facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Κοινωνικοί εταίροι: Κάτω τα χέρια από 13ο, 14ο και κατώτατο μισθό

Στη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων με τη ΓΣΕΕ, την Πέμπτη, υπήρξε ταύτιση απόψεων και συμφωνία για την ανάγκη μείωσης του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και για τη διατήρηση του νομικού πλαισίου για την επέκταση της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για έξι μήνες μετά τη λήξη τους (μετενέργεια).

Η προστασία των κατώτερων αμοιβών και του 13ου και 14ου μισθού αποτελούν κοινό μέτωπο.


Η ΓΣΕΕ διαφώνησε με την πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων για διετές ή τριετές πάγωμα των αυξήσεων, ενώ δεν ετέθη στη συνάντηση το θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.


Η διαφωνία της ΓΣΕΕ για το πάγωμα των αυξήσεων εκτιμάται από ορισμένους ότι ενδεχομένως ανοίγει το δρόμο για Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την κυβέρνηση, πιθανότητα την οποία απεύχονται τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι.


Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν επίσης να αποστείλουν επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, την τρόικα και την Κομισιόν και επισήμαναν ότι η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων.


Πιο συγκεκριμένα για τις αυξήσεις, οι εργοδοτικοί φορείς ζήτησαν να παγώσουν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή να μην ισχύσει η αύξηση 2,6% από 1/7/2012 που περιλαμβάνεται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να μην ισχύσουν οι ωριμάνσεις, δηλαδή οι αυξήσεις τριετιών και πολυετιών.

Στο σημείο αυτό διαφώνησε η ΓΣΕΕ, η οποία ζήτησε να τηρηθούν όλα όσα περιέχονται στην σύμβαση.

Ταυτοχρόνως, απορρίφθηκε η «συμβιβαστική πρόταση» των εμπόρων (ΕΣΕΕ) να διατηρηθεί έως το τέλος του έτους η σύμβαση και ακολούθως να παγώσουν οι αμοιβές για το 2013 και 2014.


Η ΓΣΕΕ δεν ήθελε να δεσμευτεί από τώρα για τα επόμενα χρόνια, ενώ ο ΣΕΒ επέμενε να μην δοθεί η αύξηση 2,6% του επομένου Ιουλίου.

Ως εκ τούτου στην επιστολή των κοινωνικών εταίρων προς την κυβέρνηση θα καταγραφούν οι διαφορετικές απόψεις για το σημείο αυτό.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος υπογράμμισε πως οι κοινωνικοί εταίροι κλήθηκαν να συγκλίνουν σε μία συμφωνία, που θα αντιμετώπιζε το θέμα του μέσου κόστους εργασίας. «Για να αποτρέψουμε μία νομοθεσία για εμάς, χωρίς εμάς».

Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε ως «άγονη και αποπροσανατολιστική» την κριτική που εκφράζεται κατά της τρόικας για τις σκληρές θέσεις της.
«Μας παρέχουν τα δανεικά που χρειαζόμαστε για να μην καταστραφούμε και φροντίζουν τα συμφέροντά τους», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο κατήγγειλε το «πολιτικό σύστημα», το οποίο «δεν έκανε καλά τη δουλειά του» με αποτέλεσμα «να αντιμετωπίζουμε σήμερα το εκβιαστικό δίλημμα: λουκέτα και απολύσεις ή μειώσεις μισθών».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι οι κοινωνικοί εταίροι διατύπωσαν ένα «κοινό συμπέρασμα με τις θέσεις τους» και προειδοποίησε «το πολιτικό σύστημα να μην υποχωρήσει ατάκτως στις απαιτήσεις της τρόικας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος τόνισε προς τη κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να αφήσουν «τους ίδιους να αποφασίζουν στην ιδιωτική οικονομία», να σεβαστούν τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων και «να μην τα κάνουν θάλασσα όπως τα έκαναν στο δημόσιο τομέα».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (έμποροι) Β. Κορκίδης υπογράμμισε ότι «με τις θέσεις που διατυπώνονται στην επιστολή, δίνονται τα όπλα στην κυβέρνηση και τα κόμματα προκειμένου να διαπραγματευθούν με την τρόικα».

epikaira.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news