facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Εργασιακό και ασφαλιστικό στο επίκεντρο των συναντήσεων Παπαδήμου – κοινωνικών εταίρων

Μισθοί, εργασιακές σχέσεις, επικουρικές συντάξεις και ασφαλιστικό θα βρεθούν την Τετάρτη στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τους κοινωνικούς εταίρους, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η έναρξη των συζητήσεων γίνεται υπό τη σκιά της έλευσης της τρόικας, στα μέσα Ιανουαρίου, η οποία αναμένεται να θέσει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού, ενίσχυση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ενώ είναι πιθανή και η επαναφορά του ζητήματος της κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

Στις 11:00 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον ΣΕΒ, στις 13:30 με τη ΓΣΕΕ, στις 15:30 με τη ΓΣΕΒΕΕ και στις 16:00 με την ΕΣΕΕ, η οποία θα παραδώσει υπόμνημα στον πρωθυπουργό με το οποίο ζητά πάγωμα των μισθών μέχρι το 2014 και μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10%.

Συμφωνία για το μισθολογικό ζήτημα ψάχνει ο Κουτρουμάνης

Υπενθυμίζεται ότι χθες μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κουτρουμάνης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θέτει κόκκινες γραμμές αλλά «το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό ζήτημα».

Ερωτηθείς για την απαίτηση της τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού τόνισε ότι αυτό το θέμα δεν απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα ζητήματα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του ΦΠΑ.

Για το ζήτημα των μειώσεων στις επικουρικές συναντήσεις, ο κ. Κουτρουμάνης εμφανίστηκε να επιμένει στη ρύθμισή τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και στην πρότασή του για περιορισμό τους ως λύση του προβλήματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ίδιος πρότεινε μία διευθέτηση και πώς δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές. Σχετικά με τις διαφωνίες που έχει εκφράσει η ΝΔ επεσήμανε ότι έχει δώσει όσα στοιχεία ζητήθηκαν και περιμένει προτάσεις.

Μείωση μη μισθολογικού κόστους και ελαστικοποίηση θέλουν οι εργοδότες

Από την πλευρά τους οι εργοδοτικές ενώσεις δηλώνουν αντίθετες με την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών όπως αυτές ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ωστόσο φαίνεται να συγκλίνουν στο αίτημα για πάγωμα των αυξήσεων για τρία χρόνια και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Την ίδια ώρα, βάζουν στο τραπέζι την περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας.

Συγκεκριμένα, ζητούν μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες σήμερα φθάνουν ως το 45% του συνολικού μισθολογικού κόστους.

Ως αντιστάθμισμα στη μείωση των εσόδων που προκύπτει από το «κούρεμα» των ασφαλιστικών εισφορών, οι εργοδοτικές ενώσεις εισηγούνται την θέσπιση ειδικής εισφοράς του 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, που θα συνυπολογίζεται φορολογικά στις δαπάνες.

Ο ΣΕΒ ζητά ακόμη μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας με περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και κατάργηση των δεσμεύσεων για απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άνεργους με επιδότηση ΟΑΕΔ.

Με προτάσεις όπως το «πάγωμα» των μισθών για μια τριετία και μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10%, θα προσέλθει στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη με τον Πρωθυπουργό, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Casus Belli η κατάργηση των Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Τα Συνδικάτα, από την πλευρά τους, ξεκαθαρίζουν ότι η μείωση του κατώτατου μισθού αποτελεί «αιτία πολέμου», τονίζοντας ότι ο κατώτατος μισθός είναι ήδη πολύ χαμηλός (600,79 ευρώ) και αναντίστοιχος με το κόστος διαβίωσης.

Η ΓΣΕΕ, θα προσέλθει στην συνάντηση προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα μέτρο που επιβαρύνει περαιτέρω τους εργαζόμενους. Η ΓΣΕΕ, απορρίπτει κάθε συζήτηση για θέματα που σχετίζονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τον κατώτατο μισθό και γενικότερα ζητήματα περικοπών σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Όπως έχει γνωστοποιήσει σε ανακοίνωσή της, αντικείμενο διαλόγου μπορούν να αποτελέσουν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων καθώς και μέτρα που θα ανατρέπουν την υφεσιακή και αναποτελεσματική πολιτική των αδίκων και σκληρών δεσμών του μνημονίου.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) , Σταύρος Κούκος, χαρακτήρισε «Casus Belli» το ενδεχόμενο κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και καθιέρωσης καθεστώτος μερικής απασχόλησης, για τους εργαζόμενους στις τράπεζες,.

Σημειώνεται πως το κόστος εργασίας στη χώρα μας παρουσιάζει, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, μείωση κατά 2,8%, τη μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωζώνη, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε κατά 2,4% .

Εν τω μεταξύ, στην αγορά εργασίας επικρατούν σταδιακά οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Επιπλέον, επιφυλάξεις εκφράζονται από την πλευρά των συνδικαλιστών για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς, όπως τονίζεται, εξαιτίας της κρίσης οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν φέτος τα 6 δις ευρώ.

tvxs.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news