facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Η τρόικα ήρθε και θα φύγει μόνο όταν κλείσει η διαπραγμάτευση για τη νέα σύμβαση

Κρίσιμη και η συνάντηση στις 9.30 το πρωί της Παρασκευής μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των επικεφαλής της τρόικας για το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων που αφορούν στη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης ύψους 130 δισ.
Από τις υπάρχουσες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι επικεφαλής της τρόικας, θα παραμείνουν στην Αθήνα όσο χρειαστεί προκειμένου να κλείσουν οριστικά οι εκκρεμότητες. Κυριότερη από αυτές, η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, με την τρόικα να ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση ο προϋπολογισμός του 2012 δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 14,9 δισ. ευρώ και ότι τα χρήματα της νέας δανειακής σύμβασης θα διατίθενται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των δανείων και όχι για κάλυψη των ελλειμμάτων του Δημοσίου.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, ζητούν:
-Νέο φορολογικό σύστημα, πολύ απλό εάν είναι δυνατόν να περιγράφεται «σε μια κόλλα χαρτί»
- Άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων
- Νέο ασφαλιστικό σύστημα. Ειδικότερα για το θέμα των επικουρικών η τρόικα φέρεται να θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες να αντιμετωπιστεί το θέμα, αλλά πάντως όχι με την κάλυψη των ελλειμμάτων των Ταμείων από τον προϋπολογισμό του 2012, προκρίνοντας κυρίως την ενοποίηση των Ταμείων.
Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι «άναψε το πράσινο φως για την υποβολή του αιτήματος της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου αυτό να κινήσει τη διαδικασία για το νέο πρόγραμμα» και πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση αρχίζει επισήμως την Παρασκευή.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ωστόσο ότι θα αποφευχθεί η επιβολή νέων μέτρων για την κάλυψη των δημοσιονομικών αποκλίσεων από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011.

Χθες, ο υφυπουργός Οικονομικών Ι. Μουρμούρας δέχθηκε την Πέμπτη το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας με τους οποίους συζήτησε όλα τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, όπως η προστασία και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, των εθνικών κληροδοτημάτων και των κοινωφελών ιδρυμάτων καθώς επίσης και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων στο πλαίσιο των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ορίζει ο εφαρμοστικός νόμος.

Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς: «Ελλάδα: Προσοχή! Η τρόικα επιστρέφει»

Σε ανακοίνωσή του το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επισημαίνει για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα:
Οι ειδικοί του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιστρέφουν στην Ελλάδα, για να επιβλέψουν τις διαπραγματεύσεις της χώρας με τις ιδιωτικές τράπεζες για τη διαδικασία του PSI+ (της εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους προς τους ιδιώτες πιστωτές), αλλά και για να αξιολογήσουν τις “δομικές προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις” που επιβάλλονται από το νεοφιλελεύθερο, τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό του κ. Παπαδήμου, με άλλα λόγια να προωθήσουν την συνεχιζόμενη πρωτοφανή πολιτική ακραίας λιτότητας και κοινωνικής καταστροφής.
Η επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα επισκιάζεται από τις απειλές της κ. Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί ότι η νέα δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον ικανοποιηθούν όλες οι επιβληθείσες προϋποθέσεις και απαιτήσεις, και, κρίνοντας από τους όρους που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στους ιδιώτες τραπεζίτες προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στην εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους, αυτό σημαίνει περισσότερα και συνεχή προγράμματα λιτότητας και ακόμη πιο άγριες κοινωνικές περικοπές, υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Για παράδειγμα, σήμερα σχεδιάζουν νέες μειώσεις μισθών, την κατάργηση των -ήδη δραστικά μειωμένων- επιδομάτων διακοπών (13ος και 14ος μισθός) και την κατάργηση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Επιπλέον, αφού χρησιμοποίησαν την Ελλάδα ως πειραματόζωο για την καταστροφή του δημόσιου τομέα, των εργασιακών σχέσεων, της εργατικής νομοθεσίας και του κοινωνικού κράτους, τώρα χρησιμοποιούν τη χώρα ως πεδίο για την ίδρυση των λεγόμενων “Ειδικών Οικονομικών Ζωνών”, στις οποίες οι μελλοντικοί επενδυτές θα απολαμβάνουν χαμηλότερη φορολογία και άλλα προνόμια άμεσης ή έμμεσης κρατικής στήριξης, ενώ οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να αποδεχτούν εξευτελιστικές συνθήκες και συμβάσεις εργασίας. Η τρόικα και ο ελληνικός νεοφιλελεύθερος κυβερνητικός συνασπισμός οδηγούν τον ελληνικό λαό στο χείλος της αβύσσου.
Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καταγγέλλει αυτές τις νέες επιθέσεις ενάντια στα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα.
Όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί ανησυχούν, αφού η διακυβερνητική συμφωνία, που προωθήθηκε από τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί, επιβάλλει την ίδια αυταρχική επίθεση της ΕΕ εναντίον της λαϊκής κυριαρχίας.
Για μας, η μοναδική βιώσιμη λύση είναι ένα εναλλακτικό ευρωπαϊκό σχέδιο, βασισμένο στην αλληλεγγύη και την κοινωνική ανάπτυξη, που θα προστατεύσει τα λαϊκά συμφέροντα και θα στραφεί εναντίον της εξουσίας των τραπεζών και του κεφαλαίου. Για να γίνει αυτό, πρέπει επειγόντως να αλλάξει ριζικά ο ρόλος της ΕΚΤ, ως ένα πρώτο βήμα για μια μεγάλη δημόσια παρέμβαση και για το δημόσιο έλεγχο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

eklogika.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news