facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Χωρίς επικουρικές συντάξεις έμειναν στα χωριά !

Πρόβα τζενεράλε γι’ αυτά που έρχονται;

Σοκ για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους του ΙΚΑ που αυτές τις μέρες θα εισέπρατταν τις συντάξεις Φεβρουαρίου, αλλά με έκπληξη ανακάλυψαν πως έλειπαν τα λεφτά της επικουρικής τους σύνταξης.

Αν και ήδη πολλοί γνωρίζουν πως οι μειώσεις συντάξεων ξεκίνησαν και ότι ειδικά στις επικουρικές επίκειται μαζική σφαγή, τίποτε δεν τους είχε προϊδεάσει πως το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ δεν θα τους κατέβαλε αυτόν το μήνα τα 150-200 ευρώ της επικουρικής τους.

«Θύματα» της περικοπής έπεσαν έτσι κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι που ζουν σε απομακρυσμένα χωριά της χώρας, χωρίς να έχουν κοντά τους τράπεζα και οι οποίοι έχουν ζητήσει και εξυπηρετούνται από τον ταχυδρόμο που μαζί με την αλληλογραφία, τους φέρνει και τα λεφτά της σύνταξης.

Ήταν τεράστια η έκπληξη όμως για αυτούς που είδαν τον ταχυδρόμο να έρχεται και να μοιράζει στο καφενείο του χωριού τους τις συντάξεις, αλλά όλοι οι δικαιούχοι ανεξαιρέτως να διαπιστώνουν ότι πληρώθηκαν μόνο την κύρια σύνταξη, χωρίς το επικουρικό. Στις ερωτήσεις που έπεφταν βροχή, οι ταχυδρόμοι απαντούσαν το προφανές: «δεν μπορεί να έγινε λάθος σε όλους, μάλλον κόπηκαν οι επικουρικές συντάξεις».

Όπως διευκρίνιζαν πάντως από τη διοίκηση του ΙΚΑ, οι επικουρικές συντάξεις δεν κόπηκαν αλλά... χάθηκαν στο δρόμο. Το πρόβλημα προέκυψε ως δυσλειτουργία από την επιλογή ανάγκης που προέκυψε, να γίνεται διαχωρισμός της πληρωμής της κύριας σύνταξης από την επικουρική, προκειμένου να... γνωρίζει ο κόσμος τι ακριβώς εισπράττει (και τι του κόπηκε) κάθε μήνα.

Ενώ δηλαδή ως τώρα γινόταν μία ενιαία και μόνη καταβολή των συντάξεων κάθε μήνα, με το συνολικό ποσό που αντιστοιχεί σε κύρια και επικουρική να πιστώνεται στις τράπεζες, από τη σύνταξη Φεβρουαρίου ξεκίνησε το νέο σύστημα να γίνονται δύο ξεχωριστές εγγραφές (καταθέσεις), άλλη για την κύρια και άλλη για την επικουρική.

Όσοι εισπράττουν από τις τράπεζες τη σύνταξη, είδαν την κατάθεση των ποσών «σπασμένη» σε δύο τμήματα: ένα που αντιστοιχεί στα λεφτά της κύριας και ένα άλλο μικρότερο για την επικουρική.

Οι υπόλοιποι όμως, οι οποίοι έχουν ζητήσει από τα ΕΛΤΑ και την τράπεζα στην οποία έχουν δηλώσει στο ΙΚΑ πως τηρούν λογαριασμό, να μην τους γίνεται κατάθεση χρημάτων αλλά να τους τα φέρνει σπίτι ο ταχυδρόμος (επειδή δεν μπορούν να μετακινούνται σε μακρινές αποστάσεις για να κάνουν αναλήψεις κάθε μήνα), ο ταχυδρόμος την φορά αυτή τους έφερε μόνο την κύρια σύνταξη.

Η επικουρική σύνταξη κατατέθηκε ξεχωριστά στον τραπεζικό τους λογαριασμό που τηρούν, χωρίς κανείς να τους έχει ενημερώσει για την ανωμαλία και χωρίς να μπορούν να λάβουν γνώση άμεσα οι ίδιοι (λόγω των αποστάσεων) αν μπήκαν λεφτά και πόσα στο λογαριασμό τους.

Έτσι θα πρέπει τώρα είτε οι ίδιοι, είτε οι συνδικαιούχοι του λογαριασμού τους (αν έχουν θέσει πχ τα παιδιά τους ως συνδικαιούχους) να μεταβούν στην τράπεζα που είχαν δηλώσει στο ΙΚΑ (πχ Αγροτική, Εθνική κλπ) για να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους. Την επόμενη φορά πάντως, διαβεβαιώνουν από το ΙΚΑ, δεν θα υποστούν την ίδια ταλαιπωρία αφού ο ταχυδρόμος θα τους φέρει -μαζί με την κύρια- και την επικουρική σύνταξη ή, στην χειρότερη περίπτωση, «θα κτυπήσει δυο φορές» αν χρειαστεί, σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες για δύο διαφορετικές πληρωμές τον ίδιο μήνα.

protothema.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news