facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Στη Βουλή η προστασία του Κρητικού μελιού

Μέτρα προστασίας για το Κρητικό μέλι, αλλά και την αναγκαιότητα να αποκτήσει μια διακριτή ετικέτα ως προϊόν με Ονομασία Προέλευσης, ζητούν με παρεμβάσεις τους οι Βουλευτές του Νομού Ηρακλείου Κεγκέρογλου Μιχελογιαννάκης και Παρασύρης.

Επιστολή και αναφορά αντίστοιχα, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, έστειλαν οι κύριοι Κεγέρογλου Παρασύρης και Μιχελογιαννάκης σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του Κρητικού μελιού

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις:

Επιστολή Βασίλη Κεγκέρογλου

«Κύριε Υπουργέ,

Τεράστια οικονομικά συμφέροντα, έχουν προκαλέσει πρόβλημα στην αγορά του Κρητικού μελιού, το οποίο αποτελεί ένα από τα εκλεκτά προϊόντα του νησιού.
Μέχρι σήμερα, το ζήτημα αυτό παραμένει άλυτο, με τους επιτήδειους -σύμφωνα με καταγγελία των εκπροσώπων των μελισσοκόμων σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» στις 27 Ιανουαρίου – να δρουν ανεξέλεγκτα με θύματα τόσο τους ντόπιους μελισσοκόμους, όσο και τους καταναλωτές.

Κ. Υπουργέ,

Σήμερα στην αγορά κυκλοφορεί μέλι είτε νοθευμένο, είτε αμφιβόλου προέλευσης, με την τυποποίηση του προϊόντος και την απόκτησης μιας διακριτής ετικέτας ως προϊόν με Ονομασία Προέλευσης να κρίνεται ως η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Επειδή η παραπλανητική διάθεση ποσοτήτων μελιού σε τυποποιημένες παρτίδες, οι οποίες έρχονται- σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα – ακόμη και από την Κίνα και
επειδή η κατοχύρωση συγκεκριμένων οργανοληπτικών στοιχείων μέσα από την τυποποίηση θα οδηγήσουν στην προστασία του εκλεκτού προϊόντος,
σας ζητώ να ενημερώσετε για τις ενέργειες, τις οποίες προτίθεστε να κάνετε, προς την κατεύθυνση της σωτηρίας του Κρητικού μελιού».

Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, απέστειλε και ο βουλευτής Ηρακλείου Ιωάννης Δ. Μιχελογιαννάκης, σχετικά με την προστασία του Κρητικού Μελιού.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

"Ένα από τα εκλεκτά προϊόντα της Κρήτης το οποίο αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στην διάθεση του, είναι το Κρητικό Μέλι. Οι νοθείες, η παραπλανητική διάθεση του σε τυποποιημένες παρτίδες οι οποίες μπορεί να έρχονται ακόμα και από την Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» στις 27 Ιανουαρίου, αποτελούν την μεγάλη πληγή για το εκλεκτό προϊόν της Κρήτης.
Κύριε Υπουργέ,
Επειδή το πάγιο αίτημα των Κρητικών μελισσοκόμων, να γίνει το μέλι της Κρήτης προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, είναι μόνο το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σας ζητώ να προβείτε στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες ώστε το Κρητικό Μέλι να κατακτήσει την θέση που του αξίζει τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό".

Αναφορά Φραγκίσκου Παρασύρη

Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδη κατέθεσε και ο βουλευτής Ηρακλείου, Φραγκίσκος Παρασύρης γύρω από την αναγκαιότητα το Κρητικό μέλι να αποκτήσει μια διακριτή ετικέτα ως προϊόν με Ονομασία Προέλευσης.

Ο κ. Παρασύρης τεκμηριώνει την αναφορά του με το επιχείρημα ότι «ενώ το μέλι ανήκει στα πιο φημισμένα, πιο περιζήτητα και ποιοτικότερα αγαθά που παράγει η Κρήτη, εντούτοις το προϊόν, δέχεται συνεχώς πλήγματα από διάφορα καρτέλ, τα οποία διακινούν και πωλούν νοθευμένο μέλι ή μέλι αμφιβόλου προέλευσης, ως αγνό Κρητικό».

Θύματα αυτής της κατάστασης στην αγορά του μελιού, συνεχίζει ο κ. Παρασύρης «δεν είναι άλλοι από τους μελισσοπαραγωγούς και τους καταναλωτές».

Επί τούτου παραπέμπει ο βουλευτής ενδεικτικά σε καταγγελίες του Συλλόγου Μελισσοκόμων Ανατολικής Κρήτης, βάσει των οποίων μεγάλες ποσότητες μελιού που "πέφτουν" στην αγορά είναι ακόμη και από την Κίνα. Η επιδρομή των καρτέλ στην αγορά, έχει σαν αποτέλεσμα αφενός το εξαίρετο προϊόν να πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές και αφετέρου οι καταναλωτές να πληρώνουν νοθευμένα παράγωγα για αγνό Κρητικό μέλι.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η Περιφέρεια Κρήτης και οι μελισσοπαραγωγοί του νησιού προτείνουν ως μοναδική λύση για να προστατευτεί η αξία του προϊόντος που παράγουν, τη δημιουργία μιας ετικέτας ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) με διαδικασίες που θα προταθούν από τους μελισσοκόμους του νησιού. Στις πρώτες διαβουλεύσεις που έγιναν επί του θέματος, οι εμπλεκόμενοι εξέφρασαν την πεποίθηση τους ότι μέσα από έναν ενιαίο μελισσοκομικό σύνδεσμο στο νησί θα μπορέσει να αποκτήσει το εξαιρετικής ποιότητας μέλι που παράγει η Κρήτη την αξία ενός σύγχρονου, και ανταγωνιστικού αγαθού τύπου ΠΟΠ.
Στην όλη αυτή την προσπάθεια που καταβάλει η Περιφέρεια Κρήτης μαζί με τους μελισσοπαραγωγούς ο κ. Παρασύρης καλεί το αρμόδιο Υπουργείο να συμβάλει με όποια μέσα διαθέτει.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news