facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Έρχεται ρύθμιση - ανάσα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ρυθμίσεις για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών με κατάργηση προσαυξήσεων, ελάχιστη δόση 100 ευρώ και εξόφληση σε 60 δόσεις, εισαγωγή νέων αντικειμενικών κριτηρίων με έλεγχο ακόμη και των τραπεζικών καταθέσεων 1.000.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, φορο-κυνηγητό από ιδιώτες ελεγκτές και φορο-εισπρακτικές εταιρείες αλλά και νέο ποινολόγιο για τελωνειακές παραβάσεις αναμένεται να περιλαμβάνει το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου που θα συζητηθεί αύριο Πέμπτη στο υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, σε ό,τι αφορά τη γενικότερη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η εξόφληση θα μπορεί να πραγματοποιηθεί:

-εφάπαξ, προκειμένου να διαγραφεί το 100% των προσαυξήσεων,

-σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις, προκειμένου να διαγραφεί το 90% των προσαυξήσεων,

-σε 13 έως 24 δόσεις, για να διαγραφεί το 75% των προσαυξήσεων,

-σε 25 έως 36 δόσεις, για απαλλαγή του 60% των προσαυξήσεων,

-σε 37 έως 48 δόσεις, για διαγραφή του 45% των προσαυξήσεων και

-σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις, με διαγραφή του 25% των προσαυξήσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ.

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2012 στην αρμόδια εφορία ή τελωνεία όπου είναι βεβαιωμένες οφειλές μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Στο ίδιο νομοσχέδιο είναι πιθανό να προβλέπεται ότι σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης δεν θα γίνεται δεκτή η συζήτηση αίτησης αν δεν έχει ενημερωθεί μέσα σε 20 ημέρες η εφορία.

Νέα αντικειμενικά κριτήρια για μικρομεσαίους

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να εφαρμόσει νέα αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού εισοδημάτων και καθαρών κερδών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Μάλιστα, θα λαμβάνονται υπόψη οι καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η σχέση της τιμής των πωλούμενων προϊόντων και υπηρεσιών έναντι του συνολικού όγκου κύκλου εργασιών, η ανάλυση ρευστότητας του φορολογούμενου κτλ. Από αυτά θα προσδιορίζονται τα ακαθάριστα έσοδα, τα φορολογητέα κέρδη και ο ΦΠΑ.

Ιδιώτες φοροεισπράκτορες

Στο μεταξύ, ανοίγει ο δρόμος για εισπρακτικές εταιρείες και ιδιώτες κυνηγούς φόρων με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών. Οι ιδιώτες σύμβουλοι είσπραξης φόρων θα κυνηγούν χρέη ιδιωτών ή επιχειρήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εφορίες και τελωνεία αλλά και ασφαλιστικούς οργανισμούς.

real.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news