facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

«Χάθηκαν» εκατομμύρια από πρόστιμα της Πυροσβεστικής



Ιδιαίτερα υψηλή ζημία του Δημοσίου καταγγέλλεται ότι έχει προκύψει από τις ποινικές ρήτρες που επιβλήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στις αναδόχους εταιρείες των μισθωμένων ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης και δεν κοινοποιήθηκαν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., έτσι ώστε τα έσοδα εκ των οποίων να καταλήξουν στα κρατικά ταμεία.
Η υπόθεση, που είναι υπό διερεύνηση και εγείρει αρκετά ερωτήματα για το πού κατέληξαν τα χρήματα, εάν και εφόσον φυσικά εισπράχτηκαν, αφορά στη δεκαετία 2000-2010, ενώ το ποσό που εμφανίζεται να μην έχει παρουσιαστεί ως δημόσια «έσοδα» φθάνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Εδώ και λίγο καιρό, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κυρία Ελένη Ράικου, έχει διατάξει τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθούν οι λόγοι για τους οποίους δεν έχουν εισπραχθεί τα πρόστιμα από τις ποινικές ρήτρες.
Τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν από την ποινική προκαταρκτική εξέταση είναι: εισπράχθηκαν τα χρήματα; Αν ναι, πού κατέληξαν; Για ποιο λόγο δεν κοινοποιήθηκαν όλα τα πρόστιμα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.; Μήπως συμψηφίστηκαν με τα χρήματα που έπρεπε να εισπράξουν οι συμβαλλόμενες εταιρείες;
Ανώτεροι αξιωματικοί του Σώματος σχολιάζουν ότι και το τελευταίο να έχει συμβεί, δηλαδή ο συμψηφισμός, είναι ύποπτος και παράνομος, καθώς αντίκειται στις Διακηρύξεις και Συμβάσεις που υπογράφονται κάθε χρόνο.
Τι αναφέρουν οι προκηρύξεις
Όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα από το Προεδρικό Διάταγμα 16/1981 (άρθρο 55), η Διεύθυνση Οικονομικών του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής οφείλει να κοινοποιεί προς τις εφορίες τον τίτλο βεβαίωσης του προστίμου, για να μπορεί να εισπραχθεί, ως δημόσιο έσοδο, το κάθε πρόστιμο.
Τα εν λόγω πρόστιμα υποβάλλονται κατόπιν της λεπτομερής καταγραφής που υπάρχουν στις διακηρύξεις των διαγωνισμών στο κεφάλαιο με τίτλο «Ποινικές ρήτρες - Εκπτώσεις». Ειδικότερα προβλέπονται ποινές για την περίπτωση που τα ελικόπτερα δεν εγκατασταθούν εγκαίρως, για την περίπτωση που μια επιχειρησιακή αποστολή ματαιωθεί καθώς και για περιπτώσεις τεχνικών βλαβών.
Δείτε το σχετικό έγγραφο


Τα χαμένα εκατομμύρια
Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών, όπως προείπαμε, έχουν μπει όλα τα πρόστιμα της δεκαετίας 2000-2010, που, βάσει των στοιχείων που βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr, αγγίζουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Αφορούν σε ποινές που επιβλήθηκαν σε βαρέως και μεσαίου τύπου ελικόπτερα, τα οποία εκμισθώθηκαν και για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν κατάφεραν να φέρουν σε πέρας ολόκληρο το προγραμματισμένο έργο.
Είναι ενδεικτικό ότι το 2000 επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 918.927,59 ευρώ, ενώ τις περιόδους των μεγάλων πυρκαγιών (2007 και 2009) επιβλήθηκαν ποινές ύψους 2.841.726 και 1.243.770 ευρώ αντίστοιχα.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news