήτευσή του, επικαλούμενος κώλημα υγείας. 

Ο ίδιος σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής Χρήστο Πρωτόπαπα επιχείρησε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι δεν επεξεργαστηκε τα στοιχεία που «φούσκωσαν» το έλλειμμα στο 15,4% καθώς είχε αποχωρήσει από την υπηρεσία ήδη από τον Οκτώβριο του 2009- ενώ η αύξηση του ελλείμματος συντελέστηκε από τον Απρίλιο του 2010 έως τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. 

Η επισήμανσή του αυτή δεν έπεισε τον πρόεδρο της επιτροπής, ο οποίος σε τηλεφωνική επαφή που είχε με τον κ. Στ. Αγιοστρατίτη- δικηγόρο του κ. Κοντοπυράκη- του διεμήνυσε ότι «αν δεν μπορεί να προσέλθει να καταθέσει να φέρει χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο ή θα δώσουμε εντολή σε αστυνομική ‘κλούβα’ να τον φέρει». 

Τελικά, ο κ. Κοντοπυράκης απάντησε μέσω του δικηγόρου του ότι θα προσέλθει στην Εξεταστική την ερχόμενη Τρίτη. 

Η κόντρα 

Στο μεταξύ αίσθηση έχει προκαλέσει η επιστολή που κατέθεσε χθες στην επιτροπή ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουπλής. Πρόκειται για μέιλ, όπως αναφέρει, που είχε σταλεί στις 16/10/10 από τον κ. Γεωργίου προς τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πωλ Τόμσεν και στο οποίο του ζητούσε να παρέμβει ώστε να αλλάξει ο νόμος για τη λειτουργία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.- επικαλούμενος έλλειψη συνεργασίας με το διοικητικό συμβούλιο. «Είναι προιόν υποκλοπής και δεν θα τη σχολιάσω» φέρεται να απάντησε ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ.



tanea.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news