facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

"Μαχαίρι" στη δωρεάν περίθαλψη

Ασχημο ποδαρικό για όλους τους ασφαλισμένους, μηδέ εξαιρουμένων κι αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως οι καρκινοπαθείς, επεφύλαξε το νέο έτος.
Με το "καλημέρα" της νέας χρονιάς, η δωρεάν περίθαλψη που απολάμβαναν δεκαετίες τώρα οι Ελληνες πολίτες ρίχτηκε στον Καϊάδα του μνημονίου. Μέρος της δαπάνης των παρακλινικών εξετάσεων θα καταβάλλεται πλέον από τους δικαιούχους, ενώ τα νοσήλια σε κάποιο κρατικό νοσοκομείο ή σε συμβεβλημένη ιδιωτική κλινική θα επιβαρύνουν και τον ασθενή. Κόστη που μέχρι σήμερα καλύπτονταν εξ ολοκλήρου από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Προηγουμένως είχε δεχτεί ένα ακόμη πλήγμα ο θεσμός της οικογένειας, με τη μείωση στο μισό του επιδόματος τοκετού, σε μια περίοδο μάλιστα που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας.
Ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθηνών Μανώλης Αγγελάκης μιλώντας στον "ΑΤ" είναι πραγματικός καταπέλτης και κατηγορεί τον αρμόδιο υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο "για κατεδάφιση και των τελευταίων υπολειμμάτων της δημόσιας υγείας".
Χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, ο πρώην ευρωβουλευτής καταφέρεται κατά του κ. Λοβέρδου τονίζοντας πως με τις εξαγγελίες του και ιδιαίτερα αυτή που αφορά τον περιορισμό κέρδους των φαρμακείων επιδίωξή του είναι να παραδοθεί ο συγκεκριμένος χώρος σε καρτέλ συμφερόντων!..
Το βέβαιο είναι ότι στο πλαίσιο της υποταγής στις επιταγές της τρόικας στερούνται της δωρεάν περίθαλψης ακόμη και άτομα με βαρύτατες χρόνιες παθήσεις. Για παράδειγμα, υποχρεούνται πλέον να συμμετάσχουν με 10% στη δαπάνη για αγορά προϊόντων ειδικής διατροφής πάσχοντες από καρκίνο, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, παιδιά με αλλεργία, πρόωρα και λιποβαρή νεογνά, ασθενείς με κυστική ίνωση και μεταβολικά νοσήματα.
Οσο για τους νεφροπαθείς, πληρώνουν πια από την τσέπη τους τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο προκειμένου να κάνουν αιμοκάθαρση.
Κι αυτό καθώς μειώθηκε η σχετική αποζημίωση από 115-650 ευρώ το μήνα στα 115-400 ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, ειδικά για όσους κατοικούν σε απομακρυσμένες ή νησιωτικές περιοχές, ότι θα κληθούν να καταβάλλουν τη διαφορά.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΓΓΕΛΑΚΑ
Λιγότερο από έναν καφέ θα κοστίζει πλέον η αποζημίωση ενός γιατρού για την εξέταση ασθενούς. Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο η αμοιβή ανά εξέταση θα είναι 10 ευρώ (δηλαδή 6,54 ευρώ καθαρά), ενώ καθορίσθηκε ανώτατο πλαφόν 200 ασθενών για κάθε γιατρό. Όλα αυτά σύμφωνα με τον κ. Αγγελακα αποτελούν παράνοια, γιατί υπάρχουν γιατροί εγνωσμένου κύρους και αποτελεσματικότητας που έχουν πολυάριθμη πελατεία. Και αναρωτιέται ο ίδιος "τι θα κάνει ένας γιατρός εάν ξεπεράσει το όριο των 200 ασθενών. Θα διώξει τους υπόλοιπους;".
Παράλληλα, καλούνται τα πέντε εκατ. άμεσων ασφαλισμένων να συμμετέχουν με ποσοστό 15% στη δαπάνη για τις παρακλινικές εξετάσεις.
Επίσης είναι υποχρεωμένοι να φέρου θεώρηση για εξετάσεις κόστους πάνω από 50 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα όσοι ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία δεν πλήρωναν ούτε ευρώ, ενώ η θεώρηση αφορούσε ιατρικές πράξεις με κόστος άνω των 150 ευρώ.
Αμεσα θιγμένοι είναι και οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΠΑΔ, αφού όχι μόνο αυξάνονται οι εισφορές υπέρ του συγκεκριμένου φορέα, αλλά παύει και το προνόμιο που είχαν να νοσηλεύονται σε μονόκλινα ή δίκλινα δωμάτια.
Εφεξής όποιος απ' αυτούς επιθυμεί να νοσηλευθεί σε καλύτερο δωμάτιο, θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη του.


adesmeytos.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news