facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων - Κάθε 1η Ιανουαρίου θα αναπροσαρμόζονται

Με νόμο αποκλείεται η μεταφορά πόρων από τον προϋπολογισμό σε περίπτωση ελλείμματος του ταμείου


Σε βελτιωτικές παρεμβάσεις προχωρά με σειρά τροπολογιών που κατέθεσε σήμερα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, στον εφαρμοστικό νόμο των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας, που συζητείται στη Βουλή και στον οποίο περιλαμβάνεται η ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων. Με τροπολογία στο άρθρο 42 καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και των αναπροσαρμογών στα ελλειμματικά ταμεία.

Οι συντάξεις των ελλειμματικών ταμείων θα αναπροσαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ύστερα από τεκμηριωμένη πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. 

Ο έλεγχος θα επαναλαμβάνεται σε τριμηνιαία βάση και θα γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές, ώστε να μην εμφανίζεται έλλειμμα στο ίδιο και το επόμενο έτος, ενώ αποκλείεται κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης θα διαμορφώνεται με βάση: 
α) τα δημογραφικά δεδομένα τα οποία στηρίζονται σε εγκεκριμένους αναλογιστικούς πίνακες θνησιμότητας, 

β) το πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές και το οποίο θα προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων, 

γ) την επιλογή ή όχι της μεταβίβασης της σύνταξης στα δικαιοδόχα μέλη κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου από τον επικουρικό του φορέα και 

δ) τον συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω ενός μηχανισμού μειωμένης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων στο ταμείο, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Με άλλη τροπολογία προβλέπεται, ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, των οποίων τα ταμεία- τομείς ή κλάδοι επικουρικής ασφάλισης δεν εντάσσονται στο ΕΤΕΑ, θα υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση αυτών των ταμείων- τομέων ή κλάδων επικουρικής ασφάλισης. 

Ακόμη, η βεβαίωση πιστοποίησης των ανέργων που εκδίδονται από το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και τα παραρτήματά του, εξομοιώνεται με την κάρτα εργασίας που εκδίδει ο ΟΑΕΔ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους εγγεγραμμένους στο λογαριασμό ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Τόσο ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μάριος Σαλμάς, επέμειναν στην ανάγκη να αποσυρθεί η διάταξη για την επιβολή "εργόσημου" στους οικονομικούς μετανάστες, αίτημα που έκανε δεκτό ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.



newsit.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news