facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ρέππας: Γραπτές εξετάσεις στο Δημόσιο - ΑΔΕΔΥ: Αναξιοκρατική, υπονομευτική μέθοδος

Νέες «φωτιές» άναψε στο δημόσιο η δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι όχι μόνο οι προϊστάμενοι σε θέσεις ευθύνης αλλά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων θα κριθούν με γραπτές εξετάσεις ώστε όταν θα πρέπει να απολυθούν οι πλεονάζοντες, να μείνουν αυτοί που πέτυχαν στις εξετάσεις και όχι αυτοί που κατέχουν τις θέσεις. Η ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίζει τη συνέντευξη, ως «αναξιοκρατική και υπονομευτική της ανεξαρτησίας της Δημόσιας Διοίκησης», μέθοδο με στόχο πάντα τις απολύσεις.

Αναλυτικότερα:
Ο υπουργός
Αναφερόμενος στη διαδικασία συνέντευξης μέσω ΑΣΕΠ που θα ακολουθήσουν όσοι υπάλληλοι κριθούν για θέσεις ευθύνης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας, αποκάλυψε ότι «αυτό πρέπει να γίνει, όχι μόνο για κάποιους οι οποίοι διεκδικούν μία θέση ευθύνης, αλλά για κάθε έναν ο οποίος υπηρετεί στο Δημόσιο».
Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού στη συνέχεια, ότι δεν θα γίνουν απολύσεις ή νέες μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ανέφερε:
«Μπορεί κάποιος να πει ότι, όταν καταργείται η θέση, τότε μπορεί ίσος αριθμός υπαλλήλων να απομακρυνθεί από το Δημόσιο. Ναι, βεβαίως, αλλά όχι αυτός που κατέχει τη συγκεκριμένη στιγμή τη θέση. Θα πρέπει να υπάρχει μια διαδικασία αξιολόγησης, ώστε να επιλέξεις αυτούς οι οποίοι κατ' ίσον αριθμό μπορεί να απομακρυνθούν».
Ο υπουργός επανέλαβε ότι ο κύκλος της εφεδρείας έχει «κλείσει» και ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να μειωθούν συνολικά κατά 150.000 μέχρι το 2015, μέσω των συνταξιοδοτήσεων και του περιορισμού των προσλήψεων.

Η ΑΔΕΔΥ
Απαντώντας η ΑΔΕΔΥ στις νέες δηλώσεις του υπουργού κ. Ρέππα, τονίζει μεταξύ άλλων:
«Η Κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν αντιλαμβάνεται τα πραγματικά προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης. Έτσι, αντί να προσανατολίζεται στην εφαρμογή πολιτικών με στόχο τη δημιουργία και καθιέρωση μίας ισχυρής Δημόσιας Διοίκησης, η οποία θα διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση του συνόλου των πολιτών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και θα προάγει το ρόλο των Δημοσίων Λειτουργών στη διαδικασία υλοποίησης του δημοσίου συμφέροντος, εξακολουθεί να προβάλλει σαν «λύση» τις απολύσεις εργαζομένων και μάλιστα μέσα από διαδικασίες και μεθόδους -π.χ. συνέντευξη- που κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν χαρακτηριστεί ως αναξιοκρατικές και υπονομευτικές της ανεξαρτησίας της Δημόσιας Διοίκησης.
Το ζητούμενο στη σημερινή συγκυρία θα έπρεπε να είναι η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου μεταρρυθμιστικού σχεδίου που να οδηγεί στον εκδημοκρατισμό, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της λειτουργίας της κρατικής μηχανής προς όφελος του λαού και του τόπου και όχι η συρρίκνωση των Δημοσίων Υπηρεσιών και οι απολύσεις εργαζομένων.
Καλούμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική του περιορισμού των οργανικών μονάδων του Δημοσίου και των απολύσεων του προσωπικού τους, η οποία -στο πλαίσιο του μνημονίου που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα- οδηγεί σε υποβάθμιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, με σοβαρότατες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τους πολίτες».
«Η αξιολόγηση με γραπτές εξετάσεις είναι το προκάλυμμα για νέες απολύσεις» τονίζει ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, Δημήτρης Στρατούλης.

eklogika.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news