facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Αποκαλύψεις Βενιζέλου για PSI

Εξαιρετικής σημασίας η έκβαση του σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών

Στην αποκάλυψη ότι το βράδυ της Πέμπτης, στη συνάντηση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, όλα ξαναπαίχτηκαν και όλα ξανακερδήθηκαν για το PSI προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σήμερα στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος είπε πως από την έκβαση του PSI εξαρτάται το αν η Ελλάδα θα απαλλαγεί από 100 δις ή 47 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ δημόσιο χρέος.

Ακόμη τόνισε πως από την επιτυχή έκβαση των διαδικασιών αυτών θα εξαρτηθεί εάν ο προϋπολογισμός του 2012, θα ελαφρυνθεί από το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους κατά ένα ποσό γύρω στα 4 δις, δηλαδή γύρω στις 2 ποσοστιαίες μονάδες του σημερινού ΑΕΠ.

Σημείωσε σε πως εξελίσσεται μια διαπραγμάτευση με τους θεσμικούς μας εταίρους για το πρόγραμμα και το PSI και μια διαβούλευση με τον διεθνή ιδιωτικό τομέα για το PSI.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο κ. Νταλλάρα θα επανέλθει την Τετάρτη και στόχος είναι το γενικό σχήμα να συμφωνηθεί πριν από το επόμενο Eurogroup, στις 23 Ιανουαρίου.

Όπως ανέφερε πρέπει να πάρουμε αμέσως 30 δις για να καταβάλλουμε το τίμημα του PSI στον ιδιωτικό τομέα. Από τα 200 δις που έχει ο ιδιωτικός τομέας, τα 100 διαγράφονται και από τα 100 που απομένουν, τα 30 τους τα πληρώνουμε με χρήματα των θεσμικών μας εταίρων και για τα 70 δίνουμε νέα ομόλογα.

Σύμφωνα με τον υπουργό στόχος είναι να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε δημόσια γύρω στις 6 με 10 Φεβρουαρίου τη διαδικασία του PSI. Να περιμένουμε 3 περίπου βδομάδες την ανταπόκριση των πιστωτών και μετά να κάνουμε την ανταλλαγή των ομολόγων μέσα σε ένα πρωτότυπο και ιδιόρρυθμο νομικό πλαίσιο, που πρέπει στο μεταξύ να έχει διαμορφωθεί.

Και μετά αφού ολοκληρωθούν αυτά, γύρω στις αρχές Μαρτίου να υπάρξει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα και όλα αυτά μαζί να αποτελέσουν τη βάση της νέας δανειακής σύμβασης.

Και αυτή η νέα δανειακή σύμβαση θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από ορισμένα κράτη – μέλη που έχουν συνταγματικό πρόβλημα, όπως η Φιλανδία. και από τη Βουλή των Ελλήνων, αυτό θα γίνει στο τέλος Μαρτίου σύμφωνα με τις προβλέψεις μας.

Τέλος αποκάλυψε πως από τα 65 δις ευρώ που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες , 16 πήγαν στο εξωτερικό. «Μόνο το 9% πήγε στην Ελβετία από αυτά, δηλαδή 1,6 δις. Τα υπόλοιπα, σε μεγάλο βαθμό υπάρχουν με τη μία ή την άλλη μορφή, κοντά», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

newsbeast.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news