facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Βόμβα Παπαδήμου: "'Οταν έχεις περιστολή δαπανών στο Δημόσιο μπορεί να μειωθούν και θέσεις εργασίας"

- Στη διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι και ο 13ος και ο 14ος μισθός
- 'Οταν τελειώσει το έργο της η κυβέρνηση Παπαδήμου, τότε θα γίνουν εκλογές
- Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς συντάκτες

Ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο άφησε ο πρωθυπουργός κατα τη συνάντηση γνωριμίας που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες κατα την οποία συζητήθηκαν θέματα εφ' όλης της ύλης, λέγοντας πως "όταν έχεις περιστολή δαπανών στο Δημόσιο μπορεί να μειωθούν και θέσεις εργασίας".

Ο Λουκάς Παπαδήμος ζήτησε απο τα ΜΜΕ σωστή και αντικειμενική ενημέρωση λόγω της κρίσιμης περιόδου στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Το 2012 θα είναι μία δύσκολη χρονιά όπως και η προηγούμενη εκτίμησε ο πρωθυπουργός, εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος για την πορεία των πραγμάτων.

Ο Λουκάς Παπαδήμος θεωρεί οτι αν εργαστούμε όλοι μαζί συστηματικά με συνέπεια και αποφασιστικότητα θα μπορέσουμε να να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εξόδου απο την κρίση, με δεδομένες τις θυσίες που έχουν γίνει και τις πρόσθετες προσαρμογές που απαιτούνται.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις το Μαξίμου υποστηρίζει οτι είναι ουσιαστική υποχρέωση της κυβέρνησης, που απορρέει απο το Μνημόνιο, να προχωρήσει σε ρυθμίσεις, καθώς υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στα ταμεία. Μάλιστα, σχολιάζοντας τη στάση που θα τηρήσουν τα τρία κόμματα το Μαξίμου υπενθυμίζει οτι έχουν δεσμευτεί στη βάση των προγραμματικών δηλώσεων και βεβαίως θα ληφθούν υπόψη οι θέσεις των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων.

Για τον 13ο και 14ο μισθό το Μ. Μαξίμου επιβεβαιώνει οτι το θέμα έχει τεθεί απο την τρόικα στην κατεύθυνση βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και η πρόταση αυτή περιλαμβάνει επανεξέταση ελάχιστου μισθού, 13ο και 14ο μισθό, αυτόματη ωρίμανση μισθών και ρυθμίσεις όσον αφορά τις αμοιβές στο δημόσιο τομέα.

Για όλα αυτά τα ζητήματα είναι σε εξέλιξη ο κοινωνικός διάλογος και ο πρωθυπουργός θεωρεί οτι η στάση της τρόικας θα εξαρτηθεί απο τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Χρόνος εκλογών

Κατα τον πρωθυπουργό το θέμα έχει κλείσει, "προσδιορίζοντας" τον χρόνο των εκλογών όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το κύριο έργο της. Σε οτι αφορά την κυβέρνηση συνεργασίας ο πρωθυπουργός πιστεύει οτι μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η λειτουργία της, με τη στήριξη των τριών κομμάτων.


Στην αντζέντα όλης αυτής της περιόδου τρία είναι τα κρίσιμα ζητήματα

α. η εκπλήρωση των δεσμεύσεων απο το ισχύον οικονομικό πρόγραμμα
β. η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη διαμόρφωση ενός νέου αξιόπιστου οικονομικού προγράμματος
γ. η ολοκλήρωση του PSI με βάση τη συμφωνία της 26ης -27ης Οκτωβρίου

Ο πρωθυπουργός φέρεται πεπεισμένος οτι η κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να ανταπεξέλθει με καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο σε όλα αυτά τα ζητήματα και αν επιτύχουμε τις προβλέψεις και τους στόχους αυτής της χρονιάς τότε θα έχουμε συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανόρθωση και ανασυγκρότηση της χώρας.

Το Μαξίμου σε αυτό το σημείο κάνει δύο παρατηρήσεις:

α. Παράλληλα με τη δημοσιονομική εξυγίανση σημαντική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη και η διαμόρφωση ενός καλύτερου και ανταγωνιστικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Κι αυτό μπορεί να γίνει μέσα απο την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων αλλά και την ακόμα καλύτερη αξιοποίηση και απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων που για το 2011 έφτασε το 99%. Στο πλαίσιο αυτό το Μαξίμου θεωρεί ότι μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση οι περιφέρειες και οι δήμοι. Τα ζητήματα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας θα συζητηθούν σε προσεχή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου θα προωθηθεί ρύθμιση που θα βελτιώνει ακόμα περισσότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον.

β. Παράλληλα με όλα αυτά, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα της κοινωνικής προστασίας των ασθενέστερων μέσα απο συγκεκριμένα μέτρα και προγράμματα..

newsit.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news