facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Πλαστική «απειλή» για την τροφική αλυσίδα

Μικροσκοπικά ίχνη πλαστικού από το πλύσιμο των ρούχων που συσσωρεύονται στο θαλάσσιο περιβάλλον θα μπορούσαν να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές εντόπισαν αυτά τα «μικροπλαστικά» ίχνη σε συνθετικά ρούχα που απελευθέρωναν μέχρι και 1.900 ίνες ανά ένδυμα κάθε φορά που πλένονταν.

Σύμφωνα με τοBBC, αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών κατέδειξαν ότι πλαστικά στοιχεία με μέγεθος μικρότερο από ένα χιλιοστό είχαν φαγωθεί από ζώα με αποτέλεσμα να εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.

Τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό Environmental Science and Technology.

«Η έρευνα που είχαμε κάνει πριν έδειξε ότι όταν εξετάσαμε όλα τα κομμάτια των πλαστικών στο περιβάλλον, περίπου το 80% αποτελείτο από μικρότερα κομμάτια από πλαστικό», είπε ο Mark Browne, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας.

«Αυτό μας οδήγησε στην ιδέα του τι είδους πλαστικά, υπάρχουν και από που προέρχονται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Δρ Browne, μέλος της με έδρα τις ΗΠΑ ερευνητικού δικτύου του Εθνικού Κέντρου Οικολογικής Ανάλυσης και Σύνθεσης, δήλωσε ότι τα μικροσκοπικά πλαστικά προκαλούν ανησυχία καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι μπορούν με διάφορους τρόπους να μπουν στην τροφική αλυσίδα.

Προκειμένου να προσδιορίσει το πόσο διαδεδομένη η παρουσία μικροπλαστικών ινών στις ακτές, η ομάδα πήρε δείγματα από 18 παραλίες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ινδίας και της Σιγκαπούρη.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η συγκέντρωση μικροπλαστικών ινών ήταν μεγαλύτερη σε περιοχές κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα.

real.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news