facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

"Γιατί εξαιρέθηκαν από τον έλεγχο της Blackrock τα δάνεια προς offshore;"

Επίκαιρη ερώτηση για τη χορήγηση δανείων από ελληνικές τράπεζες σε εξωχώριες (off shore) εταιρείες κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης.
Σύμφωνα με ερώτηση που απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών, στην έκθεση ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος για την Proton Bank προκυπτει πως δόθηκαν το 2010 συνολικά 470 εκατ. ευρώ σε υπεράκτιες εταιρείες (off shore) που αντιστοιχούν στο 24% του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου της. Οι εταιρείες αυτές, λόγω έλλειψης οικονομικών στοιχείων στην πλειοψηφία τους και γνώσης του πραγματικού δικαιούχου σε ορισμένες περιπτώσεις, θεωρούνται κατ' εξοχήν υψηλού κινδύνου.

Σε πολλές περιπτώσεις ο χρονικός ορίζοντας της αποπληρωμής είναι εξαιρετικά μεγάλος με αυξημένο κεφάλαιο πληρωτέο στη λήξη μέχρι και στο 100%, ενώ υφίσταται ακόμα και δυνατότητα παράτασης της λήξης των δανείων από τη στιγμή της έγκρισης. Επίσης, τα δάνεια αυτά εγκρίθηκαν με ενέχυρο μετοχές για τις οποίες δεν τέθηκε συγκεκριμένο ποσοστό κάλυψης και ελάχιστο περιθώριο ασφαλείας (margin call).

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος επίσης αναφέρονται και περιπτώσεις όπου δόθηκαν δάνεια σε off shore εταιρείες στις οποίες δεν κατονομάζεται το φυσικό πρόσωπο δικαιούχος και με ανεπαρκείς πληροφορίες για την κατάσταση τους, γεγονός που μπορεί ενδεχομένως να υποδηλώνει ξέπλυμα χρήματος.

Τέλος, αναφέρει πως ακόμα και η Black Rock που έχει αναλάβει μετά από εντολή της Τράπεζας της Ελλάδος τον έλεγχο των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών, τα δάνεια αυτά δεν τα εξετάζει διότι η Τράπεζα Ελλάδος, για λόγους που δεν έχουν εξηγηθεί πειστικά, τα έχει εξαιρέσει από το αντικείμενο ελέγχου της Black Rock.

Στο πλαίσιο αυτό ο ερωτών βουλευτής ζητεί να πληροφορηθεί για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν από τον έλεγχο της Black Rock τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από θυγατρικές των τραπεζών εκτός Ελλάδας, πόσα δάνεια σε off shore έχουν δοθεί από τις ελληνικές τράπεζες, σε τι ποσό ανέρχονται και ποιες είναι οι επισφάλειες τους, ποιοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι πού είτε έλαβαν τα παραπάνω δάνεια, αν πραγματοποιείται ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τι προτίθενται να πράξουν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για αυτό.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news