facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ανένδοτη η τρόϊκα στη συνάντηση με τον Κουτρουμάνη για τα εργασιακά

Οδυνηρή ήταν η τετράωρη διαπραγμάτευση του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη με τους εκπροσώπους της τρόικας, σήμερα, για όλα τα ανοιχτά θέματα που αφορούν στις απαιτήσεις τους σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. «Πάρτε τώρα, όλα τα μέτρα που σας έχουμε προτείνει», ήταν το τελεσίγραφο που έθεσαν είπαν οι εκπρόσωποι της τρόικας.
Ενδεικτικό του κλίματος της συνάντησης, ήταν ότι μπροστά στην ανυποχώρητη στάση των τροϊκανών, ο υπουργός Εργασίας, φέρεται να δήλωσε πως «το θέμα είναι πλέον πολιτικό» και θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανόν να διαπραγματευθεί πλέον ο ίδιος ο πρωθυπουργός τις αποφάσεις που ελήφθησαν ως «κόκκινη γραμμή» στο υπουργικό συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι εάν δεν γίνουν αποδεκτές από την τρόικα- και μετά τις σημερινές δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη- θα κλυδωνίσουν συνθέμελα τη συνοχή της κυβέρνησης.
Το «τελεσίγραφο»
Η τρόικα επέμεινε σήμερα στη διαπραγμάτευση με τον κ. Κουτορυμάνη, να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις δέκα απαιτήσεις της, ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του PSI, την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ζητά, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις για:
Μείωση του κατώτερου μισθού, κατάργηση ή δραστική περικοπή των δώρων (13ος και 140ς μισθός), την αλλαγή των κανονισμών εργασίας που περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις των τραπεζών και των ΔΕΚΟ, την κατάργηση κάθε δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, την αλλαγή της σύνθεσης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ώστε να μην λαμβάνει αποφάσεις μόνο υπέρ των εργαζομένων.
Αίσθηση προκάλεσε η απαίτησή του για την κατάργηση της «μετενέργειας», την παράταση δηλαδή για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, για την οποία συνδικαλιστές, σχολίασαν ότι δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν οι εκπρόσωποι της τρόικας τη «μετενέργεια» εάν δεν είχαν τους Έλληνες «δοτούς» που τους ενημερώνουν...
Σε «τοίχο» μίλαγε ο Κουτρουμάνης...
Ήταν τέτοια η σφοδρότητα της απαίτησης εκ μέρους τους που δεν φάνηκε να λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους την επιχειρηματολογία του κ. Κουρουμάνη, για την κατ’ αρχήν συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για διατήρηση του κατώτατου μισθού και των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας και ότι μπορεί να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής, για το «πάγωμα» των αμοιβών τα επόμενα χρόνια.
Όταν ο υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε το γεγονός ότι κατά το τελευταίο τετράμηνο το μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 12% μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων που υπογράφηκαν μετά την αλλαγή του νομικού θεσμικού πλαισίου, εκπρόσωποι της τρόικας αντέτειναν ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό σε σχέση με χώρες με ανάλογες οικονομίες όπως η Ισπανία (641,50 ευρώ), η Πορτογαλία (485,00), η Σλοβακία (317,00 ευρώ), η Εσθονία (278,02) και άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλόγκ, οι οποίες όπως είπαν χαρακτηριστικά, «είναι δίπλα μας και συνεπώς μας ανταγωνίζονται με πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής».

Το απόγευμα οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντώνται με τον υπουργό Οικονομίας Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται για τα εργασιακά και με τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατηνάκη προκειμένου να γίνει η τεκμηρίωση θέσεων που διατυπώθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση. Το Σάββατο το μεσημέρι θα υπάρξει και νέα συνάντηση των επικεφαλείς της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, ενώ αναμένεται και η παρέμβαση του πρωθυπουργού...

eklogika.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news