facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

«Κούρεμα»: Μάχη για το επιτόκιο αλλά και τη συμμετοχή της ΕΚΤ

Σε κρίσιμο σημείο έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις για το PSI, με το ύψος του επιτοκίου να μην πέφτει κάτω από το 3,65%, παρά την επιθυμία της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για 3%.

Η χθεσινή συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τον εκπρόσωπο των ιδιωτών Τσαρλς Νταλάρα επικεντρώθηκε σε «νομικά και τεχνικά ζητήματα», με την πλευρά του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) να κάνει λόγο για «κάποια πρόοδο» σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Τσαρλς Νταλάρα έφτασε στην Αθήνα με πρόταση για μεσοσταθμικό επιτόκιο 3,7%, με τις χθεσινοβραδινές πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμη και για σύγκλιση των δύο πλευρών σε αυτό το ύψος του επιτοκίου. Ο κ. Βενιζέλος προτίμησε χθες να μην κάνει καμία δήλωση για την πορεία αυτών των διαπραγματεύσεων, στις οποίες η ελληνική πλευρά μετέχει ως απλός θεατής.

Οσο για τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο χαρτοφυλάκιο της οποίας βρίσκονται ελληνικά ομόλογα αξίας 45-50 δισ. ευρώ, και των εθνικών κεντρικών τραπεζών φαίνεται να έχει δρομολογηθεί, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν Amadeu Altafaj.

Η ΕΚΤ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να υποστεί εθελοντικά ζημίες, συμμετέχοντας στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι σε διεθνή πρακτορεία, στους κόλπους της διεξάγεται μια ήδη συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσει μια πιθανή αναγκαστική συμμετοχή της, καθώς και για τα νομικά μέσα, για να αποφύγει κάτι τέτοιο.

Η συμμετοχή της ΕΚΤ θεωρείται πιθανότερη, καθώς η νέα προσφορά του IIF περιορίζει το χρέος στο125%-127% του ΑΕΠ το 2020, αφήνοντας ένα επιπλέον 5% του ΑΕΠ, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από την ευρωζώνη και την ΕΚΤ.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, προκειμένου το χρέος της Ελλάδας να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

«Αν δεν υπάρξει επαρκής επαναδιαπραγμάτευση για το επίπεδο του ελληνικού χρέους που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας, τότε ο δημόσιος τομέας που κατέχει ελληνικό χρέος θα πρέπει να συμμετάσχει και αυτός στην προσπάθεια» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

dimokratianews.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news