facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Υπό δοκιμή νέο εμβόλιο κατά της παιδικής μηνιγγίτιδας

100% επιτυχία

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο - Χιλιανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα από ένα υπό δοκιμή νέο εμβόλιο κατά της παιδικής μηνιγγίτιδας, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τα περιστατικά θανάτων.

Το υπάρχον εμβόλιο προστατεύει μόνο από μερικά είδη βακτηρίων που προκαλούν τη θανατηφόρα νόσο.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χιλής , με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία-Έλενα Σαντολάγια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο The Lancet , ανέφεραν ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το νέο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά του τύπου Β της μηνιγγίτιδας, η οποία, σε όλες τις μορφές της, προκαλεί χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο κυρίως στα παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Η μηνιγγίτιδα τύπου Β αποτελεί μέχρι τώρα δύσκολο «στόχο» για τους επιστήμονες, καθώς προκαλείται από μια ομάδα χιλιάδων, οριακά διαφορετικών, στελεχών των νοσογόνων βακτηρίων, με συνέπεια να μην έχει καταστεί εφικτό να βρεθεί ένα και μόνο εμβόλιο που θα καλύπτει όλα τα στελέχη. Έτσι, ενώ τέσσερα άλλα μείζονα στελέχη καλύπτονται από το τρέχον εμβόλιο, ο κίνδυνος από τον τύπο Β της μηνιγγίτιδας παραμένει.

Η συγκεκριμένη λοίμωξη, που προκαλεί φλεγμονή των μεμβρανών γύρω από το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο, είναι υπεύθυνη για αρκετούς θανάτους κάθε χρόνο.

Οι επιστήμονες τελικά δημιούργησαν το εμβόλιο «4CΜenB», αναλύοντας τη γενετική δομή χιλιάδων στελεχών του τύπου Β της νόσου και ανακαλύπτοντας κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, που μπορούν να αποτελέσουν κοινό στόχο ενός εμβολίου.

Οι προηγούμενες δοκιμές σε μικρά παιδιά υπήρξαν ενθαρρυντικές, ενώ οι νέες δοκιμές από τους γιατρούς, που έγιναν σε εφήβους 11 έως 17 ετών, έδειξαν ότι το νέο εμβόλιο, σε δύο δόσεις, παρέχει προστασία σχεδόν 100% (πάνω από το 60% των βακτηριακών περιστατικών μηνιγγίτιδας στη Χιλή αφορούν τον τύπο Β, γι' αυτό οι νέες δοκιμές έγιναν σε αυτή τη χώρα).

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι πλέον μπορεί να εξεταστεί σοβαρά κατά πόσο το εμβόλιο πρέπει να αρχίσει να χρησιμοποιείται για εμβολιασμούς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Όμως ο Δρ Μύρων Χριστοδουλίδης, που διδάσκει Μοριακή Μικροβιολογία στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα αποδειχτεί πλήρως πως το νέο εμβόλιο καλύπτει όντως όλη τη γκάμα των στελεχών της μηνιγγίτιδας τύπου Β. Όπως είπε, παραμένουν ακόμα αναπάντητα μερικά σημαντικά ερωτήματα, όπως έναντι πόσων στελεχών το νέο εμβόλιο προστατεύει τους ανθρώπους, πόσο διαρκεί αυτή η προστασία και κατά πόσο εμποδίζει το άτομο-φορέα να μολύνει άλλους, παρέχοντας έτσι έμμεση προστασία σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

pathfinder.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news