facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Παπαδήμος: Συζητάω τα πάντα για να μην χρεοκοπήσουμε

Δραματική εκκληση στους κοινωνικούς εταίρους για συναίνεση στις αλλαγές που προωθούνται στα εργασιακά και στις αμοιβές απηύθηνε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ξεκαθαρίζοντας ότι λόγω της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την Τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση και μπροστά στην απειλή χρεοκοπίας, πρέπει να συζητηθούν τα πάντα.

Στη χτεσινή του συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους, τη ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, τότε η χώρα θα βρεθεί στα τέλη Μαρτίου αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας, αφού θα διακοπεί η χρηματοδότηση από τους δανειστές. Ουσιαστικά, με τις δηλώσεις του αυτές, ο Λουκάς Παπαδήμος σηματοδότησε ότι λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές και όλα βρίσκονται στο τραπέζι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνει αποδεκτή κάθε πρόταση της Τρόικα.

Στην αντίπερα όχθη, όμως, η ΓΣΕΕ θεώρησε ότι η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει ακόμα και θέματα που θεωρούνται ταμπού όπως την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα αλλά και τον κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, η συνομοσπονδία δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία αλλαγή στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Υπενθυμίζεται ότι η Τρόικα έχει αποστείλει επιστολή στην κυβέρνηση στην οποία θίγει το ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων που περιλαμβάνει η ΕΓΣΕΕ και θέτει θέμα μείωσης του εργατικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές, κλπ) χωρίς όμως ευθεία αναφορά σε μειώσεις των κατώτατων μισθών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Παναγόπουλο, o Λουκάς Παπαδήμος προέβλεψε ότι η διαπραγμάτευση για το PSI θα έχει τελειώσει σε 15 ημέρες, ενώ η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έναν μήνα μετά.

Τα ανοικτά επαγγέλματα σήμερα - Οι συντάξεις την επόμενη εβδομάδα

Εν τω μεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει το πολυνομοσχέδιο όπου περιλαμβάνεται και η απελευθέρωση των φορτηγών. Παρά τις επι μέρους διαφωνίες και αντικρουόμενες τοποθετήσεις διάφορων στελεχών της κυβέρνησης, η κυβέρνηση θα δώσει την έγκρισή της. Το πραγματικό πρόβλημα όμως θα έρθει την επόμενη εβδομάδα (μάλλον την επόμενη Παρασκευή) όταν θα πρέπει να συζητηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο θα περικόπτει τις επικουρικές συντάξεις, με τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ να έχουν εκφράσει ανοικτά τις διαφωνίες τους.

iefimerida.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news