facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

"Η διαπραγμάτευση για το PSI συνεχίζεται"

Πρωτογενές πλεόνασμα για το 2012 θέλει ο Παπαδήμος. Ανοικτή η διαπραγμάτευση για το PSI

Η διαπραγμάτευση για το PSI παραμένει ανοικτή και συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.

Τούτο καταστήθηκε σαφές από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

"Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους που διακρατούν οι ιδιώτες επενδυτές. Εάν η διαδικασία του PSI ολοκληρωθεί επιτυχώς, ένα σημαντικό δημοσιονομικό βάρος θα φύγει από τις πλάτες της χώρας", σημείωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος στη συνέχεια πρόσθεσε ότι "από τη μεγάλη μείωση του χρέους και του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του θα εξοικονομηθούν πόροι που μπορούν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή".

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα για να αρχίσει η χρηματοδότηση της χώρας.

"Η συμφωνία για τη μείωση του δημόσιου χρέους, μια σύνθετη διαδικασία από μόνη της, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί χωρίς να κλείσει η διαπραγμάτευση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας. Από την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων αυτών και την ψήφιση της νέας δανειακής συμφωνίας εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, η στήριξη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εξαρτάται επίσης και η υλοποίηση της συμφωνίας μείωσης του δημόσιου χρέους στα πλαίσια του PSI. Καμία συμφωνία δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της. Η μια είναι προϋπόθεση της άλλης".

Προσδοκά πρωτογενές πλεόνασμα
Ο βασικότερος των δύο κύριων στόχων, για το νέο οικονομικό πρόγραμμα, είναι να έχει "πρωτογενές πλεόνασμα ο προϋπολογισμός του 2012 ώστε να σταθούμε στα πόδια μας χωρίς να δημιουργούμε νέο δημόσιο χρέος".

Ο δεύτερος είναι η αποκατάσταση και στη συνέχεια τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

"Η επίτευξη αυτών των σκοπών δεν είναι μόνο υποχρέωση απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και προϋπόθεση απαραίτητη για να βγούμε από την κρίση και την ύφεση, για να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης και να μειωθεί η ανεργία".

Ο κ. Παπαδήμος εξήγησε ότι η Ελλάδα έφτασε εδώ γιατί απέτυχε στους δύο παραπάνω τομείς και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ανάκαμψη αν δεν γίνει εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχουν στο μέλλον περιθώρια για "επιστροφή σε πολιτικές υψηλών ελλειμμάτων και υπερχρέωσης".

Επανέλαβε σχετικά με τη αναγκαιότητα ρύθμισης του μισθολογικού κόστους ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει τον διάλογο προτρέποντας σε διάλογο τους κοινωνικούς εταίρους και ότι δεν παρεμβαίνει μέχρι να ολοκληρωθεί.
Εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία του ότι οι σημαντικές θυσίες που έχει κάνει μέχρι τώρα ο ελληνικός λαός θα πιάσουν τόπο και πως το μέλλον της χώρας είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.

Κάλεσε τέλος όλους, με συστηματική δουλειά, να ολοκληρώσουν την προσπάθεια για να ξεπεραστεί η κρίση.
"Από την κρίση αυτή η Ελλάδα θα εξέλθει, με την αλληλεγγύη των εταίρων μας, με τις προσπάθειες της κυβέρνησης και με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Έχουμε ήδη διανύσει τη μισή απόσταση. Εάν σταματήσουμε, θα πάνε οι θυσίες χαμένες.
Εάν συνεχίσουμε με γενναιότητα το δρόμο της προσαρμογής ως το τέλος, οι κόποι του ελληνικού λαού θα δικαιωθούν. Δεν υπάρχουν οικονομικά θαύματα. Υπάρχει μόνο η σκληρή πειθαρχημένη δουλειά και η ενότητα του πολιτικού κόσμου και του ελληνικού λαού. Με αυτές τις προϋποθέσεις θα τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα μπορεί να εκπλήξει ξανά".

news247.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news