facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Αυτοτελής φορολόγηση στα εισοδήματα από ενοίκια

Προ των πυλών φαίνεται να είναι η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια.

Η τρόικα έχει δείξει με σαφήνεια προς αυτήν την κατεύθυνση και στο πλαίσιο του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού, το υπουργείο Οικονομικών και η Ν.Δ. φαίνεται πως συγκλίνουν στην κατεύθυνση της επιβολής αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 20%.

Χθες, στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε μία ακόμα σύσκεψη για την αναμόρφωση του φορολογικού, στην οποία μετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτης, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χ. Θεοχάρης και οι βουλευτές της Ν.Δ. Ι. Βρούτσης και του ΛΑΟΣ M. Ντουκάκης.

Αποφάσεις δεν ελήφθησαν, τέθηκαν όμως επί τάπητος θέματα που αφορούν τη φορολογία των επιχειρήσεων, την ενοποίηση των φόρων κατοχής στα ακίνητα, την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση επιβολής συντελεστή 20% στο πλαίσιο αυτοτελούς φορολόγησης κερδίζει έδαφος. Σήμερα τα ενοίκια προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα και φορολογούνται με βάση την κλίμακα με το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.

Στη συνέχεια επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% για κατοικίες μέχρι 300 τ.μ. και 3% για κατοικίες επιφάνειας άνω των 300 τ.μ.

Αν καθιερωθεί αυτοτελής φορολόγηση 20% οι επιβαρύνσεις είναι προ των πυλών. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 16.000, εκ των οποίων τα 4.000 ευρώ προέρχονται από ενοίκια, πληρώνει σήμερα φόρο 1.420 ευρώ.

Με την αυτοτελή φορολόγηση 20% στα ενοίκια θα πληρώσει φόρο 800 ευρώ και 700 ευρώ φόρο για το εισόδημα των 12.000 ευρώ, ή 80 ευρώ παραπάνω.

Στη χθεσινή σύσκεψη εξετάστηκαν παράλληλα:

1. Φόροι επιχειρήσεων: Σήμερα ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 20% και η Ν.Δ. έχει προτείνει μείωση του φόρου στο 15%. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος. Η τρόικα πάντως έχει διαμηνύσει ότι δεν είναι η ώρα για μειώσεις συντελεστών.

2. Φόροι ακινήτων: Το νέο μνημόνιο αναφέρει την προοπτική ενοποίησης των φόρων κατοχής, δηλαδή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Παρότι αποφάσεις ακόμα δεν υπάρχουν, συμφωνήθηκε ότι ο νέος φόρος δεν μπορεί να αποδώσει έσοδα κάτω από 1,7 δισ. ευρώ που προβλέπονται μόνο από το ειδικό τέλος ακινήτων.

3. Αντικειμενικές τιμές: Διαπιστώθηκαν τεχνικές δυσκολίες, αλλά προχωρά το σχέδιο για δημιουργία τράπεζας πληροφοριών με όλες τις αγοραίες τιμές ακινήτων, οι οποίες θα υποκαταστήσουν τις αντικειμενικές. Η τρόικα έχει ζητήσει εξίσωση αντικειμενικών με τις αγοραίες από τον Ιούνιο.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη βουλή τον Ιούνιο. Αν νωρίτερα έχουν μεσολαβήσει εκλογές, το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. και ο ΛΑΟΣ επιδιώκουν τη σύνταξη ενός κειμένου συμφωνίας, η οποία θα δεσμεύει και την επόμενη κυβέρνηση, αν αυτό είναι εφικτό…

marketbeast.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news