facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

«Ηλεκτροσόκ» στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού

ΣΥΓΧΥΣΗ και αναταραχή επικρατεί στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού αναφορικά με το πρόβλημα των χρεών των ιδιωτών εναλλακτικών προμηθευτών προς τη ΔΕΗ για τη χρήση του δικτύου και τον ΔΕΣΜΗΕ για τις αγορές ενέργειας.

Η πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να παίρνει σαφή θέση. Ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσερχόμενος χθες σε ενεργειακό συνέδριο, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η αγορά λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά», ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση κανένας καταναλωτής να μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα». Τη διαβεβαίωση αυτή επανέλαβε στο ίδιο συνέδριο και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, υπενθυμίζοντας την εκ του νόμου υποχρέωση της ΔΕΗ να λειτουργεί ως τελευταίο καταφύγιο για το σύνολο των καταναλωτών της χώρας. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο εταιρίες Hellas Power και Energa έχουν συνάψει συμβόλαια προμήθειας με περίπου 220.000 καταναλωτές.

Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει και η ηγεσία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας πραγματοποίησε χθες το απόγευμα πολύωρη σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να εισηγηθεί στο υπουργείο τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την επίλυση του προβλήματος και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Την ίδια ώρα οι δύο εταιρίες με κοινή ανακοίνωσή τους αμφισβητούν το ύψος των οφειλών, τόσο προς τη ΔΕΗ όσο και προς τον ΔΕΣΜΗΕ. Σημειώνεται ότι οι μεν οφειλές της ΔΕΗ σύμφωνα με δήλωση του κ. Ζερβού ανέρχονται σε 67 εκατ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά το ύψος των οφειλών προς τον ΔΕΣΜΗΕ τα πράγματα είναι συγκεχυμένα. Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από την πλευρά του ΔΕΣΜΗΕ μιλούν για οφειλές της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ, ποσό που όπως λένε εκπρόσωποι των δύο εταιριών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Οι δύο εταιρίες αποδέχονται ως ληξιπρόθεσμες οφειλές ποσό της τάξης των 25 εκατ. ευρώ και δηλώνουν ότι προτίθενται να το καταβάλουν αμέσως μόλις ο ΔΕΣΜΗΕ προχωρήσει στην ορθή τιμολόγηση της ενέργειας που προμηθεύονται από αυτόν.

Το ζήτημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο ΔΕΣΜΗΕ «παρανόμως και χωρίς καμία νομική βάση», όπως υποστηρίζουν οι δύο εταιρίες στην κοινή ανακοίνωσή τους, «δεν αποδέχεται την απόσχιση κλάδου εμπορίας λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρίας Energa Power Trading A.E. που έγινε τον Δεκέμβριο του 2011 και την απορρόφηση του κλάδου από την εταιρία Energa Εμπόριο Λιανικής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε».
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση των δύο εταιριών, ο ΔΕΣΜΗΕ χορήγησε κανονικά στην Energa τον νέο κωδικό αναγνώρισης, αλλά δεν προχωρεί στη χορήγηση του Αριθμού Μητρώου Συμμετεχόντων δημιουργώντας φορολογικά προβλήματα στην εταιρία και παραβιάζοντας την κείμενη φορολογική νομοθεσία. Η ΔΕΗ από την άλλη πλευρά, έχοντας αναγνωρίσει την απόσχιση κλάδου, προχωράει κανονικά στην τιμολόγηση της εταιρίας.
Παράλληλα η Hellas Power και η Energa μιλούν για στρεβλώσεις και τεράστια ρυθμιστικά προβλήματα που παραμένουν άλυτα, ενώ διαψεύδουν τις πληροφορίες περί ελέγχου τους από τον ΣΔΟΕ, αν και δηλώνουν στη διάθεση οποιασδήποτε αρχής για έλεγχο φορολογικό ή άλλο.

Εως αργά χθες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστή καμία απόφαση από την πλευρά της ΡΑΕ για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.

express.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news