facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

10 δισ. χάνουν τα Ταμεία από το «κούρεμα» - Προειδοποίηση προς ομολογιούχους

Στα 10 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα χάσουν από τα αποθεματικά τους τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία δεν εξαιρούνται από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων, όπως επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης. Τα Ταμεία, που διακατέχουν ομόλογα του Δημοσίου, αξίας 21 δισ. ευρώ, μετά το «κούρεμα» θα τα δουν να μειώνονται στα 11 δισ.
Να σημειωθεί δε ότι από τα 21 δις. μόλις τα 7 δισ. ευρώ διατέθηκαν από τα Ταμεία απευθείας για την αγορά ομολόγων του Δημοσίου. Τα υπόλοιπα 14 δισ. ευρώ κατατέθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα οποία στη συνέχεια η ίδια επέλεξε να επενδύσει σε ομόλογα του Δημοσίου, αλλά τώρα η επιλογή της οδηγεί σε «κούρεμα» που επιβαρύνει αποκλειστικά τα ίδια τα Ταμεία. Στο εξής, όσα ασφαλιστικά ταμεία χρησιμοποιήσουν στο εξής ομόλογα του Δημοσίου σαν εγγύηση για το δανεισμό τους από τις Τράπεζες, (ρέπος), η αξία των ομολόγων αυτών θα υπολογίζεται στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.

Ομόλογα του Δημοσίου διαθέτουν όλα τα Ταμεία εκτός από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Μέχρι στιγμής, θετικά φέρονται να αντέδρασαν στη ρύθμιση, τα Δ.Σ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και του Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, παρά την έκκληση της ΑΔΕΔΤ, να μην αποδεχτούν οι διοικήσεις των Ταμείων το «κούρεμα» των ομολόγων που οδηγούν στη μείωση των αποθεματικών τους.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει λύση στην αναπλήρωση των απωλειών των Ταμείων ψήφισε στη νέο εφαρμοστικό νόμο διάταξη για αξιοποίηση υπέρ των Ταμείων, περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, σε συνδυασμό ακίνητης περιουσίας, μετοχών καταθέσεων και άλλων πόρων.

Προειδοποίηση Βενιζέλου σε ιδιώτες πιστωτές
Την αισιοδοξία του ότι η εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών ομολογιούχων μπορεί να ξεπεράσει το 90%, εξέφρασε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος: «Ο στόχος μας είναι η καθολική συμμετοχή. Κανείς δεν πρέπει να φαντάζεται ότι θα υπάρξει και δεύτερη προσφορά που θα περιλαμβάνει αυτά τα στοιχεία», τόνισε. Μάλιστα, για πρώτη φορά μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο Reuters, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς τους ιδιώτες πιστωτές . Αφού επανέλαβε ότι οι όροι είναι εξαιρετικά ευνοϊκοί και ότι η επιτευχθείσα συμφωνία είναι «η καλύτερη που θα μπορούσαν να έχουν», κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει τους νόμους εκείνους που θα εξαναγκάσουν σε αναγκαστική παραγραφή τμήματος του χρέους, όσους ομολογιούχους δεν συμμετάσχουν στη συμφωνία ανταλλαγής.
«Όποιος νομίζει ότι παρότι αρνηθεί να συμφωνήσει, θα αποζημιωθεί πλήρως είναι γελασμένος. Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τις CACs (Collective Action Clause – Ρήτρες Συλλογικής Δράσης) εάν χρειαστεί», είπε ο κ. Βενιζέλος.
Υπενθυμίζεται, ότι εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση στο εθελοντικό «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, τότε αυτομάτως αυτό θεωρείται πιστωτικό γεγονός και η χώρα θα χρεοκοπήσει.
Οι επενδυτές θα πρέπει να δώσουν τις απαντήσεις τους έως αύριο Τετάρτη. Ήδη το IIF ανακοίνωσε τη συμμετοχή των 12 μελών –τραπεζών, hedge funds, ασφαλιστικών εταιριών- της Εποπτεύουσας Επιτροπής του στην εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων. Πρόκειται για θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι και συνέβαλαν στη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η BNP Paribas η Deutsche Bank, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η Allianz και η Greylock Capital Management.
Σύσκεψη για την πορεία του PSI, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι μεταξύ του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η πορεία του PSI.

eklogika.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news