facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Guardian: Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στο θάνατο και την αναγέννηση


Με μια φωτογραφία από τα επεισόδια της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας, σημερινό δημοσίευμα της Guardian αναφέρεται στην αρχαία ελληνική δημοκρατία.
«Οι Έλληνες όχι απλώς επινόησαν τη δημοκρατία, αλλά και την ίδια την πολιτική. Οι προσπάθειές τους να εκλογικεύσουν τον πολύπλοκο τρόπο ζωής τους, μας έδωσε μια τεράστια ποικιλία πολιτικών όρων και καθορίζουν την πολιτική μέχρι σήμερα», αναφέρει ο αρθρογράφος Jonathan Jones.
«Εάν, λοιπόν, οι Έλληνες κληρονόμησαν την δημοκρατία, αυτό σημαίνει ότι τους ανήκει η τυραννία, η αριστοκρατία, η πλουτοκρατία και η μοναρχία. Ποια από αυτές θα νικήσει στους μήνες και τα χρόνια που έρχονται», διερωτάται.
Αν ποτέ μια κοινωνία φαινόταν να βρίσκεται στα πρόθυρα κάτι καινούργιου, αυτή είναι η Ελλάδα σήμερα, αντιμέτωπη με την «ωμή» επιλογή ανάμεσα στον θάνατο και την αναγέννηση.
Σχολιάζοντας το μίσος που φαίνεται να προβάλλει από τη φωτογραφία των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, ο Jonathan Jones αναφέρει: «Η φωτογραφία κάνει το αίτημα για επιπλέον θυσίες από τον ελληνικό λαό να μοιάζει αδύνατη».
Όταν αναφερόμαστε στην αρχαία Ελλάδα, συχνά στο μυαλό μας έχουμε τους φιλοσόφους να συζητούν τα μυστήρια της ζωής, όπως στον αναγεννησιακό πίνακα του Ραφαήλ «Η Σχολή των Αθηνών».
«Όμως η βία είναι ελληνική όπως και η δημοκρατία», αναφέρει. «Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν πάντα έτοιμοι να αφήσουν τα λόγια και να πιάσουν τα ακόντια. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο λογοτεχνικό αριστούργημα, το έπος της Ιλιάδας, μιλούσε για έναν επικό πόλεμο».
Η φωτογραφία αυτή αντιπροσωπεύει για τον αρθρογράφο μια μάχη ιδεών. «Μπορεί να επιβιώσει αυτή η νομισματική μορφή ή είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει από τις μολότοφ του δημοκρατικού πλήθους; Πρέπει η Ευρώπη να πεθάνει εκεί που άρχισε, στα ματωμένα χώματα της Ελλάδας», διερωτάται.
Greek-demonstrators-throw-001

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news