facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Δικαίωση εργαζομένων για την εργασιακή εφεδρεία

Με προσωρινές διαταγές δικαίωσε δέκα εργαζόμενους του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), οι οποίοι είχαν τεθεί πρόσφατα σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Το Πρωτοδικείο διατάσσει την παραμονή τους στην υπηρεσία τους αλλά και την καταβολή των κανονικών αποδοχών τους, έως ότου συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει.

Οι δέκα εργαζόμενοι μπήκαν σε καθεστώς εφεδρείας, λόγω συγχώνευσης του ΟΣΚ με τη «Θέμις Κατασκευαστική» και τη ΔΕΠΑΝΟΠ.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο υιοθέτησε πλήρως τις αιτιάσεις των εργαζομένων, τονίζοντας ότι το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας αντίκειται στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραβιάζοντας την Οδηγία 77/187, που απαγορεύει τις απολύσεις λόγω μεταβίβασης-συγχώνευσης της επιχείρησης, αλλά και την Οδηγία 98/59, που ρυθμίζει τις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων, θέτοντας ως όριο το 5% του προσωπικού και μέχρι 30 άτομα κατ' ανώτατο όριο.

Στις προσφυγές τους οι εργαζόμενοι, κυρίως νεαρής ηλικίας, επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως «στην πραγματικότητα η διαδικασία της εργασιακής εφεδρείας, η οποία δεν έχει σκοπό την απασχόληση του εργαζομένου μετά την λήξη της αλλά την απόλυσή του, αποτελεί μια ενιαία διαδικασία απολύσεως, η οποία μάλιστα διαμορφώνεται με πολύ δυσμενέστερους όρους από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας στο κοινό εργατικό δίκαιο».

Παρόλο που η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κρίνει συνταγματικό το μέτρο της εφεδρείας οπότε δεν αφήνει πολλά περιθώρια, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι προσωρινές αυτές διαταγές υπέρ των εργαζομένων, όπως και το σκεπτικό του προέδρου Πρωτοδικών που τις εξέδωσε.

newsbomb.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news