facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Η Task Force του Ράιχενμπαχ εναντίον ακρίβειας και φοροδιαφυγής των πολυεθνικών

Επιστρατεύεται η Task Force (Ομάδα Κρούσης) για τον έλεγχο της ακρίβειας και της φοροδιαφυγής και συγκεκριμένα για τη δράση των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης Στέφανος Κομνηνός ζήτησε την περασμένη εβδομάδα τη συνδρομή της Ομάδας Κρούσης στους ελέγχους που διενεργεί η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς (ΥΠΕΑ) στις ενδοομιλικές συναλλαγές των ξένων επιχειρήσεων στους κλάδους προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.
Πηγές αναφέρουν, ότι η ΥΠΕΑ πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο έρευνες σε 10 πολυεθνικές. Οι έλεγχοι όμως εντείνονται σε τέσσερις. Δύο από αυτές δραστηριοποιούνται στο χώρο των σούπερ μάρκετ, μία είναι μεγάλη ξένη προμηθευτική επιχείρηση ειδών μαζικής κατανάλωσης (απορρυπαντικά, προϊόντα προσωπικής υγιεινής κλπ.) και η τέταρτη είναι στον κλάδο των δομικών υλικών. Έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπερτιμολογήσεις προϊόντων και εικονικές ζημιές από τις θυγατρικές προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολόγηση στην ελληνική αγορά και να μεταφέρουν έτσι τα κέρδη στις μητρικές τους εταιρίες.
Η Task Force θα παράσχει τεχνική βοήθεια και συγκεκριμένα εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στους υπαλλήλους της ΥΠΕΑ καθώς το αντικείμενο των ελέγχων στις ενδοομιλικές συναλλαγές (γνωστό διεθνώς κι ως transfer pricing) είναι πολύ εξειδικευμένο. Ταυτόχρονα, αξιόπιστες πηγές, σημειώνουν ότι εκτός από την Ομάδα Κρούσης της Ευρ. Επιτροπής στους ελέγχους ρίχνονται και υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Μικτά κλιμάκια της ΥΠΕΑ και της "Καραγεώργης Σερβίας" ερευνούν από κοινού πια τα κόλπα των πολυεθνικών.
Εξάλλου, αυτήν την εβδομάδα στη γενική γραμματεία Εμπορίου εγκαθίσταται και ειδικό πρόγραμμα το "Amadeus", το οποίο χρησιμοποιούν και χώρες του ΟΟΣΑ για τις έρευνες στις ενδοομιλικές συναλλαγές των πολυεθνικών.
Στα πρώτα ευρήματα των ελέγχων της ΥΠΕΑ έχουν καταγραφεί τα ακόλουθα κόλπα των πολυεθνικών για να αποφεύγουν τη φορολόγηση:
1. Οι μητρικές εταιρίες χρεώνουν υψηλά royalties (δικαιώματα χρήσης σημάτων) στις θυγατρικές. Οι χρεώσεις είναι υψηλές προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολόγηση στην Ελλάδα, εμφανίζοντας υψηλό κόστος.
2. Θυγατρικές αγοράζουν από τις μητρικές τους σε υψηλές τιμές προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Οι τιμές είναι «φουσκωμένες» για να παρουσιάζουν μεγάλο κόστος και να γλιτώνουν τη φορολόγηση κερδών στη χώρα μας.
3. Οι μητρικές δανείζουν με υψηλό κόστος τις θυγατρικές τους. Έτσι δικαιολογούν αφενός αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα και αφετέρου τις αυξημένες τιμές των προϊόντών τους.

4. Μία θυγατρική λιανικής κάνει ειδική συμφωνία αγοράς προϊόντων από θυγατρική προμηθευτικής. Ταυτόχρονα σε παγκόσμιο επίπεδο συμφωνία κάνουν και οι μητρικές. Ωστόσο, το όφελος για τη θυγατρική λιανικής δεν της αποδίδεται αλλά πάει στη μητρική της εταιρία.

5. Εταιρίες εμφανίζουν επί σειρά ετών ζημιές και πρόβλημα ρευστότητας. Με τον τρόπο αυτό κέρδη τους μεταφέρονται σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούνται με χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης.

imerisia.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news